« Η Ε.Τ.Ε. θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τα συμφέροντα των εργαζομένων στο ελληνικό τραγούδι»

Ανακοίνωση της Ένωσης Τραγουδιστών Ελλάδος με αφορμή τη δημιουργία του Πανελλήνιου Σωματείου Ελλήνων Τραγουδιστών

BREAKING
 

Ανακοίνωση της Ένωσης Τραγουδιστών Ελλάδος με αφορμή τη δημιουργία του Πανελλήνιου Σωματείου Ελλήνων Τραγουδιστών

«Διασπαστικό Σωματείο» χαρακτηρίζει το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών (ΠΣΕΤ) το οποίο τον περασμένο μήνα έκανε την επίσημη παρουσίασή του, η Ένωση Τραγουδιστών Ελλάδος (Ε.Τ.Ε.).

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνει μεταξύ άλλων ότι το «ο κλάδος των Ελλήνων τραγουδιστών εκπροσωπείται από το Σωματείο «Ένωση Τραγουδιστών Ελλάδος», αναφέρεται στους αγώνες που έδωσε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, στους οποίους «οι εκπρόσωποι του ΠΣΕΤ ήταν απόντες» με «μοναδική εξαίρεση τη συμμετοχή του ΠΣΕΤ στο συλλαλητήριο και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή στις 7-5-2020», ενώ χαρακτηρίζει την Ε.Τ.Ε. ως «μια δημοκρατική φωνή που παλεύει ανιδιοτελώς για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των τραγουδιστών τα οποία ΔΕΝ ανέχονται ούτε οι δισκογραφικές εταιρίες, ούτε οι διοργανωτές συναυλιών».

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Η Ένωση Τραγουδιστών Ελλάδος πρωτοβάθμιος συνδικαλιστικός φορέας των επαγγελματιών τραγουδιστών απαντά στα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις που έλαβαν χώρα την 24-5-2022 με τίτλο: «Και Εγένετο Σωματείο Τραγουδιστών» και αφορούν τη δημιουργία του ΠΣΕΤ.

1. Ο κλάδος των Ελλήνων Τραγουδιστών εκπροσωπείται από το Σωματείο «Ένωση Τραγουδιστών Ελλάδος (ΕΤΕ) το οποίο ιδρύθηκε το 1982 και συνεχίζει μέχρι σήμερα τη λειτουργία και τη δράση του μαχόμενο για τα δικαιώματα του κλάδου. Μέσα από πολυετείς  αγώνες του και τη χρηματοδότηση νομικών ενεργειών και εξόδων από το ταμείο του σωματείου, προέκυψε ο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης των συγγενικών δικαιωμάτων των τραγουδιστών: ΕΡΑΤΩ ο οποίος αδειοδοτήθηκε το 1997 και αρχικά φιλοξενήθηκε στα γραφεία της ΕΤΕ.

2. Στα τελευταία χρόνια της πανδημίας η ΕΤΕ συμμετείχε σε όλες τις κινητοποιήσεις και σε όλους τους αγώνες σε Υπουργεία και στη Βουλή με σκοπό την ενίσχυση των εργαζομένων του κλάδου με επιδόματα ειδικού σκοπού, εποχικό επίδομα και παροχές ασφαλιστικής κάλυψης, αγώνες στους οποίους συμμετείχε η πλειονότητα των σωματείων του Θεάματος – Ακροάματος, όμως παρά το ότι οι εκπρόσωποι του εκκολαπτόμενου ΠΣΕΤ επιθυμούσαν να δηλώνουν συμμετοχή, ουδέποτε τους είδαμε σε αυτούς τους αγώνες, ουδέποτε εκπρόσωποί τους συμμετείχαν  ε οποιοδήποτε τρόπο στις συλλογικές διαπραγματεύσεις μας με τα Υπουργεία και την Κυβέρνηση, με μοναδική εξαίρεση τη συμμετοχή του ΠΣΕΤ στο συλλαλητήριο και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή την  7-5-2020  στην οποία παρευρέθηκε και η ηγεσία του ΚΚΕ.

3. Η ΕΤΕ, σε ό, τι αφορά στην διεκδικούμενη αμοιβή των τραγουδιστών από τη συμμετοχή τους σε ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα, είναι γνωστό ότι την διεκδικεί διαρκώς και από το 2016 αλλά και πρόσφατα έχει υποβάλλει σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το σύνολο των τραγουδιστών, στην ΕΡΤ, η οποία όμως αρνείται να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις για την υλοποίηση αυτού του αιτήματος. Ο αγώνας αυτός συνεχίζεται από την ΕΤΕ για όλους, όπως είναι το σωστό και φυσικά οι όποιες μεσοβέζικες πιθανές λύσεις του ΠΣΕΤ ανακοινώθηκαν για τα μέλη τους, έγιναν καιροσκοπικά και είναι παραπλανητικές.

4. Σε ό, τι αφορά τώρα το ασφαλιστικό και εργασιακό πεδίο λειτουργίας του επαγγέλματός μας η ΕΤΕ έχει υποβάλλει επανειλημμένα επικαιροποιημένες και τεκμηριωμένες προτάσεις στα συναρμόδια Υπουργεία Πολιτισμού και Εργασίας, αιτούμενη πάντα και την προώθηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας μας και αναμένουμε περαιτέρω διαβούλευση επί των θεμάτων αυτών, για το σύνολο των τραγουδιστών.

5. Η ΕΤΕ έχει υποβάλλει υπομνήματα για τα συγγενικά μας δικαιώματα προς το ΥΠΠΟΑ και διεκδικεί μεταξύ άλλων:

α) Ισομερή κατανομή του συγγενικού δικαιώματος μεταξύ μουσικών-τραγουδιστών-δισκογραφικών εταιριών.

β) Πλήρη δικαιώματα για όλα τα μέλη του ο.σ.δ. Ερατώ και απόδοση του δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε όλα τα επωφελούμενα μέλη.

Αυτές οι διεκδικήσεις αλλά και πολλές άλλες για τις οποίες έχουμε αναφερθεί αναλυτικά σε προηγούμενες ανακοινώσεις και υπομνήματά μας,  ήταν αρκετές για να «θυμώσουν» οι δισκογραφικές εταιρίες (πολυεθνικές και τοπικές) των οποίων τα συμφέροντα θίγονται αφού εμείς ζητάμε να πληρώνουν αυτά που δικαιούμαστε.

Και δυστυχώς το «πάρτι» συνεχίζεται, από ισχυρούς οικονομικά συνάδελφους τραγουδιστές μέσα από τις τελευταίες εν μέσω πανδημίας σαρωτικές αλλαγές του καταστατικού του ο.σ.δ. Ερατώ, όπου πέτυχαν την αλλαγή του κανονισμού διανομής  και τον πλήρη έλεγχο του οργανισμού υπέρ τους, μέσα από ένα σύστημα δύναμης ψήφου, που δίνει τους περισσότερους ψήφους της Γενικής Συνέλευσης στους λίγους, εις βάρος των πολλών.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η φωνή της ΕΤΕ  είναι μια δημοκρατική φωνή, παλεύει ανιδιοτελώς για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των τραγουδιστών τα οποία ΔΕΝ ανέχονται ούτε οι δισκογραφικές εταιρίες, ούτε οι διοργανωτές συναυλιών. Αυτοί οι παράγοντες καθώς επίσης και η φιλοδοξία μερίδας συνδικαλιστών που πρόσκεινται  στο ΚΚΕ, οι οποίοι για να ενισχύσουν τη δική τους θέση στα δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα με σωματεία τα οποία θα ελέγχουν, επέβαλαν συνειδητά  την πρωτοβουλία δημιουργίας διασπαστικού μηχανισμού στο χώρο μας, όπου η εργασιακή παραβατικότητα, οι δεσποτικές συμπεριφορές, καθώς και ο πολιτικός παραγοντισμός, έχουν δημιουργήσει ένα άκρως τοξικό περιβάλλον.

Λυπούμαστε για την εμπλοκή σε αυτή την υπόθεση συνδικαλιστών που πρόσκεινται στο  ΚΚΕ,  αλλά εδώ και καιρό έχουμε ενημερώσει την ηγεσία του για τα τεκταινόμενα και τα όσα διακυβεύονται εις βάρος των εργαζομένων στο ελληνικό τραγούδι και ελπίζουμε ο Γενικός Γραμματέας  του ΚΚΕ, το οποίο θεωρούμε κόμμα που υπερασπίζεται τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, να τα λάβει υπόψη του.

Οι αναφορές και καταγγελίες μας για τα συγγενικά μας δικαιώματα, αλλά και οι πρόσφατες καταγγελίες της ΕΤΕ κατά της ΕΡΤ, για τη μεροληπτική μεταχείριση του  ελληνικού ρεπερτορίου προς όφελος μερίδας δισκογραφικών εταιριών και εις βάρος της πλειοψηφίας του Ελληνικού Τραγουδιού, οδήγησαν και στην υποβολή σχετικών ερωτήσεων και αναφορών στη Βουλή των Ελλήνων, δημιουργώντας μία άνευ προηγουμένου δυναμική στην διεκδίκηση και στον αγώνα για τα δικαιώματά μας. Οικονομικοί και πολιτικοί λόγοι λοιπόν επέβαλλαν τη διάσπαση  του κλάδου των τραγουδιστών, παρά τις συνεχείς προσκλήσεις της ΕΤΕ προς την πλευρά του ΠΣΕΤ για προσέγγιση και συνεννόηση και εύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων.

Η στέγαση του διασπαστικού σωματείου ΠΣΕΤ στο ίδιο κτίριο με την IFPI (συνδικαλιστικό όργανο των δισκογραφικών εταιριών) και το GEA , το Grammo και την Ερατώ και φυσικά η καταχρηστική χρησιμοποίηση των εγκαταστάσεων του οργανισμού Ερατώ, ο οποίος ανήκει ως συνεταιρισμός σε όλους τους τραγουδιστές και όχι σε μία ομάδα οικονομικά ισχυρών μελών, σίγουρα βοηθά στο να υποθέσουμε πως όλα αυτά είναι μεθοδευμένα.

6. Στα σχετικά δημοσιεύματα και δελτία τύπου του σωματείου ΠΣΕΤ διαβάσαμε επίσης ότι θα αιτηθεί και τον εκσυγχρονισμό των τιμητικών συντάξεων από το ΥΠΠΟΑ. Άραγε τι υπονοούν με τον «εκσυγχρονισμό»; Ο θεσμός των τιμητικών συντάξεων αφορά το σύνολο του καλλιτεχνικού κόσμου και έχει τιμητικό χαρακτήρα. Έχει υπηρετηθεί ως θεσμός με σοβαρότητα και υπευθυνότητα από Όλα τα Καλλιτεχνικά Σωματεία μεταξύ αυτών και η ΕΤΕ, στην αρμόδια επιτροπή επί δεκαετίες. Αναρωτιόμαστε ποιες είναι οι  προθέσεις εκσυγχρονισμού που υπόσχεται το ΠΣΕΤ όταν δύο μέλη του, που τυγχάνουν μάλιστα και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ο.σ.δ. Ερατώ, ενώ έπαιρναν σύνταξη από το ΙΚΑ, αιτήθηκαν και τιμητικής συντάξεως από το ΥΠΠΟΑ για να πάρουν ένα επιπλέον μικρό ποσό στερώντας την τιμητική σύνταξη από κάποιον άλλο συνάδελφο;;;  (Πιο συγκεκριμένα ο  ένας συνάδελφος επέτυχε να πάρει τιμητική σύνταξη η οποία ήταν λίγο μεγαλύτερη από αυτή του ΙΚΑ. Ο έτερος συνάδελφος επέτυχε να πάρει την τιμητική σύνταξη η οποία τελικά ενώ του εγκρίθηκε δεν του αποδόθηκε λόγω οικονομικών κριτηρίων….).

7. Διαβάζουμε ότι το ΠΣΕΤ επιθυμεί συνδικαλισμό χωρίς πελατειακές σχέσεις. Φυσικά και υπερθεματίζουμε σε αυτό, όμως αναρωτιόμαστε πώς θα το καταφέρει όταν οι πελατειακές του δεσμεύσεις είναι οφθαλμοφανείς;

Συνάδελφοι, η Ένωση  Τραγουδιστών Ελλάδος θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τα συμφέροντα των εργαζομένων στο ελληνικό τραγούδι. Η συνεργασία μας με τα αδελφά σωματεία μέλη της ομοσπονδίας μας (ΠΟΘΑ)  αλλά και τους συναδέλφους μας στο εξωτερικό θα συνεχίσει να είναι δημιουργική, δυναμική και γόνιμη. Καλούμε όλους τους συναδέλφους και όλες τις συναδέλφισσες να επαγρυπνούν και να αντισταθούν στους Δούρειους Ίππους της εποχής μας.

Για το ΔΣ της ΕΤΕ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΚΩΣΤΑΣ  ΣΚΟΝΔΡΑΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:  ΓΙΩΡΓΟΣ  ΥΔΡΑΙΟΣ

BREAKING MUSIC