Ακούστε το νέο τραγούδι του Peter Gabriel, «Road to Joy»

Από το επερχόμενο άλμπουμ του, «i/o».

BREAKING
 

Από το επερχόμενο άλμπουμ του, «i/o».

Του Ηλία Σελιμά

Ο Gabriel κυκλοφορεί ένα τραγούδι ανά σεληνιακό κύκλο του 2023, το καθένα από τα οποία έχει και ένα μείγμα "Φωτεινής πλευράς" και "Σκοτεινής πλευράς".

Για το "Road to Joy", το οποίο γράφτηκε μαζί με τον Brian Eno, ο Gabriel εξέδωσε την έκδοση "Bright Side". Στο τραγούδι συμμετέχει η Soweto Gospel Choir, με ενορχήστρωση εγχόρδων από τον John Metcalfe, καθώς και συνεισφορές από διάφορα μέλη της μπάντας του Gabriel που περιοδεύει.

"Στην πραγματικότητα ήταν αργά στον δίσκο που φτάσαμε σε αυτό", εξήγησε ο Gabriel για το κομμάτι σε ένα ενημερωτικό email. "Υπήρχε ένα τραγούδι που μουσικά είχα ξεκινήσει, νομίζω, γύρω από το OVO project που λεγόταν 'Pukka'. Ήταν πολύ διαφορετικό από αυτό, αλλά στην πραγματικότητα ήταν η αφετηρία για να επιστρέψουμε σε αυτό το τραγούδι. Απλά ένιωσα ότι υπήρχε ένα καλό groove εκεί, και ήθελα κάτι άλλο με ρυθμό και έτσι δοκιμάσαμε μερικά πράγματα όταν δούλευα με τον Brian Eno. Ο ενθουσιασμός και η ενέργεια στο τραγούδι ήταν κάτι που με ξεσήκωνε. Ένιωσα ότι δεν είχαμε αρκετό από αυτό για αυτόν τον δίσκο".

Όπως και στα προηγούμενα τραγούδια των i/o, στο "Road to Joy" συμμετέχει ένας καλεσμένος. Σε αυτή την περίπτωση, πρόκειται για τον Ai Weiwei, τον Κινέζο καλλιτέχνη και ακτιβιστή του οποίου το έργο συχνά επικεντρώνεται σε πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα.

"Είμαι μεγάλος θαυμαστής του Ai Weiwei, τόσο ως καλλιτέχνη, όσο και ως σχεδιαστή και ως ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα", δήλωσε ο Gabriel. "Είναι ένας απίστευτα γενναίος άνθρωπος και ρισκάρει τακτικά να αντιμετωπίσει την οργή της κινεζικής κυβέρνησης. Αλλά το έργο του είναι εξαιρετικό, συχνά πολιτικό και αρκετά εξαιρετικό. Όταν τον πίεζα, νομίζω ότι δεν είχε απολύτως καμία ιδέα ποιος ήμουν, οπότε ήταν μια δύσκολη μάχη στην αρχή, αλλά ήταν ανοιχτός στο να μιλήσει και γνωριστήκαμε και κάναμε λίγο παρέα.

"Χάρηκα πολύ όταν συμφώνησε να συμμετάσχει στο έργο i/o και μας έστειλε γενναιόδωρα τρία σχέδια. Έχει αυτή την εικόνα του μεσαίου δακτύλου που χρησιμοποιεί συχνά στη δουλειά του και συχνά απευθύνεται σε όσους έχουν εξουσία. Οπότε αυτό είναι ένα σημαντικό σύμβολο γι' αυτόν και υποθέτω ότι στο πλαίσιο της ιστορίας που δουλεύω τώρα, ο θάνατος είναι η κυρίαρχη δύναμη και ο ήρωας επιστρέφει στη ζωή και υψώνει το δάχτυλό του στον θάνατο".

 

BREAKING MUSIC