Πήγαμε, είδαμε: Σταύρο Ξαρχάκο στο Παλλάς

 
REVIEWS

Το κεφάλαιο που λέγεται Σταύρος Ξαρχάκος είναι μη μετρήσιμο.

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

Είδατε τι λέμε στον τίτλο; Πήγαμε και είδαμε τον Σταύρο Ξαρχάκο στο Παλλάς. Ούτε τι παρουσίαζε, ούτε τους τραγουδιστές που είχε, ούτε τίποτε. Διότι, όταν έχεις τον Ξαρχάκο επί σκηνής όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα.

Δευτέρα βράδυ λοιπόν, χθες, στο Παλλάς ο μαέστρος ασχολήθηκε με τη δημοτική μουσική, με κρητικά και ποντιακά τραγούδια. Ένωνε τις δύο λύρες, την κρητική και την ποντιακή. Μας τα έλεγε και στην ανοιχτή πρόβα που έκανε προ δεκαημέρου σε ένα στούντιο που πήγαμε στον Ταύρο.

Στο κατάμεστο -φυσικά- Παλλάς ο Ξαρχάκος είχε επιλέξει τον Δημήτρη Αποστολάκη από τους Χαϊνηδες για τα κρητικά και τον Αλέξη Παρχαρίδη για τα ποντιακά. Και, τρίτη της παρέας, την Ηρώ Σαΐα που το έχει με το δημοτικό τραγούδι.

Η συναυλία ήταν συγκλονιστική. Χωρίς να είμαι φαν του δημοτικού τραγουδιού, κάθε άλλο θα έλεγα, παρέμεινα για δύο ώρες ακίνητος και αμίλητος. Είναι απίστευτες οι ενορχηστρώσεις του, είναι μοναδική η ματιά του, μένεις πάντα έκπληκτος με όσα ακούς. Δωρεάν μαθήματα μουσικής. Το setlist με τα τραγούδια το βλέπετε παρακάτω.

Έχω πει, εδώ και χρόνια (και το τηρώ), ότι δεν θα χάσω καμία συναυλία του Ξαρχάκου. Όταν είναι ενεργός και δραστήριος ένας τόσο μεγάλος συνθέτης, ο τελευταίος από τους τεράστιους συνθέτες της χώρας μας, δεν χάνεις ούτε μία στιγμή στην οποία μπορείς να τον δεις live. Ακόμα και σε μία ταβέρνα να κάτσει, πας παραδίπλα κι εσύ. Ποτέ δεν ξέρεις...

 

REVIEWS