Τα δικαιώματα των Doors στην Primary Wave Music

Τα πούλησαν ο Robby Krieger και οι κληρονόμοι του Ray Manzarek.

BREAKING
 

Τα πούλησαν ο Robby Krieger και οι κληρονόμοι του Ray Manzarek.

 

Του Ηλία Σελιμά

Η Primary Wave Music, ολοκλήρωσε τη συμφωνία για την απόκτηση των δικαιωμάτων του Robby Krieger και του αξέχαστου Ray Manzarek, όπως αυτά αφορούν το διάσημο συγκρότημα THE DOORS. Η εξαγορά περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα συμφέροντά τους στον μουσικό εκδοτικό κατάλογο των THE DOORS, τις ηχογραφήσεις, τα εμπορικά σήματα, τα δικαιώματα και τα έσοδα από εμπορεύματα. Οι οντότητες του Jim Morrison και ο ντράμερ του θρυλικού συγκροτήματος John Densmore διατηρούν τα συμφέροντά τους ξεχωριστά από την Primary Wave.

Οι THE DOORS, που δημιουργήθηκαν στο Λος Άντζελες το 1965, ήταν το πρώτο αμερικανικό συγκρότημα που είχε οκτώ συνεχόμενα χρυσά άλμπουμ. Το πρωτοποριακό συγκρότημα θα πουλήσει πάνω από 35 εκατομμύρια άλμπουμ μόνο στις ΗΠΑ και πάνω από 100 εκατομμύρια παγκοσμίως. Με 10 χρυσά, 14 πλατινένια, τέσσερα πολυπλατινένια και ένα διαμαντένιο βραβείο στις ΗΠΑ, θεωρούνται ένα από τα συγκροτήματα με τις καλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών. Έχουν καταταγεί από διάφορα μέσα, όπως το VH1 και το Rolling Stone, τα οποία τους συμπεριέλαβαν στις λίστες τους με τους "100 μεγαλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών". Το 1993 το συγκρότημα εισήχθη στο Rock And Roll Hall Of Fame και αρκετά χρόνια αργότερα τόσο το "Light My Fire" όσο και το "Riders On The Storm", μαζί με το ντεμπούτο άλμπουμ τους, εισήχθησαν στο Grammy Hall Of Fame. Η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου αναγνώρισε ακόμη και το λαμπρό έργο αυτού του εμβληματικού ροκ συγκροτήματος, επιλέγοντας το ομώνυμο άλμπουμ τους "The Doors" για να συμπεριληφθεί στο National Recording Registry το 2014. Το συγκρότημα έλαβε επίσης βραβείο Grammy Lifetime Achievement Award και ένα αστέρι στο Hollywood Walk Of Fame το 2007.

Αυτή η συμφωνία φέρνει στην Primary Wave Music τις διαχρονικές και κλασικές επιτυχίες των THE DOORS σε έξι στούντιο άλμπουμ. Μετά τον τραγικό θάνατο του Morrison, οι Densmore, Krieger και Manzarek κυκλοφόρησαν άλλα δύο άλμπουμ ως THE DOORS, τα "Other Voices" και "Full Circle", και τέλος το υποψήφιο για Grammy άλμπουμ "An American Prayer" το 1978, το οποίο συνδύασε τις ηχογραφήσεις του Morrison με προφορικό λόγο με νέα μουσική από τους υπόλοιπους DOORS. Τα τραγούδια περιλαμβάνουν το πρώτο τους single από το επαναστατικό ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ τους, το "Break On Through (To The Other Side)", το οποίο το Billboard περιέγραψε ως ένα "γεμάτο ενθουσιασμό ροκάκι" που αντιπροσώπευε ένα "ισχυρό ντεμπούτο" και το Νο. 1 hit του συγκροτήματος "Light My Fire", το οποίο έχει καταταγεί στις λίστες "best of" πολλών περιοδικών, όπως το "500 Greatest Songs Of All Time" του Rolling Stone. Άλλες κλασικές ηχογραφήσεις περιλαμβάνουν τα "Hello, I Love You", "People Are Strange", "Riders On The Storm", καθώς και το "L.A. Woman" το οποίο ο Guardian χαρακτήρισε ως "την τελευταία μεγάλη φωνητική ερμηνεία του Morrison".

Οι ομάδες μάρκετινγκ, ψηφιακής στρατηγικής, branding, αδειοδότησης και συγχρονισμού της Primary Wave θα συνεργαστούν στενά με τον μάνατζερ των THE DOORS, Jeff Jampol (Jampol Artist Management, Inc.), για να βοηθήσουν στην προώθηση ευκαιριών σε αυτόν τον πλούσιο μουσικό κατάλογο.

"Ο Ray και εγώ περάσαμε πολύ χρόνο συζητώντας για το μέλλον της κληρονομιάς των THE DOORS και για το πώς θα χειριστούμε τα πράγματα μετά την αποχώρησή του από αυτό το επίπεδο", δήλωσε η Dorothy Manzarek. Και συνέχισε: "Η οικογένειά μας εργάστηκε υπομονετικά για να βρει τους κατάλληλους συνεργάτες που θα συνεχίσουν τις δια βίου προσπάθειες του Ray για την προστασία και την προώθηση της τέχνης του, και τώρα είμαστε ευτυχείς που επιτέλους καταλήξαμε σε συμφωνία με την Primary Wave. Υπό τη συνεχή καθοδήγηση του μάνατζέρ μας, Jeff Jampol, η Primary Wave θα είναι οι σωστοί συνεργάτες σε αυτή την προσπάθεια να χτίσουμε μελλοντικές γενιές νέων οπαδών των DOORS".

"Οι THE DOORS είναι ένα από τα πιο θρυλικά ροκ συγκροτήματα όλων των εποχών. Ανυπομονούμε να μεγαλώσουμε τις κληρονομιές των Robby Krieger και Ray Manzarek", δήλωσε ο Larry Mestel, CEO και ιδρυτής της Primary Wave Music. Και συνεχίζει: "Είμαστε επίσης πολύ χαρούμενοι που συνεργαζόμαστε μαζί με ένα τέτοιο είδωλο της βιομηχανίας όπως ο Jeff Jampol για να αναπτύξουμε με γούστο τις ευκαιρίες για τους THE DOORS".

Οι John Branca, David Byrnes και Kelly Vallon Ciccotti διαπραγματεύτηκαν τη συμφωνία εκ μέρους των πωλητών.

BREAKING MUSIC