Classical & Opera

Το Φεστιβάλ Αθηνών γιορτάζει την παγκόσμια μέρα μουσικής

CLASSICAL & OPERA

__ Ημερομηνία

21/06/2023


__ Χώρος

Ηρώδειο

 Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, Ακρόπολη


__ Εισιτήρια

Ελεύθερη είσοδος

 

Μαζί με τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η Εθνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής διοργανώνοντας μια μεγάλη συναυλία, με ελεύθερη είσοδο, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

Στο πρώτο μέρος, η ορχήστρα θα ερμηνεύσει το απολαυστικό Καρναβάλι των Ζώων (Le Carnaval des animaux, 1886) του Καμίγ Σεν-Σανς με αναφορές στους Μέντελσον, Μπερλιόζ και Όφενμπαχ, το οποίο βασίστηκε σε χιουμοριστικούς αυτοσχεδιασμούς που οι μαθητές του τον παρότρυναν να καταγράψει. Η ερμηνεία του δημοφιλέστατου σε μικρούς και μεγάλους έργου συνοδεύεται από την ανάγνωση του συγγραφέα Χρήστου Χωμενίδη, ο οποίος το φωτίζει μέσα από ένα πρωτότυπο κείμενο που έγραψε ειδικά για τη συναυλία.

Στο δεύτερο μέρος, αλλάζοντας κλίμα, από τους μεγαλύτερους έντεχνους συνθέτες της εποχής μας, ο Γάλλος Τιερί Πεκού συνομιλεί με το Ζεϊμπέκικο του Διονύση Σαββόπουλου. Ο Πεκού συνεχίζει το ταξίδι αυτής της μελωδίας ανάμεσα σε στιλ και εποχές δημιουργώντας ένα εφιαλτικό ορχηστρικό φόντο με αναφορές στο έργο του Ξενάκη.

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος, η ορχήστρα κλείνει ευφορικά ερμηνεύοντας δύο ορχηστρικές σουίτες από την Κάρμεν του Μπιζέ. Από τα δημοφιλέστερα έργα του ρεπερτορίου, οι δύο σουίτες έχουν ηχογραφηθεί από τους σημαντικότερους μαέστρους. Διευθύνει ο Ελληνογάλλος μαέστρος Διονύσιος Δερβής-Μπουρνιάς και ερμηνεύουν στο πιάνο η Κάτια και η Μαριέλ Λαμπέκ, το κορυφαίο πιανιστικό δίδυμο εδώ και μισό αιώνα.

Camille Saint-Saëns (1835-1921)

Το καρναβάλι των ζώων

 Thierry Pécou (1965-) / Διονύσης Σαββόπουλος (1944-)

Ζεϊμπέκικο

Georges Bizet (1838-1875)

Κάρμεν, Σουίτες αρ. 1 & αρ. 2

  • Μουσική διεύθυνση Διονύσιος Δερβής-Μπουρνιάς
  • Σολίστ Katia και Marielle Labèque πιάνο
  • Ερμηνεύει ο Διονύσης Σούρμπης, βαρύτονος
  • Διαβάζει ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης
CLASSICAL & OPERA