We're not a fucking punk band

Το ροκ μυστήριο των IDLES

BREAKING
 

Το ροκ μυστήριο των IDLES

Του Δημήτρη Σταματίου

Αν και σε γενικές γραμμές κανένα συγκρότημα στον κόσμο δεν αρέσκεται να κατηγοριοποιείται – να μπαίνει, ας πούμε, σε ένα «κουτάκι»/είδος μουσικής – οι αντιδράσεις των IDLES όταν κάποιος τους χαρακτηρίζει ως punk είναι κάπως, πώς να το πούμε, έντονες.

«For the last time, we're not a fucking punk band», είπε ο τραγουδιστής του βρετανικού συγκροτήματος, Joe Talbot, στη διάρκεια συναυλίας στο Μάντσεστερ, μη μπορώντας να κρύψει την ενόχλησή του για το ότι η μουσική των IDLES χαρακτηρίζεται ως punk/post punk από ορισμένους μουσικοκριτικούς και μέρος του κοινού τους.

Δήλωση που κάλλιστα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως… punk, αν και το ζήτημα με τους IDLES, που θα παίξουν στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Βράχων, στο πλαίσιο του Plissken Festival, μοιάζει να είναι πολύ βαθύτερο από μια κατηγοριοποίηση, καθώς εδώ και σχεδόν 15 χρόνια το συγκρότημα μοιάζει με ένα από τα καλύτερα μουσικά εξαγώγιμα προϊόντα του νησιού.

Βασικά, η μουσική των IDLES αποτελεί μια πρόκληση: σε μια εποχή που το ροκ – ξέρετε, το κανονικό, αυτό με τις κιθάρες, τα μπάσα, τα δυνατά ντραμς και τα φωνητικά που ισορροπούν ανάμεσα στο σκληρό και το σαρδόνιο – μοιάζει να μην πολυενδιαφέρει το κοινό, το συγκρότημα φροντίζει να το ξαναφέρει front and center εντελώς ξεδιάντροπα.

Εντάξει, δεν είναι punk, ούτε post punk, αλλά είναι εμφανές ότι έχουν ακούσει πολύ από τα δύο είδη, μαζί με κάμποσο hardcore/post hardcore και κάμποσο motorik και διάφορα άλλα θορυβώδη είδη και τα έχουν εγκολπώσει σε ένα εκρηκτικό μείγμα που, εντάξει, δεν είναι fucking punk, αλλά τι μας νοιάζει κιόλας, αφού έχει το attitude και το swagger, αλλά χωρίς ματσίλα.

Η μουσική των IDLES μοιάζει, τουλάχιστον σε αυτά τα αυτιά, σαν το απόσταγμα μιας απολύτως βρετανικής αντίληψης για το πώς θα πρέπει να είναι το σύγχρονο ροκ, δηλαδή, ιδρωμένο, με πολύ αδρεναλίνη, με κιθάρες σαν τρυπάνια πάνω σε λαμαρίνα, αλλά και με μια υποδόρια σχεδόν πικρίλα, σαν διαρκή ψιλή βροχή στα πιο μουντά σημεία των Midlands.

Εν πάση περιπτώσει, να πάτε να δείτε τους IDLES στο Θέατρο Βράχων, θα σας αρέσουν πολύ, απλώς, προς Θεού, μην τους αποκαλέσετε punk

Δείτε ΕΔΩ όλες τις τελευταίες λεπτομέρειες για τις δύο συναυλίες

BREAKING MUSIC