Export Music

Οι θρυλικοί SWANS επιστρέφουν στην Ελλάδα

EXPORT MUSIC

__ Ημερομηνία

11/06/2023


__ Χώρος

Θέατρο Βράχων

 Βύρωνας


__ Εισιτήρια

Από 27 ευρώ

 

Δύο συναυλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο

Μια από τις πλέον ιστορικές μπάντες στην ιστορία της ροκ μουσικής, οι SWANS, επιστρέφουν στην Ελλάδα για δύο συναυλίες, στις 11 Ιουνίου στο Θέατρο Βράχων στην Αθήνα και στις 13 Ιουνίου στη Μονή Λάζαριστών, στη Θεσσαλονίκη.

Βέβαια, ο όρος «συναυλία» μάλλον αδικεί αυτό που οι SWANS -με επικεφαλής τον τραγουδιστή, στιχουργό, συνθέτη, κιθαρίστας και... σαμάνο, Michael Gira- παρουσιάζουν κάθε φορά που ανεβαίνουν στη σκηνή για να ερμηνεύσουν σε εκκωφαντικές εντάσεις τα πολυεπίπεδα, πανέμορφα και συνάμα τρομακτικά κομμάτια που αποτελούν το oeuvre τους, συμπυκνώνοντας τα πάντα σε ένα είδος τελετουργίας.

Η ιστορία των SWANS αρχίζει τη δεκαετία του 1980, όταν από τη no-wave σκηνή της Νέας Υόρκης ξεπετάγεται ένα συγκρότημα που δεν μοιάζει με τίποτα απ' όσα έχουν ακουστεί ως τότε: με ήχο σαν ανεξέλεγκτη μπουλντόζα σε κατηφόρα, αλλά σε αργή κίνηση, και έναν frontmam που ουρλιάζει ανατριχιαστικούς στίχους κυριαρχίας και υποταγής, η μπάντα σύντομα αποκτά φήμη ως ένα από τα πιο ασυμβίβαστα συγκροτήματα στον κόσμο (ο θρύλος λέει ότι ο Gira πλάκωσε στο ξύλο θεατή σε συναυλία, επειδή... είχε επηρεαστεί πολύ από τη μουσική).

Εν συνεχεία, στο συγκρότημα προστίθεται η τραγουδίστρια και μουσικός Jarboe, ο ήχος παραμένει βαρύς, αλλά γίνεται πιο μελωδικός, οι SWANS φλερτάρτουν για λίγο με το mainstream, ωστόσο, ο Gira, ο οποίος εκτός από τους δαίμονές του παλεύει και με το αλκοόλ, διαλύει το συγκρότημα το 1997. Δώδεκα χρόνια μετά, το 2009, με νεά σύνθεση -πλην του κλασικού κιθαρίστα, Norman Westberg, οι SWANS επανεμφανίζονται με νέο δίσκο και νέες περιοδείες.

Ο Gira, για την επανασύνδεση του συγκροτήματος αλλά και για τη νέα σύνθεση που υφίσταται από το 2016 λέει:

«Το 2009, όταν αποφάσισα να επανεκκινήσω τους SWANS, δεν είχα ιδέα που θα οδηγήσει. Ήξερα ότι αν ακολουθούσα το δρόμο της επανάληψης του παρελθόντος είτε στο δημιουργικό ή στο εκτελεστικό επίπεδο, θα κατέληγε να είναι άκαρπο και γελοίο. Μετά από πολλή σκέψη στο πως θα κατέληγα σε μια περιπέτεια που θα οδηγούσε τη μουσική μας σε αχαρτογράφητα νερά, επέλεξα τους πέντε ανθρώπους που με αυτούς η συνεργασία μας θα οδηγούσε σε εκπλήξεις αλλά και αβεβαιότητα ενώ ταυτόχρονα θα ενσωμάτωνε την απαραίτητη δύναμη και αυτοπεποίθηση που χρειάζεται κανείς για να ακολουθήσει τον ποταμό της πρόθεσης που πηγάζει απ’την καρδιά του ήχου – οπουδήποτε τελικά θα μας οδηγούσε. Και αυτή η πρόθεση είναι η ΑΓΑΠΗ.

Και τελικά αυτή η ΑΓΑΠΗ μας οδήγησε μετά από τέσσερεις δίσκους στην καταληκτική ηχογράφηση αυτής της μορφής των SWANS, το “The Glowing Man”, με τους τρεις να περιέχουν περισσότερη πολυπλοκότητα, απόχρωση και έκταση απ’όσα θα περίμενα ποτέ και με επίσης αρκετές live κυκλοφορίες, διάφορα προγράμματα χρηματοδότησης, αμέτρητες και φαινομενικά ατελείωτες περιοδείες και πρόβες και γενικά ένα εξοντωτικό μόρφωμα που μας έχει αφήσει εμβρόντητους αλλά και αναζωογονημένους και ενθουσιασμένους που το βλέπουμε να ολοκληρώνεται.

Και εδώ ευχαριστώ όλους τους αδερφούς μου και συνεργάτες μου για την αφιέρωσή τους στην όποια ουσιαστική αλήθεια βρίσκεται στην πηγή του ήχου. Δεν είμαι από επιλογή Θεϊστής, αλλά σε συγκεκριμένες στιγμές – ειδικά την ώρα της live εμπειρίας – ήταν προνόμιό μου μέσω της συλλογικότητάς μας να αντιληφθώ κάτι από το Απόλυτο μέσα στον ήχο και μια εμπειρία που έρχεται από μια δύναμη που είναι σίγουρα μεγαλύτερη από το άθροισμα όλων μας των δυνάμεων.

Όταν μιλάω με μέλη του κοινού μετά το λάιβ ή σε μετέπειτα επικοινωνία, έχω και πάλι το προνόμιο ν’ανακαλύψω ότι και οι ίδιοι το αισθάνονται. Όποια και να είναι αυτή η δύναμη που μας οδήγησε σ’αυτή την μεγάλη «εκδρομή», ήταν τουλάχιστον άξια λόγου για πολλούς από μας και είμαι πραγματικά ευγνώμων γι’αυτό που αποτέλεσε την πιο έντονα απαιτητική και πλήρη περίοδο της μουσικής μου ζωής.

Προχωρώντας μπροστά, μετά την περιοδεία που σχετίζεται με το The Glowing Man, θα συνεχίσω να δημιουργώ μουσική με το όνομα των SWANS, με μια ανανεώσιμη σειρά συνεργατών. Αυτή τη στιγμή έχω μια ελάχιστη ιδέα για την μορφή που θα πάρει ο ήχος, κάτι που είναι πολύ καλό. Οι περιοδείες πάντως θα είναι σαφώς μικρότερες, γι’αυτό είμαι σίγουρος! Ο,τι και να φέρει το μέλλον, θα μου λείψει αφάνταστα αυτό το τόσο ιδιαίτερο μέρος ανθρώπινου και μουσικού δυναμικού που συγκροτείται από τους: Norman Westberg, Kristof Hahn, Phil Puleo, Christopher Pravdica, Thor Harris κι εμένα κάπου μπερδεμένο εκεί μέσα επίσης».

Εισιτήρια ΕΔΩ

Photo: Wikipedia

 
 
EXPORT MUSIC