Ήταν 70 έγιναν 17 οι παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Οι άνθρωποι του Φεστιβάλ βρήκαν και υπότιτλο: «Υποσύνολο- Fragment»

BREAKING
 

Οι άνθρωποι του Φεστιβάλ βρήκαν και υπότιτλο: «Υποσύνολο- Fragment»

Μέσω video (και πάλι) από το κανάλι του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου στο YouTube ανακοίνωσε η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Κατερίνα Ευαγγελάτου το φετινό πρόγραμμα. Το οποίο έχει συρρικνωθεί δραματικά από το αρχικό της 30ης Μαρτίου.

Όχι βέβαια πως δεν το περιμέναμε…

Όταν ανακοινώνεις εν μέσω πανδημίας 70 εκδηλώσεις, γνωρίζεις ότι οι περισσότερες δεν θα πραγματοποιηθούν. Και τελικά θα γίνουν οι 17.

Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Μαΐου είχαμε ενημερωθεί (και επισήμως) ότι ακυρώνονται όλες οι παραστάσεις σε Πειραιώς 260 –και σε μικρότερους χώρους.

Η Κατερίνα Ευγγελάτου χαρακτήρισε ως «επώδυνη» την αναγκαστική ματαίωση δεκάδων παραστάσεων και συνεργασιών με σημαντικούς ανθρώπους των Τεχνών.

«Όπως καταλαβαίνετε, αγαπητό κοινό και αγαπημένοι μας καλλιτέχνες», αναφέρει η καλλιτεχνική διευθύντρια, «αυτό δεν είναι το σύνολο του σχεδιασμού μας, αλλά ένα μικρό μα ισχυρό ΥΠΟΣΥΝΟΛΟ, που θα σταθεί με θάρρος στα θέατρά μας, για να μας θυμίζει ότι η Τέχνη είναι αναγκαία και ότι το Φεστιβάλ θα είναι ολοκληρωμένο όταν θα μπορέσει να αγκαλιάσει πάλι όλους τους καλλιτέχνες που είχε συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του για φέτος, μαζί με άλλους που θα προστεθούν στον νέο σχεδιασμό του για το επόμενο καλοκαίρι, με ανοιχτή την Πειραιώς 260 – που είναι η καρδιά της σύγχρονης δημιουργίας στον χώρο των παραστατικών τεχνών.

Έτσι, λοιπόν, η διοργάνωση του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου για το 2020 θα έχει τον υπότιτλο ΥΠΟΣΥΝΟΛΟ – FRAGMENT».

Τα έργα που δεν θα μπορέσουν να παρουσιαστούν κατά την τρέχουσα περίοδο προγραμματίζονται ήδη για το 2021, «σε ένα διευρυμένο Φεστιβάλ ’20-’21, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ένα μεγάλο πρόγραμμα, εμπλουτισμένο με νέες δημιουργίες και συμπαραγωγές, για να γιορτάσουμε τα 65 χρόνια μας. Η έναρξη, ο πρόλογος, αν θέλετε, γίνεται φέτος. Θα ακολουθήσει ένα δεύτερο μέρος ειδικών δράσεων, αργότερα μέσα στη χρονιά, και φυσικά η ανάπτυξη του σχεδιασμού μας για το καλοκαίρι του ’21».

Λίνα Μενδώνη: "Οι άνθρωποι του Φεστιβάλ εμπόδισαν την πολιτιστική ανυδρία"

Στο ίδιο βίντεο απέστειλε μήνυμα και η  υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία αφού εξέφρασε την «απεριόριστη εμπιστοσύνη» στους τεχνικούς διευθυντές των «θεσμών μας», αναφέρθηκε και εκείνη στην «ειδική εκδοχή» του φεστιβάλ το οποίο όπως είπε, «η Κατερίνα Ευαγγελάτου κατάφερε να το προσφέρει διαφορετικό αλλά πολύ ποιοτικό».

Παράλληλα, συνεχάρη  την καλλιτεχνική διευθύντρια, το Δ.Σ. του Φεστιβάλ, τους συνεργάτες αλλά και όλους τους καλλιτέχνες «γιατί εμπόδισαν την πολτιστική ανυδρία το φετινό καλοκαίρι».

Τελικά, πώς και πόσοι θα παρακολουθούμε τις εκδηλώσεις;

Σημειώνεται ότι στις μαγνητοσκοπημένες ανακοινώσεις δεν έγινε καμία αναφορά στο πώς το Φεστιβάλ έχει προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες – αριθμός θεατών σε Ηρώδειο και Επίδαυρο, αποστάσεις και άλλα μέτρα προστασίας.  

Το μόνο που περιορίστηκε να αναφέρει η Κατερίνα Ευαγγελάτου είναι ότι οι καλλιτέχνες «εργάζονται κάτω από πολύ ιδιότυπες –καλλιτεχνικά– συνθήκες και θα αντιμετωπίσουν πρωτόγνωρους περιορισμούς στις πρόβες αλλά και στις παραστάσεις τους».

Επίσης, άγνωστο είναι ακόμα πότε ακριβώς θα αρχίσει η προπώληση των εισιτηρίων.

BREAKING MUSIC