Τα 10 καλύτερα άλμπουμ του 2023

 
OPINIONS

Παραδοσιακά τέτοια εποχή κάθε χρόνο βγάζουμε τη λίστα με τα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς.

Δημήτρης Κανελλόπουλος

 

Βέβαια κάθε πέρσι και καλύτερα, με το 2023 ειδικά να είναι από τις χειρότερες χρονιές ever. Τα άλμπουμ υποχωρούν, τα singles κυριαρχούν στην εποχή τού streaming. Πολλά μέτρια δισκάκια λοιπόν για τη χρονιά που φεύγει αν και αυτά που έχω στις τρεις πρώτες θέσεις (τις δύο σίγουρα αλλά και την τρίτη) είναι άλμπουμ τόσο υψηλού επιπέδου όσο τα μεγάλα άλμπουμ του παρελθόντος, τότε που λέγαμε ότι κυκλοφορούσαν σπουδαία άλμπουμ. 

 

1. Travis Scott - «Utopia»

Ενα άλμπουμ-κολοσσός που μας περνάει σε νέο ήχο, που παίρνει στοιχεία από το τραπ, το old school hip hop, την electronica, το ροκ και άλλα δημιουργώντας ένα άκρως γοητευτικό υβρίδιο. Που, αναλόγως και των guest συμμετεχόντων, αλλάζει και το ύφος των κομματιών. Ενα προς ένα, με πολύ μεγάλα ονόματα, σε έναν all star δίσκο.

2. Wednesday - «Rat Saw God»

Είναι το πέμπτο άλμπουμ τους και μάλλον το καλύτερό τους, αποδεικνύοντας και εδώ πως οι Wednesday αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα indie rock συγκροτήματα της εποχής μας. Της αμερικανικής αυτής μπάντας από τη Βόρεια Καρολίνα με την εκφραστική Karly Hartzman στα φωνητικά, που αποτελεί το σήμα κατατεθέν τους.

3. Βoygenius - «The Record»

Oι Boygenius, το supergroup που δημιούργησαν οι Julien Baker, Phoebe Bridgers και Lucy Dacus, είναι κάτι σαν τις Elastica τότε, γυναικείο συγκρότημα επίσης, με υψηλού επιπέδου έμπνευση.

4. Foo Fighters - «But Here We Are»

Το «But Here We Are» είναι ένα άλμπουμ με τραγούδια επιπέδου «My Hero», επιπέδου δηλαδή απ' όταν οι Foo Fighters ήταν στο απόγειό τους, στην πιο δημιουργική φάση τους.

5. Caroline Polachek - «Desire, I Want To Turn Into You»

Η Caroline Polachek βγάζει το τέταρτο προσωπικό της άλμπουμ περνώντας την καλύτερη περίοδο της καριέρας της – ξεκίνησε από το 2008 ως μέλος των Chairlift.

6. Janelle Monáe - «The Age of Pleasure»

Και να το πιο σέξι άλμπουμ της χρονιάς. Σέξι στον ήχο του, στον ρυθμό του, στους στίχους, στο εξώφυλλο, στις δεύτερες φωνές, στο στήσιμο των τραγουδιών, στη ροή.

7. Olivia Rodrigo - «Guts»

Το κορίτσι-θαύμα του παγκόσμιου τραγουδιού, ενήλικη πλέον αφού βρίσκεται στα 20. Το «Guts» είναι ο δεύτερος δίσκος της, πιο ροκ από τον προηγούμενο, κοριτσίστικο ροκ θα έλεγα για έφηβες.

8. SZA - «SOS»

Στον χώρο της μαύρης μουσικής στην Αμερική, της πιο ψαγμένης αλλά εμπορικής r'n'b και neo soul, η SZA (προφέρεται Σίζα) θεωρείται κορυφαία. Το «SOS», Νο1 άλμπουμ του 2023 για το Rolling Stone, το Pitchfork κ.ά., κυκλοφόρησε στην πραγματικότητα τον Δεκέμβριο του 2022, αλλά επειδή κανένας δεν το έβαλε στη λίστα πέρσι μια και δεν πρόλαβε, πέρασε στην επόμενη χρονιά. Συνηθίζεται...

9. Jessie Ware - «That! Feels! Good!»

Ένας δίσκος με άρωμα ντίσκο, βγαλμένος θαρρείς από τη δεκαετία του '70, τότε που η ντίσκο έκανε θραύση στην Αμερική με τη μαύρη σκηνή να βρίσκεται στο επίκεντρο της δημιουργίας.

10. Peter Gabriel - «i/o»

Ενα αριστούργημα που ήρθε στο τέλος της χρονιάς ολοκληρωμένο, αν και το ακούγαμε τραγούδι τραγούδι εδώ και μήνες. Είχε κοντά 20 χρόνια να βγάλει νέο δίσκο ο μεγαλειώδης Peter Gabriel και το έκανε φέτος με έναν εμπνευσμένο τρόπο: κυκλοφορούσε ένα καινούργιο τραγούδι κάθε νέα πανσέληνο.

OPINIONS