Import Music

Αφιέρωμα στον Μανώλη Καλομοίρη από το Ωδείο Αθηνών

IMPORT MUSIC

__ Ημερομηνία

01/10/2023


__ Χώρος

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής

 Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 364, Καλλιθέα


__ Εισιτήρια

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου

 

Στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Μια ξεχωριστή συναυλία-αφιέρωμα στον Μανώλη Καλομοίρη με τίτλο Spoudassato Moussikin θα παρουσιάσει το Ωδείο Αθηνών στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ την Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023, στις 19.30. Στη συναυλία σπουδαστές και απόφοιτοι θα ερμηνεύσουν έργα του σπουδαίου συνθέτη, ενώ παράλληλα θα παρουσιαστούν, σε πρώτη εκτέλεση, και δύο νέα έργα σπουδαστών της τάξης Σύνθεσης του Ωδείου Αθηνών, γραμμένα ειδικά για την περίσταση.

Η νέα αυτή συναυλία του Ωδείου Αθηνών, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, αποκαλύπτει μια άλλη όψη του δεινού ιδρυτή της ελληνικής Εθνικής Σχολής από εκείνη που προβάλλεται συνήθως, εστιάζοντας στη λυρική και εσωστρεφή διάσταση του περίφημου δημιουργού της Συμφωνίας της λεβεντιάς και του Πρωτομάστορα. Την καλλιτεχνική επιμέλεια υπογράφει ο Διευθυντής Μουσικών Σχολών του Ωδείου Αθηνών Φίλιππος Τσαλαχούρης.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου, τα οποία θα διανέμονται από την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023, στις 12.00, αποκλειστικά μέσω της ticket services.

«Σκοπός της μουσικής είναι να δίνει ζωή στα όνειρα από τη μια μεριά και να παρασταίνει τη ζωή σαν όνειρο από την άλλη». 

Μανώλης Καλομοίρης

Σπουδαστές και πρόσφατοι απόφοιτοι του αρχαιότερου μουσικοπαιδαγωγικού ιδρύματος της χώρας μας ερμηνεύουν έργα για πιάνο και σύνολα δωματίου που καλύπτουν πάνω από είκοσι πέντε χρόνια της μουσικής δραστηριότητας του πληθωρικού Έλληνα συνθέτη (από πριν ακόμη εγκατασταθεί στη Βιέννη στα δεκαεννιά του χρόνια ως τα μέσα της έβδομης δεκαετίας του) και φανερώνουν τις τρυφερές και μελαγχολικές ποιότητες της γραφής του. Οι οργανικές συνθέσεις συμπλέκονται με γοητευτικά τραγούδια σε στίχους Κωστή Παλαμά και του ίδιου του Καλομοίρη, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει η σπάνια γαλλική εκδοχή του Σ’ αγαπώ: Ίαμβοι και ανάπαιστοι – Μέρος Α΄ για φωνή, βιολί και πιάνο.

Επιπλέον, παράλληλα με το ιδιαίτερο αυτό απάνθισμα έργων του Καλομοίρη, παρουσιάζονται σε πρώτη εκτέλεση δύο νέα έργα σπουδαστών της τάξης Σύνθεσης του Ωδείου Αθηνών, γραμμένα για την περίσταση και βασισμένα σε ξεχωριστά θέματα του συνθέτη.

Η σημασία της παρουσίασης των έργων αυτών από τη νεότερη γενιά μουσικών συνίσταται στην προσφορά μιας νέας, δροσερής ματιάς στις ιστορικές αυτές σελίδες της ελληνικής μουσικής, συνδέοντας το έργο του Καλομοίρη με το μέλλον και υπογραμμίζοντας τόσο τη συνέχεια της ελληνικής μουσικής δημιουργίας όσο και τη γόνιμη επίδραση της κληρονομιάς του παρελθόντος ως έμπνευσης για το σήμερα.

Συναυλία σπουδαστών και αποφοίτων του Ωδείου Αθηνών

Spoudassato Moussikin

Αφιέρωμα στον Μανώλη Καλομοίρη

Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023

Ώρα έναρξης: 19.30

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)

Έργα Μανώλη Καλομοίρη και Δημήτρη Ανδρονιάδη, Πέτρου Χοχλακάκη (σπουδαστών του Ωδείου Αθηνών)

Ερμηνεύουν: Δημήτρης Ανδρονιάδης, Ζαχαρίας Γεράνης, Πάρις Δημάτσας, Ανδριάνα Δρογώση, Αναστασία Ευδαίμων, Χριστίνα Ζάκα, Νάσος Κοκκώνης, Ορέστης Λαζάρου, Παναγιώτης Μαυροειδής, Κατερίνα Μουστάκη, Νεφέλη Μπρακουμάτσου-Τσώνη, Βασίλειος Παπαναγιώτου, Νικόλ Παππά, Στράτος Πογκοσιάν, Αριάδνη Ρωσοπούλου-Βουγιούκα, Αλεξάνδρα Σελίμη, Θοδωρής Φιλιππόπουλος, Γιασμίν Φολίνι, Πέτρος Χοχλακάκης (σπουδαστές και απόφοιτοι του Ωδείου Αθηνών)

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Φίλιππος Τσαλαχούρης (Διευθυντής Μουσικών Σχολών Ωδείου Αθηνών)

 

 

 

 

 

 

IMPORT MUSIC