Μεγάλοι μουσικοί του rock και του metal που πούλησαν τα δικαιώματα του καταλόγου τους

Τι συμβαίνει, εδώ;

BREAKING
 

Τι συμβαίνει, εδώ;

Του Ηλία Σελιμά

Έχει γίνει μείζον θέμα στη μουσική βιομηχανία τα τελευταία χρόνια, με μουσικούς όπως ο Bruce Springsteen, ο Bob Dylan και οι Jerry Cantrell, Sean Kinney, Mike Inez και William DuVall των Alice in Chains να επιλέγουν να πουλήσουν την πνευματική τους ιδιοκτησία.

Οι λόγοι για τους οποίους οι εταιρείες, δηλαδή η Sony Music Group, η Universal Music Group και η BMG, θα ήθελαν να αγοράσουν αυτά τα δικαιώματα είναι αρκετά προφανείς: η απόδοση της επένδυσης. Πιστεύουν ότι μπορούν να κερδίσουν περισσότερα από τα πνευματικά δικαιώματα και την αδειοδότηση της μουσικής για χρήση σε ταινίες, τηλεόραση και διαφήμιση με την πάροδο του χρόνου από ό,τι πλήρωσαν για τον κατάλογο εκ των προτέρων.

Τα χρήματα είναι επίσης ο μεγαλύτερος παράγοντας για τον οποίο οι μουσικοί μπορεί να θέλουν να πουλήσουν τους καταλόγους τους. Αντί να ρισκάρουν με το αβέβαιο ποσό των χρημάτων που θα μπορούσαν να εισπράξουν κρατώντας την πνευματική τους ιδιοκτησία, κάποιοι επιλέγουν απλά να την εξαργυρώσουν με μια εφάπαξ πληρωμή. Επιπλέον, οι εταιρείες ζουν συνήθως περισσότερο από τους μουσικούς, και η πώληση του καταλόγου τους ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες οι κληρονόμοι ενός μουσικού να τσακώνονται για την κληρονομιά τους, καθώς τα χρήματα είναι ένα πιο εύκολο περιουσιακό στοιχείο για να κληροδοτηθεί.

Bruce Springsteen

Η Sony Music Group απέκτησε το σύνολο των καταλόγων ηχογραφημένης μουσικής και συνθέσεων του Bruce Springsteen μέσω ξεχωριστών συμφωνιών το Δεκέμβριο του 2021 έναντι συνολικού ποσού μεταξύ 500 και 550 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι δύο συμφωνίες κάλυπταν τα δικαιώματα ηχογραφημένης μουσικής και μουσικής έκδοσης όλων των τραγουδιών του Springsteen καθ' όλη τη διάρκεια της πεντηκονταετούς δισκογραφικής του καριέρας με την Columbia Records - κατά τη διάρκεια της οποίας κυκλοφόρησε 20 στούντιο άλμπουμ και πούλησε 150 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως. Η Sony συνεργάστηκε με την εταιρεία διαχείρισης Eldridge για την αγορά του καταλόγου τραγουδιών.

David Bowie

Οι κληρονόμοι του David Bowie πούλησαν τον εκδοτικό κατάλογο του τραγουδιστή στη Warner Chappell Music Group τον Ιανουάριο του 2022 έναντι τιμήματος άνω των 250 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο κατάλογος καλύπτει έξι δεκαετίες και η συμφωνία αποτελείται από τραγούδια από τα 26 στούντιο άλμπουμ που κυκλοφόρησε ο Bowie κατά τη διάρκεια της ζωής του, καθώς και από το μεταθανάτιο στούντιο άλμπουμ Toy. Συνολικά, ο Bowie πούλησε περίπου 140 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Sting

Τον Φεβρουάριο του 2022, ο Sting έκλεισε συμφωνία με την Universal Music Group για την πώληση των εκδοτικών και δισκογραφικών καταλόγων του έναντι 250 εκατομμυρίων δολαρίων. Η UMG ελέγχει πλέον ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο του Sting, συμπεριλαμβανομένης της δουλειάς του με τους Police και τα 15 στούντιο άλμπουμ που κυκλοφόρησαν μεταξύ 1985 και Νοεμβρίου 2021. Με τη δουλειά του με τους Police και τη σόλο καριέρα του μαζί, ο Sting έχει πουλήσει πάνω από 100 εκατομμύρια δίσκους. «Είναι απολύτως απαραίτητο για μένα το σύνολο του έργου της καριέρας μου να έχει ένα σπίτι όπου θα εκτιμάται και θα γίνεται σεβαστό - όχι μόνο για να συνδεθεί με τους εδώ και καιρό θαυμαστές μου με νέους τρόπους, αλλά και για να γνωρίσει τα τραγούδια μου σε νέα ακροατήρια, μουσικούς και γενιές», δήλωσε ο Sting για τη συμφωνία.

Bob Dylan

Η Sony Music Entertainment ανακοίνωσε τον Ιανουάριο του 2022 ότι απέκτησε τα δικαιώματα ολόκληρου του καταλόγου ηχογραφημένης μουσικής του Bob Dylan, καθώς και τα δικαιώματα για «πολλαπλές μελλοντικές νέες κυκλοφορίες». Αν και η οικονομική συμφωνία δεν αποκαλύφθηκε, εκτιμάται ότι οι κύριες ηχογραφήσεις του Dylan αξίζουν 200 εκατομμύρια δολάρια ή και περισσότερα. Η συμφωνία περιλαμβάνει το σύνολο της ηχογραφημένης δουλειάς του Dylan -συμπεριλαμβανομένου του συντριπτικού αριθμού των 39 στούντιο άλμπουμ και διαφόρων singles που αντιστοιχούν σε περισσότερους από 125 εκατομμύρια δίσκους που έχουν πουληθεί- και ακολούθησε την πώληση των εκδοτικών δικαιωμάτων του Dylan στην Universal Music Group τον Δεκέμβριο του 2022. Η συμφωνία αυτή εκτιμάται ότι θα άξιζε 300 εκατομμύρια δολάρια ή και περισσότερα.

Motley Crue

Οι Motley Crue πούλησαν ολόκληρο τον μουσικό τους κατάλογο τον Νοέμβριο του 2021 στην BMG σε μια συμφωνία που αποτιμήθηκε σε περίπου 150 εκατομμύρια δολάρια (αν και άλλες πηγές ανέφεραν σημαντικά χαμηλότερο αριθμό). Η συμφωνία περιλαμβάνει και τα εννέα στούντιο άλμπουμ από την πάνω από 40ετή καριέρα του συγκροτήματος, μαζί με live LPs και συλλογές. Η εξαγορά ήταν η μεγαλύτερη της BMG από την ίδρυσή της το 2008. «Είναι καταπληκτικό το συναίσθημα να συνεργαζόμαστε με τους νέους μας συνεργάτες στην BMG», ανέφερε το συγκρότημα σε ανακοίνωσή του. «Το εκτεταμένο ιστορικό επιτυχίας τους στο χώρο της Rock τους κατέστησε το ιδανικό σπίτι για να συνεχίσουν να διατηρούν και να αναπτύσσουν τη μουσική μας κληρονομιά, διασφαλίζοντας ότι θα παραμένουμε πάντα στην κορυφή». Μέρος της κληρονομιάς των Motley Crue περιλαμβάνει την πώληση περισσότερων από 100 εκατομμυρίων άλμπουμ παγκοσμίως.

Neil Young

Ο Neil Young πούλησε τα μισά από τα δικαιώματα ολόκληρου του παλιού του καταλόγου σε μια συμφωνία του Ιανουαρίου 2021 με το Hipgnosis Songs Fund, η οποία εκτιμάται ότι αξίζει 150 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το BBC. Η συμφωνία περιελάμβανε 1.180 τραγούδια που έγραψε ο Καναδός folk rocker, ο οποίος έχει κυκλοφορήσει τον εντυπωσιακό αριθμό των 45 στούντιο άλμπουμ κατά τη διάρκεια της καριέρας του. «Πρόκειται για μια συμφωνία που αλλάζει το Hipgnosis για πάντα», δήλωσε ο Merck Mercuriadis στο BBC. «Αγόρασα το πρώτο μου άλμπουμ του Neil Young σε ηλικία επτά ετών. Το Harvest ήταν ο σύντροφός μου και γνωρίζω κάθε νότα, κάθε λέξη, κάθε παύση και σιωπή οικεία. Ο Neil Young, ή τουλάχιστον η μουσική του, είναι από τότε φίλος και σταθερά μου».

Red Hot Chili Peppers

Η Hipgnosis Songs αγόρασε επίσης τον κατάλογο τραγουδιών των Red Hot Chili Peppers το 2021 για πάνω από 140 εκατομμύρια δολάρια. Το συγκρότημα έχει κυκλοφορήσει 13 στούντιο άλμπουμ και έχει πουλήσει πάνω από 120 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως. Η Hipgnosis ήταν αρκετά ενεργή με μουσικούς καταλόγους όλα αυτά τα χρόνια, διαθέτοντας πλέον ένα χαρτοφυλάκιο με περισσότερους από 70 καλλιτέχνες και περισσότερα από 70.000 τραγούδια.

Stevie Nicks

Η Stevie Nicks πούλησε το 80 τοις εκατό των τραγουδιών της στον ανταγωνιστή της Hipgnosis, Primary Wave, τον Δεκέμβριο του 2020. Η συμφωνία έγινε με το ποσό των 100 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Στη συμφωνία περιλαμβάνονταν τα δικαιώματα των τραγουδιών "Edge of Seventeen", "Landslide", "Stand Back", "Rihannon" και "Dreams". Το τελευταίο εισήλθε ξανά στα charts του Billboard περίπου την ίδια περίοδο μετά από ένα viral TikTok με έναν άνδρα να κάνει skateboard στο ρυθμό του τραγουδιού. Η Nicks έχει κυκλοφορήσει οκτώ σόλο άλμπουμ καθώς και επτά στούντιο άλμπουμ με τους Fleetwood Mac κατά τη διάρκεια της εμβληματικής καριέρας της και έχει πουλήσει πάνω από 11 εκατομμύρια άλμπουμ παγκοσμίως.

ZZ Top

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της συνεργασίας τους, η BMG και η KKR, απέκτησαν «το σύνολο των μουσικών συμφερόντων» των ZZ Top έναντι περίπου 50 εκατομμυρίων δολαρίων το 2021, σύμφωνα με το Variety. Η συμφωνία περιελάμβανε την εξαγορά του εκδοτικού καταλόγου του συγκροτήματος και των εσόδων του από τα δικαιώματα ηχογραφήσεων και ερμηνειών. Το συγκρότημα έχει κυκλοφορήσει 15 στούντιο άλμπουμ και έχει πουλήσει περίπου 50 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως κατά τη διάρκεια της 50χρονης καριέρας του.

Jerry Cantrell, Sean Kinney, Mike Inez και William DuVall από Alice in Chains

Τον Φεβρουάριο του 2022, τα μέλη των Alice in Chains Jerry Cantrell, Sean Kinney, Mike Inez και William DuVall πούλησαν τους καταλόγους τους με το συγκρότημα στην Round Hill Music. Οι όροι της συμφωνίας που περιελάμβανε τα έξι στούντιο άλμπουμ των Alice in Chain -που εκτιμάται ότι συγκέντρωσαν πάνω από 30 εκατομμύρια πωλήσεις δίσκων παγκοσμίως- δεν έγιναν γνωστοί. Ωστόσο, πηγές δήλωσαν στο Variety ότι η συμφωνία ήταν ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων. Η συμφωνία δεν περιελάμβανε τα πνευματικά δικαιώματα της κληρονομιάς του αρχικού τραγουδιστή Layne Staley ή του αρχικού μπασίστα Mike Starr, οι οποίοι απεβίωσαν το 2002 και το 2011 αντίστοιχα. Οι κληρονόμοι τους πούλησαν τα μουσικά τους δικαιώματα στην Primary Wave. Επιπλέον, συνθέσεις του Cantrell -του κύριου συνθέτη του γκρουπ κατά τη διάρκεια της καριέρας τους- συμπεριλήφθηκαν στην επιμέρους συμφωνία, όχι όμως και η σόλο δουλειά του.

Eν κατακλείδι καταλήγουμε στο εξής ερώτημα: Πώς μπορούν οι σημερινοί βετεράνοι τραγουδοποιοί να είναι σίγουροι ότι θα παραμείνουν το ίδιο δημοφιλείς 10-20 χρόνια ή ακόμα και πιο μετά; Είναι σκέψεις που απασχολούν σίγουρα τους καλλιτέχνες όταν αποφασίζουν την ιδέα να πάρουν μια εγγυημένη αμοιβή αντί να ρισκάρουν.

BREAKING MUSIC