Aκυρώθηκε από το Δήμο της Φρανκφούρτης συναυλία του Roger Waters

Λόγω ισχυρισμών για αντισημιτισμό.

BREAKING
 

Λόγω ισχυρισμών για αντισημιτισμό.

 

Του Ηλία Σελιμά

Το δημοτικό συμβούλιο της Φρανκφούρτης επιβάλλει την ακύρωση της προγραμματισμένης για τον Μάιο συναυλίας του πρώην frontman των Pink Floyd Roger Waters

Η συναυλία ήταν αρχικά προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στις 28 Μαΐου στην αίθουσα συναυλιών Festhalle της Φρανκφούρτης στο πλαίσιο της περιοδείας του Waters This Is Not a Drill. Ωστόσο, η συναυλία έχει πλέον ακυρωθεί από το δημοτικό συμβούλιο, επικαλούμενο «την επίμονη αντι-ισραηλινή συμπεριφορά» του πρώην frontman των Pink Floyd. Το δημοτικό συμβούλιο μοιράζεται το 60% της ιδιοκτησίας του χώρου μαζί με την κυβέρνηση του κρατιδίου του Hesse και ζήτησε (νομική) άδεια για να κλείσει το σόου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, υπό τον τίτλο «Η Φρανκφούρτη δίνει το παράδειγμα κατά του αντισημιτισμού», η πόλη επισήμανε το γεγονός ότι ο Waters «έχει επανειλημμένα καλέσει σε πολιτιστικό μποϊκοτάζ του Ισραήλ και έκανε συγκρίσεις με το καθεστώς απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική». Αναφέρεται επίσης στη χρήση από τον Waters ενός μπαλονιού σε σχήμα γουρουνιού, το οποίο κοσμούσε ένα αστέρι του Δαβίδ και εταιρικά λογότυπα σε προηγούμενες περιοδείες του.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης η ιστορική σημασία του χώρου, Festhalle, που είναι ο τόπος όπου 3.000 Εβραίοι κρατήθηκαν υπό κράτηση το 1938 πριν από την απέλασή τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης μετά τη Νύχτα των Κρυστάλλων, τις βίαιες αντιεβραϊκές διαδηλώσεις κατά τις οποίες οι Ναζί κατέστρεψαν καταστήματα, κτίρια και συναγωγές που ανήκαν σε Εβραίους.

Μετά την ακύρωση, το Κεντρικό Συμβούλιο των Εβραίων της Γερμανίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εξέφρασε την υποστήριξή του στην απόφαση αυτή, προτρέποντας και άλλους χώρους της περιοχής να πράξουν το ίδιο, αναφέροντας: «ο αντισημιτισμός στην τέχνη και τον πολιτισμό δεν πρέπει να γίνεται ανεκτός».

Ως απάντηση στην κατάσταση, ο Waters έκανε retweet ένα βίντεο του Dr. Ramzy Baroud, στο οποίο ο γιατρός υποστηρίζει ότι ο πραγματικός λόγος πίσω από την ακύρωση της συναυλίας οφείλεται στην υποστήριξη του μουσικού για την Παλαιστίνη.

Ο πρώην frontman των Pink Floyd έχει κατηγορηθεί για αντισημιτισμό πολλές φορές στο παρελθόν. Πρόσφατα η συγγραφέας Polly Samson, πρώην στιχουργός των Pink Floyd και σύζυγος του πρώην συμπαίκτη του Waters στο συγκρότημα David Gilmour, δημοσίευσε ένα tweet στο οποίο χαρακτήριζε τον Waters «αντισημίτη μέχρι το κόκκαλο. Επίσης, ένας απολογητής του Πούτιν και ένας ψεύτης, κλέφτης, υποκριτής, φοροφυγάς, χειροκροτητής, μισογύνης, άρρωστος με φθόνο, μεγαλομανής». O Gilmour έκανε retweet την ανάρτηση της συζύγου του με τη λεζάντα: "«Κάθε λέξη αποδεδειγμένα αληθινή».

BREAKING MUSIC