«The day after»: Κυκλοφόρησε το νέο album του Μάρκου Χαϊδεμένου

Με επιρροές από Herbie Hancock μέχρι Brad Mehldau και Robert Glasper

BREAKING
 

Με επιρροές από Herbie Hancock μέχρι Brad Mehldau και Robert Glasper

Στις 4 Μαρτίου κυκλοφόρησε το νέο άλμπουμ ενός από τους κορυφαίους jazz μουσικές της χώρας μας, του Μάρκου Χαιδεμένου.

Τίτλος «The Day After», μια δισκογραφική δουλειά με επτά κομμάτια, προσωπικές συνθέσεις του Μάρκου Χαϊδεμένου, που κινούνται στο ύφος της μοντέρνας jazz, με επιρροές από Herbie Hancock μέχρι Brad Mehldau και Robert Glasper.

Το «The Day after» είναι μία περιήγηση στην διαχείριση της απώλειας. Αναφέρεται στην στάση της επόμενης ημέρας και στα στάδια που περνά κάποιος μέχρι να απεμπλακεί. Από την πρώτη ακρόαση αυτό μπορεί να γίνει αντιληπτό μόνο σε ένα απο τα κομμάτια του δίσκου, το «Denial». Είναι φανερό στου μυημένους πως το συγκεκριμένο κομμάτι πραγματεύεται το πρώτο στάδιο της άρνησης απο τα 5 περίφημα στάδια του πένθους της Elisabeth Kübler-Ross. Τα υπόλοιπα 4 στάδια είναι λίγο πιο κρυμμένα μέσα στον δίσκο.

Το μόνο κομμάτι εκτός του «Denial» που υπονοεί το στάδιο στο οποίο αναφέρεται είναι ίσως το "What if" ,το οποίο περιγράφει την χαρμολύπη του 3ου σταδίου της διαπραγμάτευσης. Το "From Within" αφορά το 2ο στάδιο του θυμού. Τα 2 τελευταία διαδοχικά στάδια του πένθους συνδέονται μουσικά, καθώς το "Voices" είναι η εισαγωγή του "The Day After" με παρόμοιο τρόπο που το στάδιο της κατάθλιψης είναι η εισαγωγή στην αποδοχή της νέας συνθήκης και κατ’ επέκταση στην επόμενη ημέρα.

Στον δίσκο συμπεριλαμβάνονται και 2 παλαιότερες συνθέσεις, τα «Remains» και «Lost», διασκευασμένες για να ταιριάζουν στο ύφος του The Day After. Βέβαια σύμφωνα με το συνθέτη, υπάρχει και νοηματική σύνδεση. Το «Remains» συνδέεται και αποτελεί την συνέχεια του «What if», όπως οι αναμνήσεις συνδέονται με την επιθυμία για διαπραγμάτευση. Τέλος, το «Lost» αποτυπώνει μία κατάσταση που παρατηρείται συχνά στην διαδικασία της διαχείρισης μια απώλειας, καθώς το να νιώσει κάποιος χαμένος μέσα στα συναισθήματα του και στην διακύμανση αυτών είναι πράγμα αναπόφευκτο.

The Day After, ο τίτλος του νέου άλμπουμ που παρουσιάζει ο Μάρκος Χαϊδεμένος τον Μάρτιο του 2024, ένα κράμα μοντέρνας και παραδοσιακής jazz, με το προσωπικό και χαρακτηριστικό σύγχρονο ήχο του συνθέτη. Ένα ταξίδι στην επόμενη ημέρα, με ένα υπέροχο soundtrack.

Ακούστε το album ΕΔΩ

BREAKING MUSIC