Δεν είναι μόνο ο Elton John που σταματάει τις συναυλίες, υπάρχουν κι άλλοι!

Μπάντες και καλλιτέχνες που μας... αποχαιρετούν

BREAKING
 

Μπάντες και καλλιτέχνες που μας... αποχαιρετούν

Του Ηλία Σελιμά

Όλα τα καλά πράγματα πρέπει να τελειώνουν, συμπεριλαμβανομένων και των περιοδειών αγαπημένων ροκ καλλιτεχνών. Η απόφαση να εγκαταλείψεις τα live δεν είναι εύκολη. Ως καλλιτέχνης, το να βρίσκεσαι επί σκηνής μπροστά σε φαν, είναι αναπόσπαστο μέρος του επαγγέλματος. Χωρίς κοινό, πού αλλού μπορεί να προκύψει αυτή η άμεση σύνδεση; Ακόμα και όταν ορισμένοι καλλιτέχνες μπαίνουν στα 70 ή ακόμα και στα 80 τους χρόνια.

Αλλά οι περιοδείες είναι επίσης εξαντλητικές, δαπανηρές και χρονοβόρες. Ετσι, για ορισμένους το 2023 θα σηματοδοτήσει το τέλος... Αν και πρέπει να σημειωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις, οι καλλιτέχνες έχουν διευκρινίσει ότι δεν αποσύρονται από τις ζωντανές εμφανίσεις συνολικά ή από τη μουσική γενικότερα, αλλά μόνο από τις περιοδείες μεγάλης κλίμακας. Το αν είναι πραγματικά αποχαιρετιστήριες οι περιοδείες τους αυτή τη φορά μένει να το δούμε.

Elton John
Ο Elton John ολοκλήρωσε την περιοδεία του Goodbye Yellow Brick Road, η οποία πραγματοποιείται από τον Σεπτέμβριο του 2018, με δύο συναυλίες στις 7 και 8 Ιουλίου στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, οι οποίες είχαν ήδη αναβληθεί δύο φορές στο παρελθόν. "Ο λόγος για τον οποίο [τελείωσα] με τις περιοδείες νομίζω ότι τον γνωρίζετε: θέλω να περάσω χρόνο με την οικογένειά μου", δήλωνε στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2022. Και προχθές, στο τέλος του live: «Είχα την πιο υπέροχη καριέρα, πέρα από κάθε φαντασία. Πενήντα δύο χρόνια αγνής χαράς παίζοντας μουσική, πόσο τυχερός είμαι που παίζω μουσική; Ήταν η ψυχή μου να παίζω για εσάς παιδιά και ήσασταν υπέροχοι - σας ευχαριστώ. Δεν θα σας ξεχάσω ποτέ. Είστε στο μυαλό μου, στην καρδιά και στην ψυχή μου, και σας ευχαριστώ πολύ».

Kiss
Οι Kiss θα ολοκληρώσουν την περιοδεία τους End of the Road με δύο συναυλίες στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης. "Θα ήθελα να πω ότι αυτό είναι το τέλος", δήλωσε ο Paul Stanley στο UCR τον Δεκέμβριο του 2022.

Aerosmith
Για τους Aerosmith, οι οποίοι έχουν να πραγματοποιήσουν μια ολοκληρωμένη περιοδεία από το 2017, οι πρόσφατες φήμες για ένα αποχαιρετιστήριο tour αποδείχθηκαν αληθινές. Η περιοδεία τους Peace Out θα είναι η τελευταία, έστω και αν ο ντράμερ Joey Kramer δεν θα συμμετάσχει.

Eagles
Οι Eagles θα προσκαλέσουν φίλους τους για την περιοδεία τους Long Goodbye: special guest Steely Dan. Η περιοδεία ξεκινά στις 7 Σεπτεμβρίου στο Madison Square Garden. "Ελπίζουμε να δούμε όσους περισσότερους από εσάς μπορούμε πριν σταματήσουμε", ανέφερε το συγκρότημα σε δελτίο τύπου. "Το πιο σημαντικό, σας ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας που αγκαλιάσατε αυτό το συγκρότημα και τη μουσική του. Στο τέλος της ημέρας, εσείς είστε ο λόγος που καταφέραμε να συνεχίσουμε για πάνω από πέντε δεκαετίες".

Foreigner
Οι Foreigner θα ξεκινήσουν την αποχαιρετιστήρια περιοδεία τους τον Σεπτέμβριο. Η περιοδεία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και το 2024. "Οι Foreigner είναι μια ανανεωμένη μπάντα με νέα ενέργεια που έχει κερδίσει τις καρδιές των οπαδών μας σε όλο τον κόσμο. Θέλω να αποχωρήσω όσο η μπάντα βρίσκεται ακόμα στην κορυφή του παιχνιδιού της", δήλωσε στο Billboard το 2022 ο συνιδρυτής κιθαρίστας και μοναδικό αρχικό μέλος Mick Jones.

The B-52's
Οι B-52's γιορτάζουν τα 45 τους χρόνια βγαίνοντας για τελευταία φορά στο δρόμο, με καλεσμένους τους Tubes και τους KC & the Sunshine Band. "Ποιος να το φανταζόταν ότι αυτό που ξεκίνησε ως ένας τρόπος να διασκεδάσουμε και να παίξουμε μουσική για τους φίλους μας σε πάρτι στο σπίτι μας στην Αθήνα το 1977 θα εξελισσόταν σε πάνω από 45 χρόνια δημιουργίας μουσικής και περιοδειών σε όλο τον κόσμο", δήλωσε η Kate Pierson.

David Coverdale
Ο David Coverdale των Whitesnake είχε αρχικά προγραμματίσει να δώσει τις τελευταίες του συναυλίες με το συγκρότημα το 2020, αλλά τα σχέδια αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας. Στη συνέχεια, μια σειρά από προβλήματα υγείας εντός του συγκροτήματος ανέβαλαν ξανά τις ημερομηνίες. Έκτοτε, δεν είναι ακριβώς σαφές πότε ο Coverdale θα επιστρέψει. "Όταν ανακοινώνεις κάτι σαν αποχαιρετιστήρια περιοδεία, σίγουρα, θέλω να είναι οι καλύτερες συναυλίες που έχω κάνει ποτέ", δήλωσε. "Θέλω να είναι αξέχαστες για μένα και για το κοινό".

BREAKING MUSIC