«All Quiet on the Western Front» για τη Μουσική και «Naatu Naatu» από το «RRR» για το Τραγούδι οι νικητές στα Οσκαρ

Οι νικητές στις δύο κατηγορίες Original Score και Original Song

BREAKING
 

Οι νικητές στις δύο κατηγορίες Original Score και Original Song


Του Ηλία Σελιμά

Το επιβλητικό σάουντρακ της ταινίας «Ουδέν Νεώτερον από το Δυτικό Μέτωπο» (All Quiet on the Western Front) του Γερμανού Volker Bertelmann είναι αυτό που πήρε το Όσκαρ Μουσικής και δικαίως θα λέγαμε.

Παράλληλα, το «Naatu Naatu» από την ινδική ταινία «RRR», κέρδισε το Όσκαρ πρωτότυπου τραγουδιού, γράφοντας ιστορία. Με μουσική του M.M. Keeravani και στίχους του Chandrabose, στη γλώσσα Telugu από την crossover επιτυχία δράσης του σκηνοθέτη S.S. Rajamouli, είναι το πρώτο τραγούδι από ινδική ταινία που είναι υποψήφιο και κερδίζει στην κατηγορία του.

«Σας ευχαριστώ, Ακαδημία. Μεγάλωσα ακούγοντας τους Carpenters, και τώρα είμαι εδώ με τα Όσκαρ», είπε ο Keeravani στην ευχαριστήρια ομιλία του, πριν αρχίσει να τραγουδάει: «Μόνο μια ευχή είχα στο μυαλό μου... Το "RRR" πρέπει να κερδίσει, να είναι η περηφάνια κάθε Ινδού, και πρέπει να με βάλει στην κορυφή του κόσμου». Ένας ενθουσιασμένος Ram Charan, ο οποίος πρωταγωνίστησε στην ταινία, δεν μπορούσε να σταματήσει να χαμογελάει τις στιγμές που ακολούθησαν τη νίκη του Keeravani και του Chandrabose στο Όσκαρ για το "Naatu Naatu".

Το τραγούδι έγινε δημοφιλές πέρυσι, μεταφρασμένο ως "Naacho Naacho" στα Χίντι, "Naattu Koothu" στα Ταμίλ, "Halli Naatu" στη Κανάντα και "Karinthol" στα Μαλαϊάλαμ. Ηχογραφημένο από τους Rahul Sipligunj και Kaala Bhairava, το "Naatu Naatu" κέρδισε τραγούδια από τέσσερις αγγλόφωνες ταινίες για να πάρει το βραβείο: "Lift Me Up" από το "Black Panther: Wakanda Forever", από το ποπ είδωλο Rihanna, το "This Is a Life" από το "Everything Everywhere All at Once", ερμηνευμένο από την Mitski, το "Applause" από το "Tell It Like a Woman", γραμμένο από την Diane Warren σε ερμηνεία Sofia Carson και το απογειωτικό "Top Gun" της Lady Gaga, το "Hold My Hand".

Ο Sipligunj και ο Bhairava έκαναν το ντεμπούτο τους στα Όσκαρ ερμηνεύοντας το τραγούδι στην 95η απονομή των βραβείων Όσκαρ, συνοδευόμενοι από μια ομάδα χορευτών, με τον σκηνοθέτη Rajamouli, τους πρωταγωνιστές Jr NTR και Charan, τον Keeravani και τον Chandrabose να τους παρακολουθούν από το κοινό.

Γυρισμένο σε δύο εβδομάδες στο προεδρικό μέγαρο της Ουκρανίας μήνες πριν από τη ρωσική εισβολή, το "Naatu Naatu" ξεδιπλώνεται καθώς οι δύο φίλοι που αγωνίζονται για την ελευθερία, ο Komaram Bheem (Jr NTR) και ο Alluri Sitarama Raju (Charan), ενώνονται σε ένα γρήγορο χορευτικό διαγωνισμό ενάντια στους Βρετανούς αντιπάλους.

Η σκηνή χορού, χορογραφημένη από τον Prem Rakshith, διαρκεί πάνω από τέσσερα συνεχή λεπτά και έχει πάνω από μισό δισεκατομμύριο προβολές στο YouTube σε διάφορες γλώσσες.

 Παλιότερα, το 2009, το "Jai Ho" του Ινδού συνθέτη A.R. Rahman κέρδισε το Όσκαρ πρωτότυπου τραγουδιού για τη βρετανική παραγωγή "Slumdog Millionaire" του Danny Boyle. Αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των νικητών στα σχεδόν 90 χρόνια ύπαρξης της κατηγορίας ήταν αγγλόφωνα τραγούδια από ταινίες του Χόλιγουντ.

BREAKING MUSIC