Γ. Κότσιρας: «Έχω να τραγουδήσω από τις 8 Μαρτίου»

 
REVIEWS

Η πρώτη συναυλία του καλοκαιριού μας έδειξε τον δρόμο για το πώς θα παρακολουθούμε τα live

της Αφροδίτης Παπακαλού

«Όλοι εσείς που βρίσκεστε σήμερα εδώ και συμμετέχετε, συνιστά πράξη επανάστασης όχι απέναντι σε κάποια εξουσία αλλά απέναντι στο φόβο, στον τρόμο και στη διεκδίκηση της καθημερινότητάς μας». Με αυτά τα λόγια ο Γιάννης Κότσιρας υποδέχθηκε το Σάββατο στο Βεάκειο τους φίλους και θαυμαστές του στην πρώτη συναυλία του καλοκαιριού, η οποία ήταν sold out. Λιγο μετά τις εννέα και μισή βγήκε στη σκηνή παρέα με τους μουσικούς του και την Δήμητρα Μπουλούζου -μια εξαιρετική φωνή όπως αποδείχθηκε στην πορεία της βραδιάς- και παρέμειναν επί σκηνής μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα.

Crash test

Μια συναυλία crash test αλλά και δείγμα του πώς θα διεξάγονται τα live στα χρόνια του κορωνοϊού. Που σημαίνει, ξεχνάμε ό,τι κάναμε μέχρι σήμερα. Οι πόρτες στο Βεάκειο είχαν ανοίξει από νωρίς και όλοι περιμέναμε στην ουρά φορώντας υποχρεωτικά μάσκα μέχρι τη στιγμή που θα καθόμασταν στις θέσεις μας. Υπάλληλος της δημοτικής αστυνομίας ρωτούσε διαρκώς όσους έρχονταν αν είχαν μάσκα προκειμένου να τους διευκολύνει στην περίπτωση που δεν είχαν.

Μέσα στο θέατρο οι θέσεις που δεν έπρεπε να χρησιμοποιηθούν είχαν κόκκινη σήμανση, ενώ λίγο πριν την έναρξη της συναυλίας ενημερωθήκαμε ότι και για την έξοδό μας θα έπρεπε να φοράμε μάσκα και η αποχώρηση θα γινόταν τμηματικά και από διαφορετικές εξόδους ανάλογα με το διάζωμα και τη σειρά. Πάντως όσο πρωτόγνωρα και "τρομακτικά" να ακούγονται όλα αυτά στην πράξη ήταν πολύ πιο απλά και ο κόσμος φάνηκε να προσαρμόζεται εύκολα. Άλλωστε, αυτή θα είναι η πραγματικότητά μας από εδώ και πέρα...

Στη συναυλία ακούσαμε τραγούδια από τη δισκογραφία του Γιάννη Κότσιρα, παλιά λαϊκά, κάποια καινούργια αλλά και διασκευές  όπως «Την πόρτα ανοίγω το βράδυ», «Απ' τα κουμπάκια ανάμεσα», «Δίκοπη ζωή», «Τι να θυμηθώ». Μάλιστα για το τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη ο Γιάννης Κότσιρας είπε ότι το αγάπησε περισσότερο μέσα από την παράσταση «Ομορφη Πόλη», ενώ αποκάλυψε ότι ο Θάνος Μικρούτσικος του είχε πει να ερμηνεύει τη «Δίκοπη ζωή» όπως ακριβώς την ακούσαμε στο Βεάκειο.

«Έχω να τραγουδήσω από τις 8 Μαρτίου» είπε ο Γιάννης Κότσιρας (υπενθυμίζουμε ότι είχαν διακοπεί αμέσως μετά την έναρξη οι παραστάσεις -αφιέρωμα στο λαϊκό τραγούδι στο Σταυρό του Νότου), ενώ αστειευόμενος χαρακτήρισε «Τα Μικρόβια» ως το τραγούδι του κορωνοϊού και το αφιέρωσε στον κ. Τσιόδρα.

Για τον Γιάννη Κότσιρα θα είναι μάλλον άδικο να υπενθυμίσει κανείς πόσο σπουδαίος ερμηνευτής είναι και πόσο έχει διευρυνθεί η γκάμα του ρεπερτορίου του. Είτε ερμηνεύει -συνοδεία του κοινού που τον λατρεύει- μια από τις επιτυχίες που τον έκαναν διάσημο, είτε καταπιάνεται με ένα «δύσκολο» τραγούδι όπως «Η δίκοπη ζωή» είτε συγκινημένος τραγουδά τη «Ρόζα», ο Κότσιρας όχι μόνο τα κάνει δικά του, αλλά τα απογειώνει με την εξαιρετικά ώριμη φωνή του και την ερμηνευτική του δεινότητα.

Συνολικά, ο Γιάννης Κότσιρας και η παρέα του μας έδειξαν ότι, παρά τους περιορισμούς και τα μέτρα λόγω κορωνοϊού, αν υπάρχει το κέφι και η διάθεση, μπορείς να κάνεις θαύματα.

REVIEWS