Δύσκολο να «τσιμπήσουν» οι συνθέτες και οι στιχουργοί...

 
OPINIONS

...όσο ειλικρινής ή... γοητευτική και αν φαίνεται ή και είναι, η πρόταση του Δημήτρη Μάρη για τα Πνευματικά Δικαιώματα.

Δημήτρης Κανελλόπουλος

Οπως έγινε γνωστό χθες το βράδυ, ο επιχειρηματίας της 24 Media και διαφόρων στοιχηματικών εταιριών Δημήτρης Μάρης, μαζί με τη διοίκηση της «IP HUB», της Ανεξάρτητης Οντότητας Διαχείρισης ΑΟΔ που πήρε διαπιστωτική πράξη από το ΥΠΠΟ, έστειλε επιστολή στην ΕΥΕΔ και στην ΕΔΕΜ, «με την οποία καλεί τη διοίκηση των φορέων σε διάλογο και συνεργασία με στόχο την αποτελεσματική επίλυση του ζητήματος της διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων».

Η ΕΔΕΜ με 14 χιλιάδες μέλη είναι στα περισσότερα έτοιμη και βρίσκεται στη φάση, όπως έχουμε πει, που περιμένει να πάρει άδεια από τη Λίνα Μενδώνη. Η υπουργός Πολιτισμού όμως ζητά business plan από την ΕΔΕΜ πριν της δώσει άδεια, αν και σύμφωνα με το νόμο κάτι τέτοιο δεν αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση.

Τώρα, ξαφνικά, εμφανίζεται και μία ΑΟΔ ζητώντας από τους συνθέτες και στιχουργούς να προσέλθουν στο τραπέζι των συζητήσεων. Γιατί όμως οι καλλιτέχνες να δώσουν τα δικαιώματά τους σε έναν ιδιώτη όπως συνέβαινε παλιότερα με την ΑΕΠΙ; Ειδικά τώρα που είναι έτοιμοι να προχωρήσουν τη δική τους ΟΣΔ; Δεν έχουν κανέναν λόγο να το κάνουν...

OPINIONS