Μια ταλαιπωρημένη κιθάρα που ο Kurt Cobain των Nirvana χάρισε στον Mark Lanegan πωλείται σε δημοπρασία

Σχεδόν 600.000 δολάρια

BREAKING
 

Σχεδόν 600.000 δολάρια

Του Ηλία Σελιμά

Μια ταλαιπωρημένη και σπασμένη μαύρη κιθάρα Fender Stratocaster, που ανήκε στον Kurt Cobain και είχε χαριστεί στον φίλο του Mark Lanegan από τους συναδέλφους του στην Ουάσινγκτον, τους Screaming Trees, αφού την είχαν υπογράψει και τα τρία μέλη των Nirvana, πωλήθηκε σε δημοπρασία έναντι σχεδόν 600.000 δολαρίων.

Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, ο Cobain έδωσε την κιθάρα στον Lanegan κατά τη διάρκεια του βορειοαμερικανικού σκέλους της περιοδείας Nevermind των Nirvana το 1992.

Διαθέτει μια χειρόγραφη αφιέρωση από τον Cobain, ο οποίος έγραφε το επίθετό του "Kurdt" όταν πρωτογνώρισε τον Lanegan, η οποία γράφει - "Hello Mark. Με αγάπη, ο φίλος σου Kurdt Kobain. Washed up Rock Star" - και υπογεγραμμένη από τους Cobain, Krist Novoselic και Dave Grohl, η κιθάρα αναμενόταν να φτάσει σε τιμή 60.000-80.000 δολαρίων όταν καταχωρήθηκε από τον οίκο δημοπρασιών Julien's Auctions. Όμως στη δημοπρασία της 20ής Μαΐου που πραγματοποιήθηκε στο Hard Rock Cafe στη Νέα Υόρκη, η προσφορά έφτασε τα 596.900 δολάρια. Η ταυτότητα του νέου ιδιοκτήτη της κιθάρας δεν έχει δημοσιοποιηθεί.

Ο Kurt Cobain και ο Mark Lanegan είχαν μια μακρόχρονη αμοιβαία εκτίμηση και φιλία. Στα συναρπαστικά απομνημονεύματά του Sing Backwards and Weep του 2020, ο Lanegan έγραψε ότι είδε για πρώτη φορά τους Nirvana στη δημόσια βιβλιοθήκη του Ellensburg της Ουάσινγκτον και αναγνώρισε αμέσως ότι το συγκρότημα του Cobain ήταν ξεχωριστό.

"Αγαπούσα τον Kurt και τον ζήλευα γιατί οι Nirvana ήταν πλήρως ανεπτυγμένοι από την πρώτη στιγμή που τους άκουσα", έγραψε ο Lanegan. "Οι Nirvana ήταν αυτό που ήταν από την πρώτη στιγμή που τους είδα - σπουδαία τραγούδια, σπουδαίος τραγουδιστής, σπουδαία εμφάνιση. Τα πάντα".

Ήταν τέτοιος ο σεβασμός του Lanegan για τον Cobain που διακριτικά δεν αποκάλυψε ποτέ ότι, μετά από εκείνη τη συναυλία στη βιβλιοθήκη του Ellensburg, ο Krist Novoselic του τηλεφώνησε για να του πει ότι είχε κουραστεί να παίζει στους Nirvana και ήθελε να περάσει από οντισιόν για τον κενό τότε ρόλο του μπάσου στους Screaming Trees. Αυτός ο σεβασμός ήταν αμοιβαίος: ο Cobain συμμετείχε ως guest στο σόλο άλμπουμ του Lanegan The Winding Sheet του 1990, κυρίως σε μια διασκευή του Where Did You Sleep Last Night.

Τον Νοέμβριο του 2020, μια Fender Mustang του 1973 που έσπασε επί σκηνής ο Cobain κατά τη διάρκεια της αμερικανικής περιοδείας των Nirvana το 1989 πωλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 486.400 δολαρίων στην εκδήλωση "Icons and Idols: Rock 'N' Roll" του Julien's Auctions.

BREAKING MUSIC