Classical & Opera

Το Φεστιβάλ της Άνοιξης επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής

CLASSICAL & OPERA

__ Ημερομηνία

08/04/2024, 09/04/2024, 12/04/2024, 13/04/2024, 14/04/2024, 16/03/2024


__ Χώρος

Μέγαρο Μουσικής

 Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας


__ Εισιτήρια

Από 11 ευρώ

 

H μεγάλη γιορτή των τεχνών θα πραγματοποιηθεί για τρίτη χρονιά

Το Μέγαρο καλωσορίζει την πιο όμορφη εποχή του χρόνου με το καθιερωμένο πλέον Φεστιβάλ της Άνοιξης (8-20/4), το οποίο συνδυάζει συναυλίες και παραστάσεις χορού με γνωστά διεθνή σχήματα. Η φετινή εαρινή γιορτή των τεχνών αρχίζει με το Quartetto d’Archi della Scala (Κουαρτέτο Εγχόρδων της Σκάλας του Μιλάνου) και τονAlasdair Beatson (8/4). To επιβλητικό εκκλησιαστικό όργανο του Μεγάρου γίνεται, για μία ακόμη χρονιά, πόλος έλξης για διεθνούς φήμης ευρωπαίους οργανίστες.

Μετά τον Juan de la Rubia, οργανίστα της Sagrada Familia της Βαρκελώνης, και τον Olivier Latry της Notre-Dame του Παρισιού που εμφανίστηκαν στα Φεστιβάλ της Άνοιξης 2022 και 2023 αντίστοιχα, στις 9/4 το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τον Winfried Bönig, διακεκριμένο οργανίστα του καθεδρικού ναού της Κολωνίας. Από τις 12 έως τις 14/4, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στον σύγχρονο χορό. Ο Ohad Naharin και το Batsheva Ensemble* ‒σύνολο ιδιαίτερα αγαπητό και στην Ελλάδα‒ παρουσιάζουν το έργο «Last Work» που αναζητεί τη δική του θέση στον χρόνο: ένα ονειρικό παρελθόν, ένα χαοτικό παρόν και ένα άγνωστο μέλλον. Στις 16/4 επιστρέφουν στο Μέγαρο δύο μεγάλα αστέρια της νέας γενιάς, η βιολονίστα Janine Jansen και ο πιανίστας Denis Kozhukhin.  

To Φεστιβάλ της Άνοιξης 2024 κορυφώνεται στις 20/4 με τη συναυλία της Chamber Orchestra of Europe (Ορχήστρα Δωματίου της Ευρώπης). Στο πόντιουμ, ο κορυφαίος διεθνής μαέστρος Κωνσταντίνος Καρύδης που καθοδηγεί μουσικά το φημισμένο σύνολο σε ένα πρόγραμμα υψηλών απαιτήσεων με έργα ελλήνων και ξένων συνθετών του 19ου και 20ού αιώνα. Με την Ορχήστρα Δωματίου της Ευρώπης συμπράττει ο νεαρός βιρτουόζος πιανίστας Jan Lisiecki. Συμμετέχουν επίσης ως σολίστ, από την Ορχήστρα, οι βιολονίστες Steve Copes και Lucy Gould καθώς και ο τσελίστας Will Conway. 

Το πρόγραμμα αναλυτικά 

QUARTETTO D’ARCHI DELLA SCALA 

ALASDAIR BEATSON | πιάνο 

Δευτέρα 8 Απριλίου | 20:30 | Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης 

Ύστερα από παύση αρκετών ετών, το ιστορικό Κουαρτέτο της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Σκάλας του Μιλάνου, το οποίο είχε σχηματιστεί το 1953, ανασυστάθηκε το 2001 από τέσσερις νέους βραβευμένους μουσικούς, κορυφαίους της Ορχήστρας: τους βιολονίστες Φραντσέσκο Μανάρα και Ντανιέλε Πασκολέττι, τον βιολίστα Σιμόνιντε Μπρακόνι και τον τσελίστα Μάσσιμο Πολιντόρι.

Το φημισμένο σχήμα μουσικής δωματίου, στην εμφάνισή του στο Μέγαρο τη Δευτέρα 8 Απριλίου, συμπράττει με τον διακεκριμένο σκοτσέζο πιανίστα Άλασνταιρ Μπήτσον στην ερμηνεία του Κουιντέτου με πιάνο σε φα ελάσσονα του Σεζάρ Φρανκ. Στο πρόγραμμά του Κουαρτέτου της Φιλαρμονικής της Σκάλας του Μιλάνου, τα Χρυσάνθεμα και τα Τρία μενουέτα για κουαρτέτο εγχόρδων του Τζάκομο Πουτσίνι καθώς και το Τέταρτο κουαρτέτο εγχόρδων σε ντο ελάσσονα του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν.   

Τιμές εισιτηρίων: 11 € (εκπτωτικό), 16 €, 26 €, 34 €, 42 €, 52 €, 60 €   

ΡΕΣΙΤΑΛ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ 

WINFRIED BÖNIG 

Τρίτη 9 Απριλίου | 20:30 | Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης  

Ο Bίνφρηντ Μπαίνιχ, οργανίστας στον καθεδρικό ναό της Κολωνίας και καθηγητής στη Μουσική Ακαδημία της πόλης, παρουσιάζει την Τρίτη 9 Απριλίου στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης ένα ευφάνταστο πρόγραμμα με πρωτότυπα έργα και μεταγραφές συνθέσεων για εκκλησιαστικό όργανο. Εκτός από κομμάτια του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, ο προβεβλημένος γερμανός μουσικός και μουσικολόγος θα ερμηνεύσει έργα Μπάρμπερ, Βιερν και Λιστ και θα ολοκληρώσει το ρεσιτάλ του προσφέροντας στους ακροατές έναν εντυπωσιακό αυτοσχεδιασμό.  

Tιμές εισιτηρίων: 7.50 € (εκπτωτικό), 10 €, 15 €, 20 €, 25 €, 30 €, 35 € 

 

JANINE JANSEN | βιολί 

DENIS KOZHUKHIN | πιάνο 

Τρίτη 16 Απριλίου | 20:30 | Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης 

MEΓΑΛΟΙ ΕΡΜΗΝΕΥΤΕΣ  

Μετά την ενθουσιώδη υποδοχή που επιφύλαξε το κοινό στη βιολονίστα Ζανίν Γιάνσεν κατά την εμφάνισή της, το 2022, με την Ορχήστρα Δωματίου της Ευρώπης, αλλά και στον πιανίστα Ντενίς Καζούχιν, ο οποίος συμμετείχε πέρυσι, από κοινού με τη βιολονίστα Βίλντε Φρανγκ, στο Φεστιβάλ της Άνοιξης, οι δύο χαρισματικοί δεξιοτέχνες επιστρέφουν στο Μέγαρο για ένα και μοναδικό ρεσιτάλ. Φέτος, επέλεξαν μερικά από τα ωραιότερα έργα για βιολί και πιάνο τριών μεγάλων συνθετών του γερμανικού ρομαντισμού με κοινή πορεία στην τέχνη και τη ζωή: σονάτες και ρομάντσες του Ρόμπερτ Σούμαν, του Γιοχάννες Μπραμς και της Κλάρας Σούμαν.  

Tιμές εισιτηρίων: 11 (εκπτωτικό), 16 €, 26 €, 34 €, 42 €, 52 €, 60  

  • CHAMBER ORCHESTRA OF EUROPE 
  • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΥΔΗΣ 
  • JAN LISIECKI | πιάνο  
  • Steve Copes, Lucy Gould | σόλο βιολί 
  • Will Conway | σόλο βιολοντσέλο  

Σάββατο 20 Απριλίου | 20:30 | Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης 

ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ-ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΡΜΗΝΕΥΤΕΣ  

Αρχιμουσικός με σημαντική διεθνή πορεία, προικισμένος σπάνιες μουσικές αρετές, ο Κωνσταντίνος Καρύδης επιλέγει το Μέγαρο για τη νέα του εμφάνιση στην Ελλάδα στις 20 Απριλίου. Ως επικεφαλής της Chamber Orchestra of Europe (Ορχήστρα Δωματίου της Ευρώπης), που απαρτίζεται από επίλεκτους μουσικούς με αξιοζήλευτες συνεργασίες και πολυβραβευμένες ηχογραφήσεις, θα διευθύνει το κορυφαίο σύνολο σε ένα πρόγραμμα υψηλών ερμηνευτικών απαιτήσεων, καθοδηγώντας το σε ένα ταξίδι στον μουσικό χρόνο από τον Μπετόβεν μέχρι τον Σοστακόβιτς και τον Σνίτκε.

Παράλληλα, ο Κωνσταντίνος Καρύδης, τιμώντας τις ελληνικές ρίζες του, επιλέγει επίσης, για το πρόγραμμα της βραδιάς, έργα Σκαλκώτα, Ξενάκη και Κούκου. Στο πιάνο, ο νεαρός δεξιοτέχνης Γιαν Λισέτσκι. Τα σολιστικά μέρη για βιολί ερμηνεύουν τα μέλη της Ορχήστρας Στηβ Κόουπς και Λούσυ Γκουλντ, ενώ τα μέρη για σόλο τσέλο, ο Γουίλ Κόνγουεϋ.    

Tιμές εισιτηρίων: 13 € (εκπτωτικό), 19 €, 30 €, 42 €, 52 €, 62 €, 70 €  

Eισιτήρια : 210 72 82 333 , megaron.gr www.megaron.gr  

*Η παράσταση Last Work: Ohad Naharin του Batsheva Ensemble στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών αναβάλλεται.

H Oμάδα Batsheva έκανε την παρακάτω δήλωση: «Με ιδιαίτερη λύπη ενημερώνουμε ότι δεν θα μπορέσουμε να ταξιδέψουμε στην Αθήνα για την προγραμματισμένη από πέρυσι παραγωγή μας, για λόγους ασφαλείας. Ευελπιστούμε να επαναπρογραμματίσουμε τις παραστάσεις μας σύντομα. Ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες και ειρήνη».

 

CLASSICAL & OPERA