Ο Keith Reid, στιχουργός των Procol Harum, πέθανε στα 76 του χρόνια

Ποτέ δεν ήταν επίσημο μέλος του γκρουπ.

BREAKING
 

Ποτέ δεν ήταν επίσημο μέλος του γκρουπ.

Του Ηλία Σελιμά

Ο Keith Reid, ο οποίος έγραφε τους στίχους για τους Procol Harum, συνήθως σε συνεργασία με τον πιανίστα/μουσικοσυνθέτη Gary Brooker, πέθανε στις 23 Μαρτίου 2023. Ο Reid έδωσε τους στίχους για την πιο γνωστή επιτυχία των Procol Harum, το "A Whiter Shade of Pale" του 1967, καθώς και για κλασικά ροκ τραγούδια όπως τα "A Salty Dog", "Shine on Brightly" και "Grand Hotel".

Η αιτία θανάτου ήταν ο καρκίνος. Ο θάνατος του Reid επιβεβαιώθηκε από τη σύζυγό του Pinkey, σε email που έστειλε στους φίλους του δημιουργού.

Γεννημένος στις 19 Οκτωβρίου 1946 στο Hertfordshire της Αγγλίας, ο Reid μεγάλωσε στο Λονδίνο και το 1966 άρχισε να συνεργάζεται με τον Brooker, όταν το προηγούμενο συγκρότημά του, οι Paramounts, μετατράπηκε σε Procol Harum. Το "A Whiter Shade of Pale" ήταν μια από τις πρώτες συνθέσεις των δημιουργών και πούλησε εντυπωσιακά καλά σε όλο τον κόσμο, φτάνοντας στο #1 στη γενέτειρά τους, το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και στην Αυστραλία, τον Καναδά και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, και στο #5 του Billboard Hot 100 singles chart στις ΗΠΑ.

Παρόλο που οι Procol Harum συχνά κατατάσσονταν στο prog-rock, η πρώτη τους επιτυχία είχε περισσότερα κοινά με τις τρέχουσες τότε αμερικανικές R&B μπαλάντες, λόγω του παιξίματος του Brooker στο πιάνο και της φωνής του, καθώς και του οργάνου του Matthew Fisher.

Ο Reid δεν θεωρήθηκε επίσημο μέλος των Procol Harum, λόγω της ιδιότητάς του ως μη ερμηνευτή, αλλά ήταν απαραίτητος για το συγκρότημα, καθώς οι στίχοι του -συχνά αρκετά περίεργοι - βοηθούσαν στη διαμόρφωση κάθε τραγουδιού που ηχογραφούσε το συγκρότημα. Από μπαλάντες μέχρι heavy rock, οι ποιητικοί, ενίοτε σουρεαλιστικοί στίχοι του Reid έκαναν συχνά τους οπαδούς των Procol να συζητούν για τα νοήματα των τραγουδιών του συγκροτήματος.

Εκτός από τη δουλειά του με τους Procol Harum, ο Reid δημιούργησε επίσης μια εταιρεία που ασχολήθηκε με το management, τις εκδόσεις και την παραγωγή, καθώς και μια δισκογραφική εταιρεία. Μεταξύ των πελατών του ήταν και ο πρώην κιθαρίστας των Procol Harum Robin Tower.

Το 1986, ο Reid ήταν ένας από τους τέσσερις συνθέτες του "You're the Voice", μιας παγκόσμιας επιτυχίας (με εξαίρεση τις ΗΠΑ) για τον Αυστραλό τραγουδιστή John Farnham.

BREAKING MUSIC