Ξαρχάκος να παίζει Ξυλούρη, ξέρεις ότι (θα) είναι κάτι το ασύλληπτο

 
REVIEWS

Την Τετάρτη στο Ηρώδειο ζήσαμε μία συγκλονιστική εμπειρία.

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

Ο Σταύρος Ξαρχάκος είχε ετοιμάσει ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη και όταν ο Ξαρχάκος κάνει αφιερώματα το αποτέλεσμα είναι πάντοτε σπουδαίο. Πάντοτε όμως. Δεν θυμάμαι ούτε μία φορά να έχει παρουσιάσει κάτι που να είναι έστω και μέτριο.

Το Ηρώδειο ήταν, όπως καταλαβαίνετε, ασφυκτικά sold out. Και είδαμε τον Σταύρο Ξαρχάκο να διευθύνει την 14μελή ορχήστρα του με τα τέσσερα (!) λαούτα στη σειρά. Στο πιάνο φυσικά ο Νεοκλής Νεοφυτίδης. Είδαμε όλη την οικογένεια Ξυλούρη: τους Ψαραντώνη, Γιάννη Ξυλούρη, Γιώργη Ξυλούρη, Νίκη Ξυλούρη, Λάμπη Ξυλούρη και Ελευθερία Ξυλούρη. Και είδαμε και τους τρεις τραγουδιστές της βραδιάς, Μίλτος Πασχαλίδης, Χρήστος Θηβαίος και Ηρώ Σαΐα. Ολοι αυτοί για μία βραδιά με τραγούδια που έχει πει ο Νίκος Ξυλούρης.

Ο Σταύρος Ξαρχάκος είχε φυσικά την ενορχήστρωση και τη διεύθυνση της ορχήστρας. Μοναδικός και στα δύο ως γνωστόν. Η ορχήστρα είχε κατέβει κάτω, στο κοίλο του ωδείου. Η συναυλία ωστόσο ξεκίνησε με τον Γιώργη Ξυλούρη, μόνο του, ψηλά στη σκηνή, να παίζει ένα κρητικό τραγούδι. Μετά ανέλαβε η ορχήστρα με τους τρεις τραγουδιστές σε μερικά από τα πιο γνωστά κομμάτια του Ξυλούρη. Σούπερ ο Μίλτος Πασχαλίδης που ταιριάζει η φωνή του με αυτά τα κομμάτια, εντυπωσιακή είσοδος από την μπριόζα Ηρώ Σαΐα, κάπως πιο αδύναμος κρίκος ο Χρήστος Θηβαίος αλλά οκ, τον καθοδηγούσε συνεχώς ο μαέστρος.

Οι Ξυλούρηδες βγήκαν από τη μέση της συναυλίας και μετά. Μόνοι τους στην πάνω σκηνή, όχι κάτω με τους άλλους. Κι έπαιξαν τα δικά τους, με τη βιβλική μορφή του Ψαραντώνη να ξεχωρίζει. Επαιξαν μισή ώρα και μετά συνέχισαν, μέχρι το τέλος, μαζί με την ορχήστρα και τους τραγουδιστές, μέσα σε μία αποθεωτική ατμόσφαιρα. Το φινάλε έγινε με το «Πότε Θα Κάνει Ξαστεριά». 

Ήταν μία βραδιά συγκλονιστική, μία βραδιά με απίστευτη ένταση. Ενταση εσωστρεφή που δεν εκδηλώθηκε αλλά υπήρχε εκεί και τους διαπερνούσε όλους. Ήταν μία συναυλία που για ένα δίωρο δεν υπήρχε τίποτε άλλο αν με καταλαβαίνετε. Σαν τον Ξαρχάκο δεν υπάρχει άλλος.

(φωτογραφίες από το facebook - Ηρώ Σαϊα)

REVIEWS