Export Music

Οι OPETH έρχονται στο θέατρο του Λυκαβηττού

EXPORT MUSIC

__ Ημερομηνία

03/07/2024


__ Χώρος

Θέατρο Λυκαβηττού

 -


__ Εισιτήρια

49,50

 

Μαζί τους οι Leprous

Εννιά χρόνια μετά την τελευταία τους εμφάνιση στην Αθήνα, οι σημαντικότεροι Σουηδοί εκφραστές του progressive metal, ΟPETH, θα μοιραστούν την σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Λυκαβηττού στις 3 Ιουλίου 2024  με τους πρωτοπόρους του σύγχρονου progressive Leprous στα Rockwave Nights!

Ένα ψυχεδελικό τρενάκι τρόμου που δραπετεύει από τη φλόγα της καταδίκης στις ήπιες νότες του Damnation, επιταχύνοντας όσο πλησιάζει το εφιαλτικό σκηνικό του Blackwater Park φτάνοντας στο σημείο της λύτρωσης υπό τον πολυτάραχο ήχο του Deliverance.

Η λατρεία και το πάθος τους για τον ήχο της δεκαετίας του '70 μεταφόρφωσαν τους ΟPETH σε ένα μουσικό πολυεργαλείο που διακρίνεται από progressive μέταλ, folk και blues ακούσματα και μουσικές ενορχηστρώσεις  δύσκολες στην περίπλοκη απλότητά τους και πολυμήχανες στην ικανότητά τους να γοητεύουν με απολαυστικές, στοχαστικές μελωδίες. 

Οι ΟPETH γοητεύουν προσφέροντας ένα μελαγχολικό ταξίδι άκρως προσωπικό, με αλλεπάλληλες σκοτεινές ιστορίες τρόμου, ονειροπόλους πρωταγωνιστές και εχθρικούς κομπάρσους που φορούν ποιητικούς μανδύες βαμμένους στα χρώματα της αιώνιας αναζήτητης.

Τα γεμάτα νοσταλγία και μελόδραμα φωνητικά του Mikael Åkerfeldt, που από τις αρχές της δεκαετίας του ’90  σημάδεψαν γενιές από metal fand, διδάσκουν ότι η βαρύτητα δεν έρχεται όταν brutal φωνητικά καταπίνουν τον ήχο της κιθάρας, αλλά αντιθέτως, η ουσία της βαρύτητας εντοπίζεται περισσότερο στα συναισθήματα, στην αναζήτηση και στις βαριές προόδους συγχορδιών. 

Μαζί τους Οι κυβερνήτες του σύγχρονου «progosphere», Leprous!

Η ικανότητα των Leprous να αλλάζουν τόσο ευρηματικά τις διαθέσεις και τον ρυθμό στο ίδιο τραγούδι είναι εντυπωσιακή.  Μουσικά, ο παράδεισος γίνεται κολαση, το βαρύ εναλλάσσεται με το μελωδικό, η θλίψη δίνει τη θέση της στην καλλιτεχνική δημιουργικότητα και οι  πολυσύνθετες αρμονίες αγκαλιάζουν αβίαστα το καθαρό φαλτσέτο.

Ο Einar Solberg αναλαμβάνει την προοδευτική συγκόλληση αντίθετων ήχων και εναλλασσόμενων ρυθμών με μια ατρόμητη διάθεση εφευρετικότητας και μαγευτικής μελαγχολίας.

H φωνή του Solberg ωριμάζει, ξεφεύγοντας από τα όρια του «κανονικού» και εισέρχεται στη σφαίρα του υπερφυσικού.

Η καταγραφή των συναισθημάτων γίνεται με μανιακή τελειότητα με τη βοήθεια μιας διευρυμένης παλέτας ηχοχρωμάτων με ακαριαίες κορυφώσεις και απρόσμενες επαναφορές σε μια αδιαπραγμάτευτα σκοτεινή πραγματικότητα.

Μια θεραπευτική διαδρομή με οδηγό την ερευνητική προσέγγιση που καταλήγει σε μονοπάτια δύσβατα χωρίς όμως να είναι μοναχικά. Οι υπνωτικές, μακροσκελείς και πλούσιες συναισθηματικά συνθέσεις που χαρακτηρίζουν τα «Τhe Price», «Βelow», «From The Flame», «Castaway Angels», «Αlleviate» ζωντανεύουν σε αυτήν τη διαδρομή.

Έχουν περάσει πολλά χρόνια από το ταπεινό ξεκίνημα των Opeth στο Huddinge, μια μικρή πόλη νότια της Στοκχόλμης. Σχηματίστηκαν  το 1990 από τους David Isberg (φωνητικά) και Åkerfeldt (κιθάρες) με στόχο να δημιουργήσουν το «πιο κακό (όχι από άποψη παιξίματος...!)συγκρότημα στον κόσμο», ωστόσο πρώτα οι Opeth έπρεπε να συγκροτήσουν μια πραγματική μπάντα για να στοχεύσουν σε ένα τόσο δηλητηριώδες εγχείρημα.

Το ντουέτο στρατολόγησε τα μέλη της πρώην μπάντας, Eruption, του Åkerfeldt,  τους Anders Nordin (ντραμς) και Nick Döring (μπάσο). Λίγο αργότερα, ένας δεύτερος κιθαρίστας, ο Andreas Dimeo, προστέθηκε στην σύνθεση. Όντας επίσημα μια πενταμελής σύνθεση, οι Opeth βάλθηκαν να διαφθείρουν τον κόσμο (ή τουλάχιστον τη Σουηδία) με τα κακά ξόρκια και τη σκοτεινή μουσική τους. Μετά από μερικές συναυλίες, το συγκρότημα διαλύθηκε, με τους Dimeo και Döring να αποχωρούν για προσωπικούς λόγους. Τα επόμενα δύο χρόνια, τα μέλη έφυγαν όσο γρήγορα έφτασαν, ωστόσο η άφιξη του Peter Lindgren —στο μπάσο και μετά στην κιθάρα— έδειξε ότι πλέον τα πράγματα άρχισαν να γίνονται σοβαρά. Ακόμη και η αποχώρηση του Isberg το 1992 δεν επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τον νεοσύστατο πυρήνα των Åkerfeldt, Nordin και Lindgren.

Ορκίστηκαν να συνεχίσουν ως τρίο και ως Opeth. Για τα επόμενα χρόνια, οι Opeth, που ήταν ακόμα στα πιο εκκολαπτόμενα στάδια της καριέρας τους, έγραφαν μουσική και έκαναν πρόβες με θρησκευτική αφοσίωση. Όταν έγινε η επανείσοδος του μπασίστα Johan De Farfalla οι Opeth  είχαν ολοκληρωθεί και επίσημα ως σχήμα.

Πλέον μετρώντας 13 δίσκους στην καριέρα τους και με μερικές αλλαγές στη σύνθεσή τους - ο Åkerfeldt είναι το μόνο αρχικό μέλος που έχει απομείνει - το συγκρότημα που ξεκίνησε από το τίποτα περιόδευσε σε όλο τον κόσμο, πούλησε περισσότερους από δύο εκατομμύρια δίσκους και σημάδεψε το βαρύ πρόσωπο του μέταλ. Η πιο πρόσφατη κυκλοφορία τους με τίτλο "In Cauda Venenum" είναι η καλύτερη ίσως στιγμή των Opeth.

Σημεία Προπώλησης

Ηλεκτρονικά: more.com

Τηλεφωνικά: 11876

Σε όλα τα more Spots

Δίκτυο Public

Public online: http://tickets.public.gr/

Kαταστήματα Public

https://www.public.gr/templates/publicStorelocator.jsp

  • Metal Era Εμμανουήλ Μπενάκη 22 Τηλέφωνο: 210 3304133
  • Monsterville Αγίας Ειρήνης 13 Τηλέφωνο: 210 3648180
  • Music Corner Πανεπιστημίου 56, Αθήνα

 

EXPORT MUSIC