Βρεθήκαμε στις πρόβες για τη συναυλία – αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο

Μυρσίνη Λοΐζου, Χριστίνα Μαξούρη, Maroulita De Kol και Sarah P., μιλούν στο loaded

BREAKING
 

Μυρσίνη Λοΐζου, Χριστίνα Μαξούρη, Maroulita De Kol και Sarah P., μιλούν στο loaded

Της Αφροδίτης Παπακαλού

Την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί στην Τεχνόπολη η μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο με αφορμή τα 40 χρόνια απουσίας του αλλά και τα 35 χρόνια παρουσίας του Αθήνα 9,84 στα ερτζιανά.

Την ίδια μέρα θα κυκλοφορήσει το project Μάνος Λοΐζος – ΜΕΤΑ. Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενός καλλιτεχνικού κινήματος που συσπείρωσε γύρω από το έργο του Μάνου Λοΐζου περισσότερους από 35 καλλιτέχνες της νεότερης και νεότατης γενιάς.

Το loaded βρέθηκε στις πρόβες και συνομίλησε με την κόρη του Μάνου Λοΐζου, Μυρσίνη αλλά και με καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο δίσκο και στη συναυλία.

Όπως εξηγεί η Μυρσίνη Λοΐζου η ιδέα του συγκεκριμένου project ήταν στο μυαλό της πολλά χρόνια. «Ήθελα πάντα να διασκευαστούν τα τραγούδια, πάντα μου άρεσε η ιδέα γιατί είναι κάτι που γίνεται στους ξένους καλλιτέχνες. Η ιδέα αυτή βρήκε έδαφος να υλοποιηθεί στη Minos. Αρχίσαμε να συζητάμε με την Μαργαρίτα Μάτσα και το project δόθηκε στην Αγγέλα Κόλλια η οποία βρήκε 30 καλλιτέχνες, νέα παιδιά και σιγά σιγά άρχισε να μπαίνει σε μια σειρά».

«Ο μπαμπάς μου θα ήταν τρισευτυχισμένος»

«Μου αρέσει τόσο πολύ το αποτέλεσμα, που νομίζω ότι έχω ξεχάσει τα παλιά», σημειώνει η Μυρσίνη Λοΐζου. «Βλέπω νέα παιδιά συγκινημένα που αγαπούν πολύ αυτό που έχουν δουλέψει και είμαι σίγουρη ότι ο μπαμπάς μου θα ήταν τρισευτυχισμένος όταν νέα παιδιά παίρνουν 30 τραγούδια του και τα διασκευάζουν. Πόσο πιο ζωντανός μπορεί να είναι κάποιος που έχει πεθάνει εδώ και 40 χρόνια μέσα από αυτό;

Και εννοείται ότι δεν πάμε να αντικαταστήσουμε τα τραγούδια».

 40 χρόνια χωρίς τον Μάνο Λοΐζο

«Στη συναυλία θα είναι μαζί μας η Δήμητρα Γαλάνη η οποία θα πει δύο τραγούδια και ένα η Μαρία Φαραντούρη.

Για μένα φέτος δεν είναι μνημόσυνο, αλλά θα έλεγα κάτι σαν γιορτή. Κάναμε τόσα πολλά πράγματα και θα κάνουμε με τη Minos EMI που σε όλα πια χαίρομαι.

Ξεκινήσαμε τον Μάιο με τις συναυλίες στο Ολύμπια, συνεχίζουμε τώρα με αυτή τη συναυλία, θ’ ακολουθήσουν η Μαργαρίτα Ζορμπαλά με τον Απόστολο Ρίζο και μετά τα ανέκδοτα τραγούδια που θα εκδώσουμε».

Τα ανέκδοτα τραγούδια σε στίχους Θ. Παπακωνσταντίνου

Στον Μάνο Λοΐζο είχε στείλει στίχους του ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου. Τα τραγούδια αναμένεται να κυκλοφορήσουν το επόμενο διάστημα.

«Είναι γύρω στα 17 τραγούδια, τα επτά σε στίχους του Θανάση Παπακωνσταντίνου», λέει η Μυρσίνη Λοΐζου.  Ήταν τραγούδια που δεν τα είχαμε βρει, ήρθαν στα χέρια μου πριν λίγα χρόνια, τα ψηφιοποιήσαμε στη Minos και προσεχώς θα βγουν. Τα τραγούδια αυτά ήταν στις κασέτες που είχε μαζί του στη Μόσχα και ήρθαν στα χέρια μου από την Δώρα Σιτζάνη.

Τα στείλαμε στον Θανάση Παπακωνσταντίνου, ο οποίος όταν στα 20 του ήταν φαντάρος είχε στείλει στίχους στο Λοΐζο. Ο Λοΐζος τον πήρε τηλέφωνο και του είπε ότι το πρώτο εγκεφαλικό το έπαθε διαβάζοντας τους στίχους του και τώρα εμείς επιτέλους βρήκαμε τα τραγούδια.

Είναι σίγουρα ντοκουμέντα. Αρχικά θα κυκλοφορήσουν με τη φωνή του πατέρα μου και στη συνέχεια με καλλιτέχνες που θα επιλέξουμε».

Και για τους νέους καλλιτέχνες τα τραγούδια του Μάνου Λοΐζου έχουν μεγάλη συναισθηματική αξία. Η Sarah P. επέλεξε να τραγουδήσει το «Χρυσό Πουλί μου» καθώς όπως λέει η ίδια «το “Κάτω από ένα κουνουπίδι”, είναι από τους πιο αγαπημένους μου δίσκους καθώς μεγάλωσα με αυτόν. Είμαι συνδεδεμένη λοιπόν με τα τραγούδια αυτά αλλά ιδιαίτερα με το “Χρυσό Πουλί μου”, το οποίο τραγουδούσα μαζί με τον πατέρα μου.

Έχει μεγάλη συναισθηματική αξία για εμένα αυτό το κομμάτι και όταν μου έγινε η πρόταση να συμμετάσχω στο project ήταν το πρώτο κομμάτι που σκέφτηκα ότι θα ήθελα να πω. Θεωρώ ότι είναι από τους μεγαλύτερους συνθέτες και επειδή όλα στη ζωή είναι κύκλος, το “Κάτω από ένα κουνουπίδι”, το τραγουδάω τώρα στην κόρη μου».

Η Χριστίνα Μαξούρη διάλεξε το τραγούδι «Οι δικοί μου» σε στίχους του Γιάννη Νεγρεπόντη το οποίο απέκτησε διπλή σημασία για την ίδια.

«Αρχικά το είχα επιλέξει γιατί πρόκειται για ένα πολύ τρυφερό τραγούδι, πολύ απλά γραμμένο και με πολλή αγάπη, άλλωστε η τρυφερότητα είναι κάτι μου μας λείπει και την έχουμε ανάγκη. Αυτό που με συγκίνησε και με συγκινεί, είναι αυτό το focus που κάνουν οι δύο δημιουργοί μέσα από το βλέμμα του παιδιού που βλέπει τους γονείς του να του χαμογελούν και νιώθει ότι όλος ο κόσμος είναι δικός του.

Αυτή ήταν η εκκίνηση. Όμως επειδή ερχόμενη εδώ για να κάνω πρόβα την Παρασκευή που μας πέρασε είχα ένα ατύχημα και στο νοσοκομείο σκεφτόμουν τους δικούς μου ανθρώπους πόσο θα τους στοίχιζε αν κάτι πάθαινα, απέκτησε μία διπλή δύναμη και σημασία».

Ο διαχρονικός και τρυφερός Μάνος Λοΐζος

Αν υπάρχει κάτι στο οποίο συμφωνούν όλοι είναι η διαχρονικότητα αλλά και η τρυφερότητα που έχουν μέσα τους τα τραγούδια του Μάνου Λοΐζου.

«Ο Μάνος Λοΐζος είναι πάντα τωρινός και σημερινός και ακούγοντας τα τραγούδια δεν έχεις την αίσθηση ότι είναι παλιά τραγούδια που έρχονται στο σήμερα. Είναι πάντα σημερινά», προσθέτει η Χριστίνα Μαξούρη.

«Έχει πολύ μεγάλη τρυφερότητα αυτός ο συνθέτης και πολύ μεγάλη τρυφερότητα όταν τραγουδάει και ο ίδιος. Αυτό που φέρει ο κόσμος του, λείπει αλλά ευτυχώς υπάρχει μέσα από το έργο του».

10 χρόνια στο Βερολίνο ζει η Maroulita De kol και όταν της έγινε η πρόταση «έτρεξε με τα χίλια».

«Επέλεξα να πω το “Μια Καλημέρα”. Η πρόταση με χαροποίησε γιατί μένω 10 χρόνια στο Βερολίνο και μέσα στον ενθουσιασμό μου άκουσα όλη τη δισκογραφία του Μάνου Λοΐζου. Είπα μέσα μου ότι ψάχνω να βρω ένα κομμάτι το οποίο με κάποιο τρόπο θα με “προκαλέσει” και όταν άκουσα το συγκεκριμένο συγκλονίστηκα με το πόσο απλό και πόσο μεγάλο είναι μέσα στην απλότητα που έχει, οπότε δέχθηκα αυτήν την πρόκληση.

Ένας ακόμη λόγος που το διάλεξα είναι ότι το τραγουδά η Χάρις Αλεξίου και εγώ είχα μπει στον κόσμο του Μάνου Λοΐζου μέσα από το δίσκο “Τα τραγούδια της Χαρούλας”. Θυμάμαι επίσης και το εξώφυλλο όπου κοιτάζονται και χαμογελούν. Στο κομμάτι όμως μου άρεσε πολύ και ο στίχος “Παλάτια χτίζουν οι θεοί και εμείς πάνω στην άμμο”, με συγκλονίζει και θεωρώ ότι το διάλεξα διαισθητικά».

Όλες οι λεπτομέρειες για τη συναυλία ΕΔΩ

 

BREAKING MUSIC