Import Music

Αφιέρωμα στον Νότη Μαυρουδή στο Φεστιβάλ Ρεματιάς

IMPORT MUSIC

__ Ημερομηνία

22/09/2023


__ Χώρος

Θέατρο Ρεματιάς

 Ναρκίσσων 2-8, Χαλάνδρι


__ Εισιτήρια

Ελεύθερη είσοδος

 

Η Συμφωνική ορχήστρα νέων του Δήμου Χαλανδρίου, το Guitarte Ensemble και ο Κώστας Θωμαΐδης, σε μια βραδιά μνήμης

Όταν ένα κιθαριστικό σύνολο συναντά μία συμφωνική ορχήστρα νέων και έναν μοναδικό και ευαίσθητο ερμηνευτή, με συγκολλητική ουσία τις μελωδίες του Νότη Μαυρουδή, τότε αυτή η σύμπραξη μπορεί να υποσχεθεί μία εξαιρετική βραδιά.

Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Δήμου Χαλανδρίου, υπό την οργανωτική και μουσική επιμέλεια του Νίκου Χατζηελευθερίoυ και με τον  Κώστα Ιωαννίδη στο πόντιουμ, συμπράττει με το κιθαριστικό σύνολο Guitarte ensemble  (Νίκος Χατζηελευθερίου, Μαρία Παπαμιχαήλ, Χρήστος Φάκλαρης) και τον ερμηνευτή Κώστα Θωμαΐδη, σε μια συναυλία αφιερωμένη στον σημαντικό συνθέτη και κιθαριστή Νότη Μαυρουδή, την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου στις 20.30 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ρεματιάς.

Το Guitarte ensemble επιλέγει, επιμελείται και παρουσιάζει έναν κύκλο αντιπροσωπευτικών τραγουδιών του σπουδαίου συνθέτη σε μια ξεχωριστή εκτέλεση, που αναδεικνύει τόσο το ξεχωριστό και ιδιαίτερο κιθαριστικό ύφος του Νότη Μαυρουδή όσο και το συνθετικό βάθος των τραγουδιών του. Βασικό στοιχείο και καινοτομία αποτελεί η αναδημιουργία τους σε μορφή διαλόγου Κιθάρας - Συμφωνικής Ορχήστρας και Τραγουδιού. Άλλωστε, ο Νότης Μαυρουδής άφησε ένα μεγάλο σε όγκο και αξία έργο πολλαπλών ακροάσεων και αναγνώσεων.

Γιατί το Guitarte ensemble; Επειδή ο Νότης Μαυρουδής είχε και έχει - παρά την απουσία του -  ξεχωριστή και ιδιαίτερη θέση στον κιθαριστικό χώρο καθιερώνοντας και εμπεδώνοντας μια ιδιαίτερη φόρμα στο σχήμα τραγούδι - κιθάρα. Ο ίδιος, ως συνθέτης και εκτελεστής ταυτόχρονα ανέδειξε ένα σχήμα, που ήταν απόλυτα καθιερωμένο στην εποχή της Αναγέννησης και του Μπαρόκ, εξέλιπε τον 19ο αιώνα, ενώ από τα μέσα του 20ου αιώνα και μετά, ήταν αποδεκτό και διαδεδομένο κυρίως στο χώρο της ροκ και ποπ.

Γιατί με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Δήμου Χαλανδρίου; Επειδή αποτελεί τον τόπο όπου παιδιά και νέοι μουσικοί έχουν τη δυνατότητα να μαθαίνουν και να εκφράζονται μέσα από τη Συμφωνική Μουσική. Επειδή για τον Νότη Μαυρουδή το χτίσιμο της σχέσης των νέων με τη μουσική, μέσω της διδασκαλίας, ήταν κορυφαία και σημαντική αποστολή. Δάσκαλος στην κιθάρα, μετέδωσε τις γνώσεις σε μαθητές του που σήμερα διαπρέπουν σαν σολίστ. Αυτός, άλλωστε ήταν και ο λόγος, όπου η οικογένεια του σπουδαίου συνθέτη είχε ζητήσει αντί στεφάνων να γίνουν προσφορές στη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων.

Γιατί με τη φωνή του Κώστα Θωμαΐδη; Επειδή, το ποιητικό, βαθύ και ευαίσθητο ερμηνευτικό ιδίωμα του γνωστού τραγουδιστή - ο ίδιος έχει ερμηνεύει πολλά τραγούδια του Νότη Μαυρουδή σε α’ εκτέλεση -  ενσαρκώνει με μοναδικό τρόπο τον ποιητικό λόγο - ήχο του συνθέτη.

Στο πρόγραμμα της βραδιάς-αφιέρωμα στον σπουδαίο συνθέτη έχουν συμπεριληφθεί κομμάτια:

Από τη δεκαετία του ‘60, όπως τα «Άκρη δεν έχει ο ουρανός», «Ήταν μεγάλη η νύχτα», «Φώναξέ με»  κ.ά.

Από την επιστροφή του στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετία του ‘70, όπως τα «Κρίση» σε ποίηση Μ. Χατζιδάκι, «Η ωραία Ανδριάννα των Αθηνών» από το δίσκο «Ζωγραφιές από τον Θεόφιλο» κ.ά.

Από τη πιο «ώριμη» συνθετική του περίοδο, όπως τα «Κοντά σου» σε ποίηση Μαρίας Πολυδούρη, «Ίσως φταίνε τα φεγγάρια», «Θα πλέξω μενεξέδες», «Πρωϊνό Τσιγάρο», κ.ά.

 

Στο πρώτο μέρος η ορχήστρα θα παρουσιάσει έργα προκλασσικής και κλασσικής περιόδου με τη συμμετοχή νέων σολίστ (Γιάννης Ιωαννίδης - βιολί, Κατερίνα Χαρμπίλα - πιάνο), ενώ τη συναυλία θα ανοίξει η «Κιθαριστική ορχήστρα» του Μουσικού εργαστηρίου του Δήμου Χαλανδρίου, σε διεύθυνση Αλίκης Νταή.

Στις 22 Σεπτεμβρίου, στο Φεστιβάλ Ρεματιάς, μία ξεχωριστή μουσική σύμπραξη συναντάει το υψηλής καλλιτεχνικής αξίας έργο του Νότη Μαυρουδή σε μια κατάθεση τιμής και ψυχής στην παρακαταθήκη του και τη συνεισφορά του στη μουσική.

Άλλωστε, όπως ο ίδιος έγραψε στο εισαγωγικό του σημείωμα στον δίσκο Carte Postale (2006): «…υπάρχουν προσωπικότητες που απουσιάζουν από τη ζωή, αλλά όχι από τη ζωή μας, που είναι ανάμεσά μας».

«Ενθύμιον Νότη Μαυρουδή. Από την άκρη τ' ουρανού ως τα φεγγάρια»

Συμφωνική ορχήστρα νέων του Δήμου Χαλανδρίου

Σολίστ: Κώστας Θωμαΐδης

Guitarte ensemble: Μαρία Παπαμιχαήλ, Χρήστος Φάκλαρης, Νίκος Χατζηελευθερίου

Διεύθυνση Συμφωνικής Ορχήστρας: Κώστας Ιωαννίδης

Οργανωτική και μουσική επιμέλεια: Νίκος Χατζηελευθερίου

Συμμετέχει η «Κιθαριστική ορχήστρα» του Μουσικού εργαστηρίου του Δήμου Χαλανδρίου υπό τη διεύθυνση της Αλίκης Νταή.

Ώρα έναρξης 20:30

Είσοδος Ελεύθερη

Κρατήσεις θέσεων: https://www.more.com

 

IMPORT MUSIC