Ο Eric Clapton, ο Peter Gabriel, ο Nick Mason και άλλοι ζητούν να ανακληθεί η απαγόρευση συναυλιών του Roger Waters

Δίκαιο αίτημα.

BREAKING
 

Δίκαιο αίτημα.

Του Ηλία Σελιμά

Το δημοτικό συμβούλιο της Φρανκφούρτης ανάγκασε τον Roger Waters να ακυρώσει μια προγραμματισμένη εμφάνισή του - και τώρα μερικά από τα σημαντικότερα ονόματα στο χώρο της μουσικής έχουν ταχθεί στο πλευρό του για να υποστηρίξουν τον πρώην άνδρα των Pink Floyd.

Ξεκίνησε λοιπόν η υποβολή ενός αιτήματος για να ανατραπεί η απόφαση των αρμοδίων του δημοτικού συμβουλίου της Φρανκφούρτης να απαγορεύσουν στον Roger Waters να εμφανιστεί στην πόλη. Ο Waters ήταν αρχικά προγραμματισμένο να παίξει στις 28 Μαΐου στην αίθουσα συναυλιών Festhalle στο πλαίσιο της περιοδείας This Is Not a Drill, αλλά η συναυλία αποσύρθηκε από το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο επικαλέστηκε «την επίμονη αντι-ισραηλινή συμπεριφορά» του πρώην frontman των Pink Floyd.

Το αίτημα ξεκίνησε από την Αμερικανίδα κωμικό και πολιτικό σχολιαστή Katie Halper νωρίτερα αυτό το μήνα, και έχει προσελκύσει την υποστήριξη ατόμων όπως ο Brian Eno, ο Peter Gabriel, ο Eric Clapton, ο ντράμερ των Pink Floyd Nick Mason, ο Tom Morello των Rage Against The Machine και ο ιδρυτής της Soft Machine Robert Wyatt.

Ανάμεσα σε σημαντικές προσωπικότητες από άλλους τομείς που έχουν υπογράψει το αίτημα περιλαμβάνονται οι ακαδημαϊκοί Noam Chomsky και Cornel West, οι ηθοποιοί Susan Sarandon και Julie Christie, ο σκηνοθέτης Ken Loach και ο κωμικός Alexei Sayle.

«Η κριτική που ασκεί ο Waters στη μεταχείριση των Παλαιστινίων από το Ισραήλ αποτελεί μέρος της μακροχρόνιας υπεράσπισής του για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο», αναφέρεται στο κείμενο που συνοδεύει την αίτηση. Ο Waters πιστεύει ότι «όλοι οι αδελφοί και οι αδελφές μας, σε όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματός τους ή το βάθος της τσέπης τους, αξίζουν ίσα ανθρώπινα δικαιώματα βάσει του νόμου».

"Όσον αφορά το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, λέει: «Η πρότασή μου είναι απλή: είναι η εφαρμογή της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 1948 για όλους τους αδελφούς και τις αδελφές μας μεταξύ του Ιορδάνη ποταμού και της θάλασσας. Ο αντισημιτισμός είναι απεχθής και ρατσιστικός και τον καταδικάζω, μαζί με όλες τις μορφές ρατσισμού, ανεπιφύλακτα. Οι αξιωματούχοι στη Γερμανία, οι διοργανωτές συναυλιών και οι μουσικές πλατφόρμες δεν πρέπει να υποκύψουν στην πίεση εκείνων των ατόμων και ομάδων που θα προτιμούσαν να δουν τη μουσική του Waters να καταργείται, παρά να ασχοληθούν με τα ζητήματα που αναδεικνύει η μουσική του».

Το αίτημα, το οποίο αυτή τη στιγμή έχει περισσότερες από 10.000 υπογραφές, βρίσκεται στη διεύθυνση change.org. Ένα δεύτερο ψήφισμα, που αντιτίθεται στο πρώτο, έχει επίσης ξεκινήσει.

BREAKING MUSIC