«Οι ΠAGAN έχουν ως ιερό σκοπό να μας φέρουν σε επαφή με την αρχέγονη ρίζα μέσα από τη μουσική»

Με αφορμή το live του στο Κύτταρο, μαθαίνουμε τα πάντα για τη δημιουργία του ξεχωριστού αυτού συγκροτήματος

BREAKING
 

Με αφορμή το live του στο Κύτταρο, μαθαίνουμε τα πάντα για τη δημιουργία του ξεχωριστού αυτού συγκροτήματος

Στις 27 Οκτωβρίου οι ΠAGAN, το συγκρότημα που συνδυάζει τον προοδευτικό ήχο με έντονα στοιχεία από μουσικές παραδόσεις, θα κάνουν το πρώτο τους live στο Κύτταρο club.

Θα έχετε ακούσει τo τραγούδι τους “Hydro” από την τηλεοπτική διαφήμιση του εμφιαλωμένου νερού “Gο Green” με πρωταγωνιστή τον Τάσο Νούσια.

Με αφορμή τη συναυλία, ο Σταύρος Τσουμάνης ιδρυτής και μπασίστας των PAGAN, γράφει στο loaded.gr.

 

Οι ΠAGAN (PAGAN) γεννήθηκαν μέσα από την ανάγκη της σύνδεσης με το αρχέγονο στοιχείο που φέρουμε όλοι μέσα μας. Πάντα με γοήτευε η ψυχοακουστική επίδραση της μουσικής και το μυστήριο γύρω από τη θεμελιώδη τάση του ανθρώπου προς τον ρυθμό. Βασάνιζε το μυαλό μου η σκέψη ότι υπάρχει μια τέχνη η οποία, απ’ όσα γνωρίζουμε, αφορά μόνο στο ανθρώπινο είδος, συναρπάζει τους πάντες και αποτελεί βασικό τομέα της παγκόσμιας βιομηχανίας. Για ποιον λόγο το ακουστικό κύμα επηρεάζει τόσο το υποσυνείδητο ώστε να δημιουργεί έντονα συναισθήματα όπως ευφορία και θλίψη; Τι οδήγησε στη γέννηση της μουσικής;

Ο σχηματισμός του συγκροτήματος ήταν το αποτέλεσμα μιας πολύχρονης και σε εξέλιξη ακόμη έρευνας πάνω σε αυτά και άλλα παρόμοιας φύσης ερωτήματα. Τα κύρια πεδία μελέτης ήταν η επίδραση του ρυθμού, οι μελωδίες, ο χορός, η έκσταση και τέλος η σχέση της μουσικής με τις δύο μεγαλύτερες δυνάμεις της ζωής, τον έρωτα και τον θάνατο. Την αρχή και το τέλος. Ο έρωτας είναι το πιο ανίκητο συναίσθημα, όπως λέει ο Σοφοκλής στην Αντιγόνη, που οδηγεί στην αναπαραγωγή και ταυτόχρονα σε μία μορφή έκστασης με τεράστια σημασία για την ψυχική και σωματική υγεία. Ο θάνατος σφραγίζει το ταξίδι της ζωής και αποτελεί μια πύλη προς το μεταφυσικό. Η επίγνωση του αποτελεί το μεγαλύτερο βάρος του ανθρώπινου όντος και συνοδεύεται από το μέγιστο αρχέγονο ερώτημα: «Υπάρχει μετά;».

«Εν αρχή ην ο ρυθμός», αν μπορώ να παραφράσω τη βιβλική ρήση, γιατί τον βιώνουμε από την κύηση μας. Το έμβρυο αναπτύσσεται πάνω στον ρυθμικό άξονα του καρδιακού παλμού της μητέρας και ακούει διαρκώς δύο χτύπους και μία παύση. Αναπόφευκτα λοιπόν αυτή είναι η πρώτη ρυθμική αγωγή που μας εντυπώνεται, και ίσως η ανάκληση αυτής της μνήμης να είναι μία από τις αιτίες για την τάση που έχουμε προς τον ρυθμό. Ενώ ο χτύπος της καρδιάς παρουσιάζει αυξομειώσεις στην ταχύτητα, που είναι απολύτως φυσιολογικό, η διατήρηση της ρυθμικής του αγωγής είναι ζωτικής σημασίας καθώς η αρρυθμία αποτελεί παθογένεια.

Ο χορός ως έκφραση βασίζεται στον συντονισμό του σώματος με τον ρυθμό και μπορεί να οδηγήσει σε μια μορφή έκστασης, ιδιαιτέρως στους παραδοσιακούς χορούς που ενέχουν τη διαρκή επανάληψη ενός σταθερού ρυθμικού κύκλου. Σύμφωνα με την μητέρα της χοροθεραπείας France Schott-Billmann, «η συνεχής επανάληψη μιας ρυθμικής χορευτικής κίνησης, φέρνει τον άνθρωπο σε επαφή με τις πρωτόγονες ρίζες του και τον οδηγεί στην απελευθέρωση από τη συμβατικότητα». Ίσως λοιπόν αυτή η θεμελιώδης τάση να είναι ένας δίαυλος προς τον πυρήνα της ύπαρξης μας, που μας ωθεί να βιώσουμε την εξίσωση με τους υπόλοιπους κατοίκους αυτού του πλανήτη ώστε το άτομο να γίνει πρόσωπο, και να αφήσουμε την «ξεχωριστότητα» να καθορίσει την ύπαρξη μας, αγνοώντας ή ξεχνώντας τους πλασματικούς ρόλους που επιβάλλει η κοινωνία με βάση τα συμφέροντά της.

Οι ΠAGAN ή αλλιώς «οι άνθρωποι της υπαίθρου» έχουν ως ιερό σκοπό να μας φέρουν σε επαφή με την αρχέγονη ρίζα μέσα από τη μουσική, τη δραματουργία, τον χορό και την έκσταση τραγουδώντας το σκοτάδι και το φως της ανθρώπινης ζωής. Τα λέμε από κοντά στις 27 Οκτωβρίου στο ιστορικό ΚΥΤΤΑΡΟ.

Σταύρος Τσουμάνης

Ο Σταύρος Τσουμάνης είναι συνθέτης, μουσικός παραγωγός, ιδρυτής και μπασίστας των PAGAN.

 

BREAKING MUSIC