Ο John Morris, διοργανωτής του Woodstock, πέθανε στα 84 του χρόνια

Ο βετεράνος των συναυλιών.

BREAKING
 

Ο βετεράνος των συναυλιών.

Του Ηλία Σελιμά

Ο θάνατος του Morris επιβεβαιώθηκε στους Los Angeles Times από την οικογένειά του. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντιμετώπιζε "μια μακρά ασθένεια" και οι Times σημειώνουν ότι "υπέφερε από ΧΑΠ για χρόνια και στο παρελθόν είχε δώσει μάχη με τον καρκίνο".

Γεννημένος στη Νέα Υόρκη, ο Morris πήρε την πρώτη του γεύση από τον χώρο του θεάματος εκτός Μπρόντγουεϊ, όπου υπηρέτησε ως διευθυντής φωτισμού σε διάφορες παραγωγές. Αργότερα μετακόμισε στη Δυτική Ακτή και καθιερώθηκε ως ένας από τους κορυφαίους διοργανωτές ροκ συναυλιών στο Σαν Φρανσίσκο.

Στο Bay ήταν που ο Morris συντάχθηκε με τον διάσημο συναυλιακό άνθρωπο Bill Graham. Το δίδυμο συνεργάστηκε με μερικούς από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της εποχής, όπως οι Jefferson Airplane, οι Doors και οι Grateful Dead. Όταν ο Graham επεκτάθηκε και εγκαινίασε το Fillmore East της Νέας Υόρκης, ήταν ο Morris εκείνος που εμπιστεύτηκε να διευθύνει τον χώρο.

Το 1969, ο Morris επιστρατεύτηκε για να βοηθήσει να κλείσει ονόματα για το Woodstock.

"Αρχίσαμε να κλείνουμε ονόματα τον Απρίλιο", θυμάται δεκαετίες αργότερα στο Pollstar. "Ο Joe Cocker και ο Santana πληρώθηκαν αμφότεροι 2.500 δολάρια. Ο Hendrix ήταν μια ειδική περίπτωση- τον πληρώσαμε 32.000 δολάρια για δύο εμφανίσεις, ένα ακουστικό σετ με τους Band of Gypsies και μόνος του. Ως γνωστόν, πήραμε τους Who για 11.000 δολάρια, επειδή αυτό ήταν το μόνο που μας είχε απομείνει στον προϋπολογισμό, και δελεάσαμε τον Pete Townshend με κρασί για να τον πείσουμε να συμφωνήσει".

Κατά τη διάρκεια του τριήμερου φεστιβάλ, ο Morris διετέλεσε επικεφαλής της παραγωγής. Το θρυλικό γεγονός σηματοδότησε μια σεισμική πολιτιστική αλλαγή και παραμένει μια από τις πιο διάσημες συναυλίες στην ιστορία.

Στο πλαίσιο του ρόλου του, ο Morris ήταν επιφορτισμένος με τις ανακοινώσεις επί σκηνής κατά τη διάρκεια του Woodstock. Αξιομνημόνευτα ενημέρωσε το πλήθος ότι το φεστιβάλ είχε μετατραπεί σε "δωρεάν συναυλία", όπως αποτυπώθηκε στο ντοκιμαντέρ Woodstock του 1970.

" Είχαμε να κάνουμε με μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της πολιτείας της Νέας Υόρκης εκείνη τη χρονική στιγμή (400.000 θεατές) - καταφέραμε να διοργανώσουμε μια από τις καλύτερες μουσικές συναυλίες όλων των εποχών, η οποία απαθανατίστηκε στην ταινία Woodstock", εξήγησε ο Morris στους Malibu Times το 2017. "Μπορείτε να με δείτε σε αυτή την ταινία να ανακοινώνω και να φτάνω όσο πιο κοντά σε νευρικό κλονισμό γίνεται ανθρωπίνως. Την Κυριακή, είχαμε αυτό που αργότερα ονομάστηκε ανεμοστρόβιλος και πέρασε μέσα από το φεστιβάλ, έριξε βροχή, είχε αέρα - η σκηνή άρχισε κατά κάποιο τρόπο να γλιστράει, με την αίσθηση ότι ήταν επικίνδυνη".

"Έπρεπε να πω σε όλους να κατέβουν από τους πύργους", συνέχισε. "Ταμπουρωθήκαμε - επιβιώσαμε. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι η καλύτερη συναυλία στην οποία συμμετείχα ποτέ".

Ο Morris εργάστηκε ως παραγωγός συναυλιών μέχρι το 1990, μια καριέρα που περιλάμβανε δουλειά σε περιοδείες πολλών από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα της rock, όπως ο Paul McCartney, ο David Bowie, οι Pink Floyd και ο Frank Zappa.

BREAKING MUSIC