«Έφυγε» στα 87 του ο Jerry Lee Lewis

To rock'n'roll έχασε το «φονιά»

BREAKING
 

To rock'n'roll έχασε το «φονιά»

Πάνω που όλοι πίστευαν ότι ο Jerry Lee Lewis, ο «φονιάς» (killer), όπως ήταν το παρατσούκλι του, θα ζούσε για πάντα, εκείνος έκλεισε το πιάνο του και έφυγε για να συναντήσει τον «Βασιλιά» στη Μεγάλη Συναυλία του Ουρανού.

Σύμφωνα με τον ατζέντη του, ο Lewis πέθανε σε ηλικία 87 ετών στο σπίτι του, στην κομητεία Ντεσότο, στον Μισισσιπή, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του, Judith. Η αιτία θανάτου του ακόμα δεν έχει γίνει γνωστή.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο «Killer» αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας και είχε και διάφορα ατυχήματα. Άλλωστε, σε όλη τη ζωή του το τελευταίο πράγμα που πρόσεχε ήταν η υγεία του -λίγο λιγότερο ακόμα και από τη φήμη του.

Τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι, ωστόσο: στα μέσα της δεκαετίας του 1950 ο Jerry Lee Lewis είχε φθάσει στο σημείο να είναι πιο δημοφιλής από τον Elvis Presley. Σε τέτοιο βαθμό που ο θρύλος λέει ότι ο «King» είχε φτάσει στο σημείο να κλαίει.

Και πώς να μην είναι: την ώρα που ο Elvis έκανε το rock'n'roll την πιο δημοφιλή μουσική στον πλανήτη, ο Lewis την μετέτρεπε σε πραγματικό... σατανικό εργαλείο, χάρη στο «φλεγόμενο» (ενίοτε κυριολεκτικά) πιάνο του και την εκρηκτική ανάμειξη blues, country, gospel και rock'n'roll και σε στίχους που ίσα που κάλυπταν τη σεξουαλικότητα των τραγουδιων

«Great Balls of Fire», «Whole Lotta Shakin' Goin' On», «Breathless», «High School Confidential», διασχίζοντας την δεκαετία του '50 ο Lewis έμοιαζε απλώς ασταμάτητος, ενώ η σκηνική του παρουσία τον καθιέρωσε ως τον πρώτο και αυθεντικό «wild man» του rock'n'roll.

Ωστόσο, ο χαρακτήρας του -όσο αληθινός και αυθεντικός κι αν ήταν, αποτέλεσε και την καταστροφή του: στο απόγειο της καριέρας του, το 1958, αποκαλύφθηκε ότι ο 22χρονος Lewis είχε παντρευτεί τη 13χρονη ξαδέλφη του και κόρη του μπασίστα του, Myra Gale Brown.

Το σκάνδαλο κυριολεκτικά σκότωσε μια πορεία που έμοιαζε σχεδόν ασταμάτητη. Ο Lewis χρειάστηκε χρόνια για να ανακάμψει κάπως, παρότι συνέχισε να κυκλοφορεί δίσκους και να δίνει εκρηκτικές συναυλίες, ενώ ταυτόχρονα πειραματιζόταν και με άλλα ήδη μουσικής, όπως η country και τα gospel που πάντα ήταν στο κέντρο της καρδιάς του.

Στη συνέχεια ακολούθησαν πολλές περιπέτειες: απόπειρα εισβολής στη Graceland, χρεοκοπίες, μάχη με το ποτό και τα ναρκωτικά, συλλήψεις για πυροβολισμούς... η ζωή του Killer θα μπορούσε να γεμίσει επίτομη εγκυκλοπαίδεια, όπως και η μουσική του.

Δεν υπάρχει μουσικός που να παίζει ροκ και να μην έχει επηρεαστεί -ακόμα κι αν δεν το ξέρει- από τον «Φονιά», που πλέον θα συνεχίσει σε... άλλα πεδία τον ανταγωνισμό του με τον «Βασιλιά».

Photo: Wikipedia

BREAKING MUSIC