Βρέθηκαν τα αρνητικά φιλμ από φωτογραφίες του «Sticky Fingers» των Stones

Μετά από πενήντα χρόνια!

BREAKING
 

Μετά από πενήντα χρόνια!

Του Ηλία Σελιμά

Αρνητικά φιλμ από μια διαφημιστική φωτογράφιση που έγινε με τα μέλη των Rolling Stones και προοριζόταν να χρησιμοποιηθεί για διαφημιστικούς σκοπούς για το άλμπουμ τους Sticky Fingers του 1971, εμφανίστηκαν ξανά μετά από πενήντα χρόνια. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από τον Αμερικανό φωτογράφο David Montgomery στο Λονδίνο το 1971.

Αναζητώντας vintage ροκ φωτογραφίες στο Λονδίνο πριν από μερικούς μήνες, οι Γάλλοι γκαλερίστες Dominique και Frederique Aubert απευθύνθηκαν στον γνωστό φωτογράφο διασημοτήτων όπως ο Jimi Hendrix, η βασίλισσα Ελισάβετ Β', ο Andy Warhol και ο πρόεδρος Bill Clinton, για να επανεκτυπώσουν το φύλλο της ιστορικής του φωτογράφισης. Αλλά σε ηλικία 85 ετών, ο Μοντγκόμερι είχε μόνο μια αόριστη ανάμνηση αυτών των φωτογραφιών.

Προειδοποίησε τη Frederique Aubert ότι θα ήταν «πραγματικό θαύμα» αν μπορούσε να τις εντοπίσει. Μετά από μακρά αναζήτηση τα αρνητικά βρέθηκαν ακριβώς εκεί όπου είχαν αφεθεί και ξεχαστεί την άνοιξη του 1971: σε ένα σκονισμένο κουτί στο στούντιο του Montgomery στο Chelsea του Λονδίνου. Τώρα διατίθενται προς αγορά στην γκαλερί και τον ιστότοπο του Aubert, Speedbird Photo Vintage.

Οι συνθήκες που περιβάλλουν αυτή τη φωτογράφιση δεν είναι καθόλου μπανάλ. Φαίνεται ότι το πρότζεκτ δεν ξεκίνησε πολύ καλά, αφού το φωτογραφικό πρακτορείο του Montgomery τον παρακάλεσε να πάει στην πολύ βιαστικά προγραμματισμένη φωτογράφιση για το ταπεινό ποσό των 60 λιρών.

Ο Montgomery λέγεται ότι απογοητεύτηκε από την ανεμελιά του Mick Jagger, όταν εμφανίστηκε με τέσσερις ώρες καθυστέρηση και αρνήθηκε να κοιτάξει την κάμερα. Ο φωτογράφος είπε στον Jagger ότι δεν τραβούσε στιγμιότυπα για τη δική του ευχαρίστηση αλλά για να προωθήσει το άλμπουμ του συγκροτήματος, οπότε ο κυκλοθυμικός ροκ σταρ καλά θα έκανε να «μείνει ακίνητος και να κοιτάξει το φακό». Τα πράγματα βελτιώθηκαν: η φωτογράφιση τελείωσε με τους Stones να συναντούν τον Montgomery για ένα γλέντι με ψάρι και πατάτες στο στούντιο του.

Montgomery και Aubert δημιούργησαν για πρώτη φορά 15 φύλλα φωτογραφιών που παρουσιάζουν μια επιλογή από τις υπογεγραμμένες με το χέρι φωτογραφίες, οι οποίες διατίθενται τώρα προς πώληση, σε εκτύπωση ασημένιας ζελατίνης και σε μεγάλο μέγεθος, 30 In x 40 In.

Το έργο του Montgomery και οι τονισμένες επιλογές που είχε αρχικά κάνει με το χέρι στο φύλλο φωτογραφιών χρησιμοποιώντας ένα μαύρο μολύβι chinagraph είναι εμφανείς στη φωτογραφία.

BREAKING MUSIC