Η άλωση του Ηρωδείου από τον Γιάννη Αγγελάκα

 
REVIEWS

Το «Τρύπες στον Λυκαβηττό» έγινε «Τρύπες στο Ηρώδειο»

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

Η συναυλία του Γιάννη Αγγελάκα στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών είχε δύο μέρη. Το πρώτο ήταν η «Ηλεκτρική Καρέκλα», έτσι το ονόμασε το συγκεκριμένο πρόγραμμα ο Αγγελάκας. Είχε τους 100°C εννοείται μαζί του (καθιστούς!), συν το πολυφωνικό σχήμα Διώνη και ένα τρίο εγχόρδων.

Εδώ, έπαιξαν πιο «σκοτεινά» κομμάτια, πιο πειραματικά, έως και διασκευή ενός παλιού δημοτικού που αναφερόταν στο βιασμό ενός μικρού κοριτσιού από έναν παπά πιο από αιώνες. Χωρίς πολλά φώτα, σε μία πιο ζοφερή ατμόσφαιρα, κάπως πιο εγκεφαλική η φάση και πιο, ας πούμε, δύσκολη. Έτσι κύλησε η πρώτη ώρα.

Και μετά ακολούθησε η δεύτερη ώρα. «Μέχρι εδώ ήταν η ηλεκτρική καρέκλα» είπε ο Γιάννης Αγγελάκας, οι καρέκλες παραμερίστηκαν, οι μουσικοί σηκώθηκαν, η μπάντα πήρε τη θέση της. Μέχρι εκείνη την ώρα το Ηρώδειο είχε επιβληθεί στον Γιάννη Αγγελάκα, από εκείνη τη στιγμή και μετά ήταν ο Αγγελάκας που πήρε τα ηνία. Με τα τραγούδια του. Με τα γνωστά που παίζει στις συναυλίες του. Με κομμάτια εκτός προγράμματος και που δεν είχαν προβάρει πριν (Δωσ' μου λίγη ακόμα αγάπη). Με ιαχές. Με πανικό. Με ενθουσιασμό. Και με έναν Αγγελάκα να λάμπει. Τόσο που τραγούδησε και ο ίδιος κάποιους στίχους από την Ταξιδιάρα Ψυχή.

Παρατήρησα πολλά πράγματα. Ο κόσμος είχε γεμίσει ασφυκτικά το Ηρώδειο, δεν υπήρχε ούτε μία κενή θέση. Ήταν κοινό του Αγγελάκα αποκλειστικά και καθόλου του Φεστιβάλ (σε αντίθεση με άλλες συναυλίες που μαζεύουν και... περαστικούς). Ενα κοινό που σεβάστηκε απόλυτα το χώρο και την ιστορία του. Ενα κοινό που αποθέωσε τον Αγγελάκα πριν ακόμα αρχίσει η συναυλία, με το που βγήκε στη σκηνή μαζί με τη μπάντα του (και όχι μόνος, λίγο πιο μετά). Είχα καιρό να δω τόσο ζεστό χειροκρότημα και συγκίνηση σε αρχή συναυλίας εκεί μέσα.

Ήταν καιρός να γίνει πάντως, έπρεπε: να ακούσουμε με φουλ ηλεκτρισμό Τρύπες στο Ηρώδειο. Για εμάς που μεγαλώσαμε με Τρύπες και πάμε συχνά στο Ηρώδειο, χρειαζόταν. Μας έλειπε.

Και ναι, η χθεσινή ήταν μία από τις συναυλίες-σταθμούς στην πορεία του Γιάννη Αγγελάκα. Μία ιστορική συναυλία.

##################

100°C: Λαμπρινή Γρηγοριάδου στην ακουστική κιθάρα, Αλέξης Αρχοντής στα τύμπανα, Γιώργος Αβραμίδης στην τρομπέτα, Ηλίας Μπαγλάνης στα πλήκτρα, Αλέξανδρος Κόντζογλου στην ηλεκτρική κιθάρα και ο Μιχάλης Καρανίκος στο τρομπόνι.
Τρίο εγχόρδων (υπό την επιμέλεια του Νίκου Βελιώτη): Άγγελος Μαστραντώνης - Βιολί, Στέλιος Παπαναστάσης - Βιόλα, Wieruszka Kidżeski - Βιολοντσέλο
Πολυφωνικό σχήμα Διώνη: Ειρήνη και Παναγιώτα Κολιούση και Ανθή Κύρκου


Φωτό: Alexandra Chalk

REVIEWS