Πέθανε ο μπασίστας των Happy Mondays, Paul Ryder

Θρήνος στο «Madchester»

BREAKING
 

Θρήνος στο «Madchester»

 Μια από τις πλέον θρυλικές μορφές της σκηνής του Μάντσεστερ – ή «Madchester», όπως έγινε γνωστό τη δεκαετία του 1990 – ο μπασίστας και ιδρυτικό μέλος των Happy Mondays, Paul Ryder, πέθανε σε ηλικία 58 ετών, με την αιτία θανάτου του να μην έχει γίνει ακόμα γνωστή.

 

Το γκρουπ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι «η οικογένεια Ryder και τα μέλη των Happy Mondays εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη και το σοκ από τον θάνατο του Paul Ryder, ενός αληθινού πιονιέρου και μύθου. Θα μας λείπει για πάντα. Σας ευχαριστούμε που σέβεστε την ιδιωτικότητα όλων σε αυτή τη στιγμή. Ζήτω το funk του».

Ο Paul Ryder, μαζί με τον αδερφό του, Shaun, και τους Gary Whelan, Paul Davis, Mark Day και Mark «Bez» Berry ίδρυσαν τους Happy Mondays το 1980 και με τους δίσκους τους, «Bummed» (1988) και «Pills ‘n’ Thrills and Bellyaches» (1990), «σφράγισαν» τον ήχο του κινήματος rave που τότε άρχισε να σαρώνει τη Βρετανία.

Ακολούθησε μια... διονυσιακή περίοδος, με αποκορύφωμα την ηχογράφηση του δίσκου τους, «Yes Please!», ο οποίος οδήγησε τη δισκογραφική τους, Factory Records, στη χρεοκοπία λόγω τεράστιας υπέρβασης τους προϋπολογισμού και το συγκρότημα στη διάλυση. Οι Happy Mondays επανασυνδέθηκαν το 1999 ωστόσο ο Paul αποχώρησε από το γκρουπ το 2001, για να επιστρέψει ξανά το 2012 και να παραμείνει ως ο μπασίστας του συγκροτήματος ως το τέλος της ζωής του.

Ο Paul αποτέλεσε τον «βράχο» πάνω στον οποίο οι Happy Mondays έστησαν τον ήχο τους. Οι funky γραμμές του μπάσου του ήταν η «βάση» πάνω στην οποία το συγκρότημα έχτιζε ένα μeθυστικό μείγμα χορευτικής μουσικής, punk, ψυχεδελικού rock, house και πειραματικής μουσικής, που τους έκανε στα τέλη της δεκαετίας του '80 και αρχές της δεκαετίας του '90 ως ένα από τα πιο «καυτά» ονόματα της βρετανικής σκηνής.

Photo: Facebook

 

BREAKING MUSIC