Export Music

Η Siouxsie στην Πλατεία Νερού

EXPORT MUSIC

__ Ημερομηνία

23/06/2023


__ Χώρος

Πλατεία Νερού

 Λεωφόρος Ποσειδώνος 2616, Καλλιθέα


__ Εισιτήρια

Από 35ευρώ

 

Στις 23 Ιουνίου στο πλαίσιο του Release Athens x SNF Nostos

Η θρυλική Siouxsie επιστρέφει μετά από 15 χρόνια και θα ανέβει στη σκηνή της Πλατείας Νερού για να μας υπενθυμίσει γιατί θεωρείται μια από τις πιο επιδραστικές καλλιτέχνιδες των τελευταίων δεκαετιών. Headliner στο Ξέφωτο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) θα είναι οι υπέροχοι Interpol, το συγκρότημα που στις αρχές των 00s συντάραξε τη σκηνή της Νέας Υόρκης, αλλά και ολόκληρο τον μουσικό κόσμο, επαναφέροντας τον ήχο του post punk και δίνοντάς του μία σύγχρονη διάσταση.

Το Release Athens x SNF Nostos πραγματοποιείται στις 20, 21 και 23 Ιουνίου και φέρνει μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας και ελληνικής σκηνής σε δύο stages, στην Πλατεία Νερού και το Ξέφωτο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), δίνοντάς μας την ευκαιρία να ζήσουμε ένα συναρπαστικό συναυλιακό τριήμερο που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Release Athens 2023.

Η Siouxsie ξεκίνησε την καριέρα της το 1976 και μέσα στα επόμενα χρόνια θα παρουσίαζε μια σειρά από δίσκους (με τους Banshees, τους Creatures αλλά και solo), πρωτοποριακούς, άκρως επιδραστικούς και επιτυχημένους. Αυτό που ήταν σαφές από πολύ νωρίς ήταν το γεγονός πως η επιρροή της δεν περιοριζόταν στην υπέροχη μουσική της, αφού η παρουσία της - ένα κράμα επιθετικότητας, δύναμης και μιας ιδιαίτερης ευαισθησίας - θα μπορούσε να συγκριθεί μόνο με τον Ziggy Stardust του Bowie. Ο μουσικός της κατάλογος με τους Banshees είναι γεμάτος αριστουργηματικούς δίσκους και αξεπέραστα τραγούδια αλλά, ταυτόχρονα, η εικόνα και η προσωπικότητά της έχουν συμβάλλει ώστε να θεωρείται το απόλυτο είδωλο για γενιές μουσικών και θαυμαστών.

Το ντεμπούτο solo album της, “Mantaray”, κυκλοφόρησε το 2007, ενώ το 2008 έπαιξε μαζί με τον Angelo Badalamenti στα World Soundtrack awards. Το 2013, πραγματοποίησε δύο sold-out shows στο Royal Festival Hall του Λονδίνου, στο πλαίσιο του Meltdown της Yoko Ono, εκπλήσσοντας τους 5.000 θεατές με ένα set που περιλάμβανε ολόκληρο το κλασικό album των Siouxsie and the Banshees, “Kaleidoscope”, μαζί με πολλά hits, από το “Face To Face” μέχρι το “Here Comes That Day”.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 2015, ηχογράφησε το “Love Crime”, το ανατριχιαστικό κομμάτι που κλείνει το τελευταίο επεισόδιο της σειράς “Hannibal”. Ήταν κάτι που συζητήθηκε πολύ στη Βρετανία, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα πως, παρά τη λαμπρή καριέρα της, λίγα πράγματα είναι γνωστά για το ποια πραγματικά είναι η Siouxsie Sioux, γεγονός σπάνιο για μια καλλιτέχνιδα που βρίσκεται κάτω από το φως των προβολέων εδώ και τέσσερις δεκαετίες, πιθανότατα διότι η Siouxsie κάνει πάντα ακριβώς αυτό που θέλει – κάτι που δεν έχει αλλάξει μέχρι σήμερα.

Μαζί της οι Echo & The Bunnymen

Στη σκηνή της Πλατείας Νερού θα ανέβει η σπουδαιότερη μπάντα - μετά τους Beatles - που βγήκε από το Λίβερπουλ, οι μυθικοί Echo & The Bunnymen, ενώ στο Ξέφωτο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τους Σουηδούς Viagra Boys, ένα από τα πιο συναρπαστικά post punk συγκροτήματα των ημερών μας.

Σύντομα, θα ανακοινωθούν περισσότερα ονόματα, τόσο για τη συγκεκριμένη ημέρα όσο και για τις άλλες δύο που θα γίνουν στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας. Το Release Athens Χ SNF Nostos πραγματοποιείται στις 20, 21 και 23 Ιουνίου και φέρνει μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας και ελληνικής σκηνής σε δύο stages, στην Πλατεία Νερού και το Ξέφωτο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), δίνοντάς μας την ευκαιρία να ζήσουμε ένα συναρπαστικό συναυλιακό τριήμερο που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Release Athens 2023.

Οι Echo & The Bunnymen δημιουργήθηκαν το 1978, έχοντας ως έμπνευση και κινητήρια δύναμη την αγάπη τους για το punk της Νέας Υόρκης και την ψυχεδέλεια συγκροτημάτων όπως οι 13th Floor Elevators και οι Doors. Με κύρια οχήματα τη μαγευτική φωνή και την εκκεντρική προσωπικότητα του Ian McCulloch και το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του Will Sergeant στην κιθάρα, το συγκρότημα έγραψε το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία των μουσικών 80s, με τα “Crocodiles” (1980), “Heaven Up Here” (1981), “Porcupine” (1983) και “Ocean Rain” (1984) να αποτελούν ένα αξεπέραστο κουαρτέτο δίσκων, γεμάτο ανεπανάληπτα singles, που όχι μόνο τους πρόσφερε φανατικούς οπαδούς αλλά τους οδήγησε από πολύ νωρίς πέρα από τα στενά όρια της post punk σκηνής της Βρετανίας.

Μέσα στις επόμενες δεκαετίες, το συγκρότημα θα γνωρίσει την αποθέωση από κοινό και κριτικούς, καθώς και μεγάλη εμπορική επιτυχία, θα κατακτήσει το ραδιόφωνο (από τον John Peel, που τους κάλεσε έξι φορές στη θρυλική εκπομπή του, μέχρι τους πιο mainstream σταθμούς), θα βιώσει τραγωδίες (όπως ο θάνατος του εκπληκτικού drummer τους, Pete de Freitas), αποχωρήσεις και αλλαγές στη σύνθεσή του, αλλά θα δει την πορεία του να συνεχίζεται μέχρι σήμερα αφού ο McCulloch και ο Sergeant έχουν εδραιώσει έναν μουσικό δεσμό που μπορεί να ράγισε αλλά δεν έσπασε ποτέ, κατά τη διάρκεια μιας μακράς καριέρας που δεν σταμάτησε να μας χαρίζει σπουδαία τραγούδια.

Την Παρασκευή 23 Ιουνίου, λίγο πριν ανέβει στη σκηνή της Πλατείας Νερού η μοναδική Siouxsie Sioux, θα έχουμε την τιμή να θαυμάσουμε μια από τις πιο σημαντικές μπάντες των τελευταίων δεκαετιών και την ευκαιρία να ακούσουμε ζωντανά ιστορικά κομμάτια όπως: “Rescue”, “Going Up”, “The Cutter”, “The Killing Moon”, “Bring On The Dancing Horses”, “Lips Like Sugar”, “Nothing Lasts Forever”, “All My Colours”, μεταξύ πολλών άλλων.

Και οι Ladytron

Οι Ladytron, εδώ και δύο δεκαετίες, απολαμβάνουν την καθολική αναγνώριση, καθώς δεν σταματούν να αναζητούν νέους ηχητικούς δρόμους αψηφώντας φόρμουλες και μόδες.

Η τετράδα των Helen Marnie, Daniel Hunt, Mira Aroyo και Reuben Wu ξεκίνησε την πορεία της στην αρχή των 00s, στο Liverpool. Απέκτησαν γρήγορα φήμη, παίζοντας σε ασυνήθιστα μέρη και σε χώρες που άλλες μπάντες σπάνια επισκέπτονταν. Οι τρεις πρώτοι δίσκοι - "604", "Light & Magic" και "Witching Hour"- τους οδήγησαν σε εμφανίσεις μαζί με τους Nine Inch Nails, την Bjork και τον Brian Eno. Ο τελευταίος, είχε δηλώσει πως οι Ladytron ήταν για εκείνον το καλύτερο παράδειγμα Βρετανικής pop.

To 2019, μετά από 8 χρόνια solo αναζητήσεων, άνοιξαν ένα νέο κεφάλαιο με τον έκτο δίσκο, "Ladytron", που έτυχε αποθεωτικής υποδοχής, όπως ακριβώς και ο φετινός, "Time’s Arrow", με τα υπέροχα "City Of Angels" και "Faces" να έχουν ήδη ξεχωρίσει.

Ετοιμαστείτε για μια μοναδική electro-pop εμφάνιση, με ύμνους όπως τα "Seventeen", "Playgirl", "Ghosts", "Destroy Everything You Touch", από μια πραγματικά σπουδαία μπάντα.

Οι Βέλγοι The Haunted Youth είναι το δημιούργημα του Joachim Liebens, ο οποίος γράφει υπέροχη μουσική για τα θλιμμένα χρόνια της εφηβείας του και, ταυτόχρονα, για την ουσία του να είσαι νέος και γεμάτος ελπίδα.  Το ντεμπούτο "Dawn of the Freak" (2022) είναι η dreamy pop που φέρνει στον νου και την καρδιά τους Slowdive, The Cure, My Bloody Valentine και DIIV, ως βασικές επιρροές.

Με τα υπέροχα πρώτα singles "Coming Home", "Gone" και "Broken" απέκτησαν φήμη σε Βέλγιο και Ολλανδία, αλλά πάρα πολύ γρήγορα αυτή εξαπλώθηκε σε Αγγλία και ΗΠΑ. Το ανθεμικό "Teen Rebel" ήταν αυτό που τους άνοιξε διάπλατα τις πόρτες, "ένα τραγούδι που νομίζεις πως ήδη ακούς όλη σου τη ζωή, σαν ένα φίλος να σε αγκαλιάζει", όπως πολύ εύστοχα γράφτηκε στον Τύπο, ενώ το “I Feel Like Shit And I Wanna Die”, που κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες, μοιάζει προορισμένο να γίνει το επόμενο μεγάλο indie hit.

Αλλά και οι In Trance 95

Το ντουέτο του Άλεξ Μαχαίρα και του Νίκου Βελιώτη, δημιουργήθηκε τον Μάιο του 1988 στην Αθήνα. Θεωρείται ένα απ’τα πρώτα minimal synth/cold wave συγκροτήματα της χώρας και είναι υπεύθυνο για μερικά απ’τα πιο κλασικά κομμάτια της σκηνής όπως τα “Brazilia” και “Desire To Desire”. Το γκρουπ επανενώθηκε επίσημα το 2010 και έκτοτε η θρυλική Minimal Wave της Veronica Vasicka, έγινε η εταιρεία που ανέλαβε την επανέκδοση του παλαιότερου υλικού αλλά και την κυκλοφορία των νέων τους τραγουδιών που κυκλοφόρησαν το 2012, με το δίσκο “Shapes In A New Geometry”. Φέτος, η Minimal Wave θα κυκλοφορήσει τη νέα τους δουλειά, με τίτλο “When You Know, You Don’t Know”, η οποία θα συνδυάζει νέες αλλά παλαιότερες ηχογραφήσεις τους.

Διάθεση εισιτηρίων*:

Τηλεφωνικά στο 11876

Online στα releaseathens.gr / viva.gr

Φυσικά σημεία: Καταστήματα  Wind, Public, Media Markt, Ευριπίδης, Yoleni’s και Viva Spot Τεχνόπολης

Όλες οι πληροφορίες (τιμές, πρόγραμμα, πρόσβαση) στο releaseathens.gr / www.snfnostos.org

  • Τα έσοδα των εισιτηρίων αποδίδονται αποκλειστικά στο Release Athens. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) είναι φιλανθρωπικός οργανισμός που πραγματοποιεί δωρεές προς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Tο ΙΣΝ δεν δέχεται δωρεές από ιδιώτες, εταιρείες ή άλλου είδους οργανισμούς.

Παράλληλα, το ΙΣΝ θα προχωρήσει σε επιπλέον δωρεές ύψους €500.000 που θα φέρουν το όνομα SNF X Release Athens προς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς με αποστολή την ενίσχυση της Ψυχικής Υγείας, στο πλαίσιο της ευρύτερης θεματικής του φετινού SNF Nostos που είναι αφιερωμένη σε αυτή.

 

EXPORT MUSIC