Πήγαμε- Είδαμε: Φώτης Σιώτας «Όταν τα δεύτερα συνάντησαν τα πρώτα»

 
REVIEWS

Ο Φώτης Σιώτας έβγαλε έναν εξαιρετικό δίσκο και δεν γινόταν να απουσιάζουμε από την παρουσίαση.

Της Αφροδίτης Παπακαλού

Το βράδυ της Τρίτης στην κεντρική σκηνή του Σταυρού του Νότου στήθηκε μια γιορτή. Αφορμή, ήταν η παρουσίαση του δίσκου του Φώτη Σιώτα «Τα δεύτερα, γιατί κουράστηκαν τα πρώτα». Ο μουσικός που γνωρίσαμε μέσα από τους «Ποδηλάτες», τους «Ευοί Ευάν», από τον Θανάση Παπακωνσταντίνου, τον Σωκράτη Μάλαμα τους «Σωτήρες» και τους «Sancho 003», πριν από λίγες ημέρες κυκλοφόρησε έναν σύγχρονο λαϊκό δίσκο σε μουσική δική του και στίχους του Θοδωρή Γκόνη.

Βασικοί ερμηνευτές του album είναι η Ιουλία Καραπατάκη και ο Φώτης Σιώτας, ενώ συμμετέχουν η Δήμητρα Γαλάνη, ο Σωκράτης Μάλαμας και ο Γιάννης Διονυσίου. Όλοι τους ήταν εκεί, με τον ίδιο τον συνθέτη να αναφέρεται στην «ανιδιοτελή αγάπη τους» απαραίτητο συστατικό για την δημιουργία του δίσκου.

Τι είδαμε λοιπόν και ακούσαμε στο Σταυρό του Νότου;

Αρχικά τον Φώτη Σιώτα και τον Θοδωρή Γκόνη να μιλούν για το πώς γεννήθηκε η ιδέα του δίσκου ο οποίος ήταν επιθυμία και των δύο. Συνολικά χρειάστηκαν δύο χρόνια για την προετοιμασία του, με τον στιχουργό να αποκαλύπτει ότι τα λόγια γράφτηκαν στην Καβάλα «κάνοντας τη διαδρομή από την Παναγία έως την Ιχθυόσκαλα με τα πόδια», ενώ ο Φώτης Σιώτας ανέφερε ότι η βαθιά αγάπη που είχε από παιδί για το λαϊκό τραγούδι τον οδήγησε στη δημιουργία ενός σύγχρονου λαϊκού δίσκου στον οποίο μπόρεσε να εντάξει με απόλυτα αρμονικό τρόπο τον ήχο των αγαπημένων του εγχόρδων.

Στη συνέχεια, την Ιουλία Καραπάτακη να κρατά το μεγαλύτερο ερμηνευτικό κομμάτι και τον νέο τραγουδιστή (που γίνεται talk of the town), Γιάννη Διονυσίου, να κερδίζει τις εντυπώσεις με την ερμηνεία του στο «Ο περιττός ο άνθρωπος» αλλά και στα «Μαύρα μάτια σου» του Μανώλη Αγγελόπουλου.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως εκτός από τα τραγούδια του δίσκου, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Γιάννης Διονυσίου, ο Φώτης Σιώτας και η Ιουλία Καραπατάκη τραγούδησαν κλασικά, αγαπημένα λαϊκά τραγούδια που αποτέλεσαν και την έμπνευση του Φώτη Σιώτα για τη δημιουργία του.

Αυτός ο κύκλος λαϊκών τραγουδιών είναι αποτέλεσμα δουλειάς 25 ανθρώπων στους οποίους ο Φώτης Σιώτας αναφέρθηκε έναν προς έναν. Εκλεκτοί μουσικοί, φίλοι, συνεργάτες αλλά και μαθητές του από το ΤΕΙ Ηπείρου οι οποίοι έπαιξαν μαζί του. Βιολιά και βιολοντσέλα που έδιναν την εικόνα μιας μικρής συμφωνικής καθώς είχαν παραταχθεί στις πρώτες σειρές του Σταυρού του Νότου, μπλέχτηκαν με τον ήχο του μπουζουκιού του Μανώλη Πάππου και τον μπαγλαμά του Βασίλη Προδρόμου.

«Είναι επικίνδυνο να γράψεις κομμάτια πάνω σε λαϊκές φόρμες», παραδέχθηκε ο Φώτης Σιώτας λίγο προτού φωνάξει στη σκηνή την Δήμητρα Γαλάνη και αποκαλύψει ότι την είδε στον ύπνο του να τραγουδάει το «Η σκιά μου κι εγώ» ένα τραγούδι που «είχε ερωτευτεί ο ίδιος». Στη συνέχεια «πήρε το θάρρος της τηλεφώνησε και την έψησε».

«Τι άλλες εκπλήξεις μας περιμένουν τα επόμενα 50 χρόνια;», αναρωτήθηκε η Δήμητρα Γαλάνη όταν ανέβηκε στη σκηνή. «Δεν ξέρω πώς χώρεσα στον ύπνο σου αλλά σε τέτοια μουσικά όνειρα νιώθω συλφίς», συμπλήρωσε με τους θεατές να ξεσπούν σε γέλια και χειροκροτήματα. Μετά την «Προσευχή», μας χάρισε και την ερμηνεία της στο τραγούδι του Βασίλη Τσιτσάνη.

Συγκινητική ήταν και η παρουσία του ακορντεονίστα Ντάσο Κούρτι, ο οποίος έπαιξε «Τα έρημα χωριά» και περιέγραψε πώς από την Αλβανία βρέθηκε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του’ 90.

Λίγο μετά την έναρξη του δεύτερου μέρους και ενώ ο Σταυρός του Νότου είχε σχεδόν αδειάσει στο διάλειμμα λόγω του αντικαπνιστικού νόμου, ανέβηκε στη σκηνή ο «αδελφός» όπως αποκάλεσε τον Σωκράτη Μάλαμα ο Φώτης Σιώτας. «Τον γνώρισα όταν ήταν 18 ετών και μου έκανε εντύπωση ο τρόπος που κοίταζε το βιολί και κουνούσε το δεξί του χέρι. Ήταν ήσυχος πολύ και ανήσυχος ταυτόχρονα», σχολίασε ο Σωκράτης Μάλαμας. Μαζί με την Ιουλία Καραπατάκη τραγούδησαν το ντουέτο «Στην Καρδίτσα» για ν’ ακολουθήσει ο «Επισκέπτης» από την συνεργασία του με τον Στέλιο Βαμβακάρη με τη σκηνή να μετατρέπεται σε λαϊκό πάλκο.

Σε αυτό το σημείο δεν γίνεται να μην αναφερθούμε σε κάτι που μας χαροποίησε και μας έκανε μεγάλη εντύπωση. Και δεν είναι άλλο από το κλίμα που επικρατούσε κατά τη διάρκεια της βραδιάς μέσα στο Σταυρό του Νότου. Τόσο η σεμνότητα και η ευγένεια του Φώτη Σιώτα όσο και η αγάπη του κόσμου προς τον ίδιο, δημιούργησαν μια μυσταγωγική ατμόσφαιρα – επ’ ουδενί αποστειρωμένη- χωρίς ομιλίες και φωνές. Αν θέλετε το “crash test” ήταν η ώρα που ανέβηκε ο Σωκράτης Μάλαμας στη σκηνή και για λίγο γύρισα στα τέλη της δεκαετίας του ΄90.

Εξίσου μυσταγωγικό και συνάμα τρυφερό το φινάλε με τον Φώτη Σιώτα στο τραγούδι «Το νησί μου».

Αξιοσημείωτο είναι επίσης, ότι η ηχογράφηση του δίσκου έγινε με όλη την ορχήστρα να παίζει ζωντανά στο στούντιο και τους τραγουδιστές να ερμηνεύουν εκείνη τη στιγμή. Το αποτέλεσμα είναι ένας δίσκος με αυθεντικά λαϊκά τραγούδια που σε ταξιδεύει στο παρελθόν η θέση του όμως είναι στο σήμερα και στη δισκοθήκη μας.

«Τα δεύτερα, γιατί κουράστηκαν τα πρώτα» κυκλοφορούν από το Ogdoo Music Group σε cd σε όλα τα δισκοπωλεία και σε ψηφιακή μορφή σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες.

REVIEWS