Import Music

Το ελαφρύ τραγούδι της Ελλάδας και της Κύπρου σε μια ξεχωριστή παράσταση

IMPORT MUSIC

__ Ημερομηνία

05/10/2022


__ Χώρος

Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης»

 Πειραιώς 206 (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος


__ Εισιτήρια

5 ευρώ

 

Η Ευσταθία και η Έλενα Χατζηαυξέντη, μας προσκαλούν σε ένα μουσικό ταξίδι στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Αθήνα – Λευκωσία

Το άσμα το ελαφρόν που μας συνδέει

«Γιατί το άσμα το ελαφρόν είναι τελικά βαρύ και ανεκτίμητο σαν να υπήρχε αιώνες τώρα και όχι μόνο εκείνη την εποχή. Και η ελαφρότητά του είναι  λύτρωση στις ψυχές μας»

Ευσταθία

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, γιορτάζοντας  τα 20 χρόνια λειτουργίας του παρουσιάζει και πάλι, στο Ιδρύμα Μιχάλης Κακογιάννης (Κεντρική σκηνή) την τραγουδοποιό και συγγραφέα Ευσταθία μαζί με την ηθοποιό και σοπράνο Έλενα Χατζηαυξέντη σε μια πολύ ιδιαίτερη και ξεχωριστή παράσταση. 

Μετά την πολύ επιτυχημένη συνεργασία τους με την παράσταση «Ο ταραχώδης βίος της Ριρίκας Σβάιτσερ» που ταξίδεψε μέχρι και το Λονδίνο, οι δύο καλλιτέχνιδες εξ Ελλάδος και εκ Κύπρου ορμώμενες αντίστοιχα, ενώνονται και πάλι για ένα αφιέρωμα στο ελαφρό τραγούδι που τόσο αγαπούν. Το ελαφρό τραγούδι της Ελλάδας και το αντίστοιχο της Κύπρου που λίγοι γνωρίζουν. 

Έτσι ξεκινούν ένα ταξίδι στο μουσικό παρελθόν των δύο τόπων, από τις αρχές  μόλις του 20ου αιώνα, συνδέοντας παράλληλα τη ρετρό Κυπριακή μουσική με την παλιά αλλά και σύγχρονη Αθήνα.

        

Μουσική των Δευκαλίωνος Ιακωβίδη και Αχιλλέα Λυμπουρίδη σε στίχους του Κώστα Μόντη, Δημήτρη Λυμπέρτη, Κώστα Χαράκη κ.ά. τα οποία τραγούδησαν η Σοφία Βέμπο, η Δανάη, η Σούλη Σαμπάχ συναντιούνται με τα τραγούδια της Ευσταθίας που με την ιδιαίτερη τους μουσική αισθητική συνδέουν το τότε με το τώρα.

Πότε τραγούδησε η Σοφία Βέμπο στο Σαντεκλαίρ στη Λευκωσία; Πότε ανέβηκε η πρώτη Κυπριακή Οπερέτα; Ποια κυπριακά τραγούδια έφταναν στην Ελλάδα; Πώς οι Κύπριοι πολεμούσαν στο πλευρό της Ελλάδας; Και τελικά ποιο είναι αυτό το «άσμα το ελαφρόν»  που  θα μάς ενώνει  με την  ουσιαστική του παρουσία στο «τότε», στο «τώρα» και στο «πάντοτε;»

*Στην παράσταση θα ακουστούν ποιήματα του Κωστή Παλαμά και του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη αλλά και κείμενα από τις ιστορικές μελέτες του Κύπριου ιστορικού Πέτρου Παπαπολυβίου (αναπληρωτή καθηγητή Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου).

Συντελεστές:

  • Καλλιτεχνική επιμέλεια προγράμματος, έρευνα: Έλενα Χατζηαυξέντη, Ευσταθία
  • Κείμενα: Ευσταθία
  • Ερμηνεύουν: Ευσταθία, Έλενα Χατζηαυξέντη
  • Πιάνο, παρτιτούρες: Χάρης Μπότσης
  • Κιθάρα –φωνητικά: Γιώργος Πατσιώτης
  • Βιολί: Μελίνα Ντελίκου
  • Κοντραμπάσο: Μαμπρέ Κασαρτζιάν

Ώρα: 8 μ.μ.

IMPORT MUSIC