Ο David Crosby είχε αρκετά άλμπουμ στα σκαριά πριν το θάνατό του

«Έφτιαχνα δίσκους με εκπληκτικό ρυθμό»

BREAKING
 

«Έφτιαχνα δίσκους με εκπληκτικό ρυθμό»


Του Ηλία Σελιμά

Ο David Crosby δεν είχε να αντιμετωπίσει έλλειψη project όταν δυστυχώς πέθανε αυτή την εβδομάδα σε ηλικία 81 ετών - και η παραγωγική του πορεία στα τέλη της περιόδου δεν ήταν τυχαία.

"Έφτιαχνα δίσκους με εκπληκτικό ρυθμό. Έχω κάνει πέντε άλμπουμ μέσα σε έξι, επτά χρόνια. Είναι ένας παράλογος ρυθμός για να βγάζεις δίσκους", είπε ο ροκάς πέρυσι σε μια τάξη δημοσιογραφίας του Golden High School. "Ο λόγος είναι ότι θα πεθάνω".

Ο συνιδρυτής των Byrds και των Crosby, Stills & Nash είχε πλήρη επίγνωση της θνητότητάς του, γεγονός που τον παρακινούσε να συνεχίσει να κυκλοφορεί νέα μουσική. "Όλοι πεθαίνουν. Είμαι σίγουρος ότι κάποιος σας το είπε. Και θέλω να βγάλω όλη τη μουσική που μπορώ πριν το κάνω", πρόσθεσε. "Τώρα, είμαι 80 ετών, οπότε θα πεθάνω αρκετά σύντομα. Έτσι λειτουργεί αυτό. Και έτσι προσπαθώ πολύ σκληρά να βγάλω όσο περισσότερη μουσική μπορώ, αρκεί να είναι πραγματικά καλή".

Ο Crosby κυκλοφόρησε το πιο πρόσφατο σόλο άλμπουμ του, For Free, τον Ιούλιο του 2021. Πριν από αυτό, παρουσίασε την Lighthouse Band του (με τους Michael League, Becca Stevens και Michelle Willis) στο Here If You Listen του 2018. Η ομάδα κυκλοφόρησε το σετ CD/DVD Live at the Capitol Theatre, το πρώτο ζωντανό άλμπουμ του Crosby, στα τέλη του 2022. Ο Crosby συνεργάστηκε επίσης με περισσότερους από δώδεκα συνεργάτες - συμπεριλαμβανομένου του γιου του, πολυοργανίστα και παραγωγού James Raymond - στο Sky Trails του 2017.

Αυτή είναι πολλή μουσική για να κυκλοφορήσει κανείς έξι δεκαετίες μετά την ολοκλήρωση της καριέρας του, αλλά ο Crosby είχε ακόμα πολλά στο συρτάρι του.

"Έχω τελειώσει έναν ακόμη δίσκο στο στούντιο της Lighthouse Band, τον οποίο έχω μιξάρει και κάνει master", δήλωνε τον Δεκέμβριο του 2022. "Είναι ήδη έτοιμος να κυκλοφορήσει. Και προχωράω με δύο τραγούδια σε έναν άλλο δίσκο της μπάντας Sky Trails με τον γιο μου, τον James. Ετοιμάζω τρία τραγούδια σε έναν άλλο δίσκο του Lighthouse μετά από αυτόν, αλλά έχω έναν ολόκληρο δίσκο που δεν έχετε ακούσει".

Εκτός από τους σόλο δίσκους του, οι συμμετοχές του Crosby πρόκειται να συμπεριληφθούν σε μια επερχόμενη συλλογή που θα επιμεληθεί ο πρώην συμπαίκτης του Graham Nash. Η αρχειακή συλλογή, η οποία δεν έχει ακόμη τίτλο ή ημερομηνία κυκλοφορίας, θα περιλαμβάνει τους Nash και Crosby να τραγουδούν φωνητικές αρμονίες με αρκετούς από τους σύγχρονους μουσικούς τους, όπως ο Jackson Browne, ο James Taylor και η Carole King. (Ο Nash δήλωσε ότι ο δίσκος βρισκόταν σε εξέλιξη εδώ και περίπου πέντε χρόνια και έσπευσε να σημειώσει ότι δεν θα σηματοδοτούσε επανένωση με τον Crosby).

Τα αναρίθμητα στούντιο projects του Crosby ήρθαν αντί για τις ζωντανές εμφανίσεις, από τις οποίες είχε φαινομενικά αποσυρθεί, έχοντας δώσει την τελευταία του συναυλία το 2019. "Είναι πιθανό ότι θα μπορούσα να διδάξω τα μέρη της κιθάρας μου σε κάποιον άλλον. Δεν μπορώ να παίξω πια αρκετά καλά", δήλωσε πέρυσι στο UCR. "Έχω τενοντίτιδα και στα δύο χέρια. Δεν μπορώ να παίξω αρκετά καλά για τα δεδομένα μου στη σκηνή. Πιθανώς θα μπορούσα να τα καταφέρω και πιθανώς θα σας άρεσε, αλλά δεν είναι αρκετά καλό για μένα. Είναι πιθανό να κάνω ένα residency κάπου. Θα το δούμε".

Ωστόσο, ακόμη και η απόσυρση του Crosby από τη σκηνή φαινόταν να υπόκειται σε αλλαγές. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, το Lobero Theatre στη Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνιας ανακοίνωσε το "An Evening With David Crosby & Friends", με special guest τον Bruce Cockburn, μαζί με τον Raymond, τον Chris Stills (γιο του Stephen Stills των CSN) και αρκετούς άλλους τακτικούς συνεργάτες. Ο Crosby φαινομενικά άφησε υπονοούμενα για το show του συνόλου τον Δεκέμβριο, όταν έγραψε στο twitter: "Έτσι έπαιξα με μερικούς φίλους προχθές και πέρασα σήμερα [τραγουδώντας] με δύο πραγματικά καλούς φίλους, και ... χμμμμμμμμ ... τολμώ να το πω; Νομίζω ότι θα ξεκινήσω ένα ακόμα συγκρότημα και θα ξαναβγώ να παίξω ζωντανά...".

Από την άλλη, δεδομένου του ιστορικού του, ο Croz θα μπορούσε κάλλιστα να σχεδιάζει να ξεκινήσει ένα ακόμη νέο, καθυστερημένο project.

BREAKING MUSIC