Χιπ χοπ το ένα, χιπ χοπ και το άλλο;

 
OPINIONS

Η σύγκριση ήταν άμεση και καταλυτική: είδα Snik την Παρασκευή και Λόγος Τιμής μαζί με Στίχοιμα το Σάββατο.

Δημήτρης Κανελλόπουλος

Θεωρητικά χιπ χοπ είναι και τα δύο, ουσιαστικά όμως αυτό των Λόγος Τιμής και των Στίχοιμα είναι αυθεντικό και undergound ενώ το άλλο είναι για τις πίστες στην παραλιακή. Να βγαίνει πρώτος ο Snik και μετά ο Κωνσταντίνος Αργυρός (αν και στην Ημέρα Θετικής Ενέργειας την Παρασκευή συνέβη το αντίστροφο).

Χιπ χοπ για τα μπουζούκια, αδιάφορο μουσικά και τραγικό στιχουργικά. Εκτός και αν στην Ελλάδα οι ράπερ είναι gangsta όπως στην Αμερική και δεν το ξέραμε. «Hey, μη μιλάς για δρόμο, δε μετράς στην πιάτσα / Όλα τα τσακάλια μου είναι gangsta, gangsta / Απ' την Ελλάδα στην Ευρώπη / Πετάμε και μαζεύουμε λεφτά, αυτό είναι hobby / Μπαίνω μες στο club, κάνω diddy bop / Δώδεκα μπουκάλια στο τραπέζι όλοι Milly Rock / Κάθε καριόλα με γνωρίζει / Σαν τον Kevin, δυο τηλέφωνα, είμαι busy, busy». Ποίηση...

Χιπ χοπ του τύπου να κάνεις παρέα με τον Ριχάρδο που μαζεύει χρυσό ώστε να φοράς χρυσές καδένες;

Το Σάββατο βράδυ όμως πήγα στην Τεχνόπολη και ισορρόπησα. Γιατί εκεί άκουσα γνήσιο χιπ χοπ από δύο πολύ σημαντικά ονόματα του είδους, τους Λόγος Τιμής και τους Στίχοιμα. Και ήταν μία κολασμένη βραδιά, sold out, με καπνογόνα και απίθανες, επιθετικές, ρίμες.

Και με στίχους σαν αυτούς: «Δεν παίζει ελπίδα, παίζει αδιαφορία / έξω από το σπίτι βία, μέσα η αγωνία / πάλι τα ίδια, αυτή είναι η αλήθεια / στέλνουν ακόμα μια γενιά μες στα σκουπίδια».

H απάντηση στο ερώτημα του τίτλου είναι προφανής...

OPINIONS