Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων και Ένωση Θεατρικών Παραγωγών σε κοινά αιτήματα προς το ΥΠΠΟΑ

Ζητούν μεταξύ άλλων επέκταση του Voucher μέχρι το τέλος του 2022 και μείωση ΦΠΑ στα εισιτήρια live streaming στο 6%

BREAKING
 

Ζητούν μεταξύ άλλων επέκταση του Voucher μέχρι το τέλος του 2022 και μείωση ΦΠΑ στα εισιτήρια live streaming στο 6%

Επέκταση voucher μέχρι τέλος Δεκεμβρίου 2022, μείωση ΦΠΑ στα εισιτήρια live streaming στο 6%, καθώς και ένταξη όλων των ιδιωτικών παραγωγών από κερδοσκοπικές εταιρείες στο πρόγραμμα ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – 2021, ζητούν σε κοινή επιστολή τους προς  την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον Γενικό Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διοργνανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων (ΠΣΔΠΕ) και η Ένωση Θεατρικών Παραγωγών (ΕΝΘΕΠΑ).

Όπως τονίζουν οι εκπρόσωποί τους «από το τέλος Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, ο κλάδος είναι απενεργοποιημένος με εξαίρεση το διάστημα 1/7 με 15/9 όπου πραγματοποιούνταν πολιτιστικές δράσεις κάτω από εξαιρετικά δύσκολες και μεταβαλλόμενες συνθήκες που δημιουργούσαν τόσο οι ασάφειες των ανακοινώσεων της πολιτικής προστασίας, όσο και οι μεμονωμένες αποφάσεις και εκτιμήσεις των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και της αστυνομίας, με αποτέλεσμα οι συναυλίες και οι θεατρικές παραστάσεις των παραγωγών των συνδέσμων μας, να γίνουν ένα σκοτζέζικο ντούζ».

Η επιστολή έχει ως εξής:

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ, κύριε Γενικέ Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού

Βρισκόμαστε στο τέλος του 2020 και από το τέλος Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους,  ο κλάδος μας είναι απενεργοποιημένος με εξαίρεση το διάστημα 1/7 με 15/9 όπου πραγματοποιούνταν πολιτιστικές δράσεις κάτω από εξαιρετικά δύσκολες και μεταβαλλόμενες συνθήκες που δημιουργούσαν τόσο οι ασάφειες των ανακοινώσεων της πολιτικής προστασίας, όσο και οι μεμονωμένες αποφάσεις και εκτιμήσεις των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και της αστυνομίας, με αποτέλεσμα οι συναυλίες και οι θεατρικές παραστάσεις των παραγωγών των συνδέσμων μας, να γίνουν ένα σκοτζέζικο ντούζ  με ότι αυτό συνεπάγεται ως προς τις οικονομικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους στις πολιτιστικές δράσεις της ελεύθερης αγοράς.

Ως εκ τούτου επανερχόμεθα με τα εξής πολύ σοβαρά θέματα  που απασχολούν τις επιχειρήσεις μας και τους εργαζόμενους Καλλιτέχνες, Τραγουδιστές, Μουσικούς, Ηθοποιούς, Τεχνικούς, Υπαλλήλους κλπ και αποτελούν παράλληλα  για μας  αιτήματα-ζητήματα επαγγελματικής και ουσιαστικής μας επιβίωσης.

Επέκταση voucher μέχρι τέλος Δεκεμβρίου 2022

Δυστυχώς οι μεγάλες συναυλιακές και θεατρικές παραστάσεις που μεταφέρθηκαν από το 2020 για το 2021 στο μεγαλύτερο μέρος τους δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν λόγω της πανδημίας, η οποία δεν επιτρέπει κανέναν προγραμματισμό για το ερχόμενο έτος 2021. Όπως γνωρίζετε το μεγαλύτερο κομμάτι της χρηματοδότησης αυτών των εκδηλώσεων του 2020 προήλθε  από τα έσοδα από την προπώληση εισιτηρίων για την εκάστοτε εκδήλωση. Οι αμοιβές των ξένων παραγόντων (πρακτορεία εκπροσώπησης καλλιτεχνών, καλλιτεχνικές αμοιβές, κόστος τεχνικού εξοπλισμού και σκηνικών των καλλιτεχνών) καθώς και τα  εγχώρια έξοδα όπως αυτά της διαμονής και της διαφήμισης είχαν στο μεγαλύτερό τους μέρος προ-εξοφληθεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όπως σε κάθε περίπτωση μαζικών ακυρώσεων ή αναβολής εκδηλώσεων σε μεταγενέστερη ημερομηνία, ο εκάστοτε Διοργανωτής να έχει ήδη χάσει σημαντικό μέρος από τα προαναφερθέντα προ-πληρωμένα κόστη και αδυνατεί να διεκδικήσει την επιστροφή τους. Σύμφωνα με το άρθρο 16 ΦΕΚ  21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020,   https://www.forin.gr/laws/law/3893/n-4708-2020#!/?article=40712,40724 ο διοργανωτής δύναται να προσφέρει στον πελάτη ισόποσο πιστωτικό σημείωμα (voucher) που θα ισχύει για την παρακολούθηση, κατ’ επιλογή του πελάτη, είτε της αναβληθείσας εκδήλωσης ή άλλης εκδήλωσης, που θα πραγματοποιηθεί μέχρι τις 31/12/2021, για την παρακολούθηση εκδηλώσεων οι οποίες είχαν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν κατά το χρονικό διάστημα από 25.2.2020 έως και 30.9.2020 και ακυρώθηκαν ή αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού COVID -19. Αιτούμεθα την επέκταση του voucher μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου 2022 για να μπορέσουν οι διοργανωτές να πραγματοποιήσουν έστω στο επόμενο έτος  2022 τις αναβληθείσες συναυλίες του 2020  που δεν μπορούν λόγω της πανδημίας να προγραμματιστούν ούτε για το έτος 2021.

Μείωση ΦΠΑ στα εισιτήρια live streaming στο 6%

Ο ΦΠΑ στο εισιτήριο live streaming που είναι το μόνο εισιτήριο που μπορεί κάποιος παραγωγός να έχει την περίοδο της καραντίνας, πρέπει να εξομοιωθεί με το εισιτήριο θεαμάτων – ακροαμάτων που είναι 6% για συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις.

ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ προτάσεις για παραγωγές  μπορούν να υποβάλλουν οι ΑΜΚΕ, οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο του ΥΠΠΟΑ.      

Αυτό σημαίνει ότι για μία ακόμα φορά το ΥΠΠΟ αφήνει απ έξω την ελεύθερη αγορά. Το καλοκαίρι 2020 η ελεύθερη αγορά (εταιρείες μουσικών και θεατρικών παραγωγών) δεν συμμετείχαν στο ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ λόγω της ανάθεσης στους εποπτευόμενους φορείς. Το καλοκαίρι 2021 η ελεύθερη αγορά δεν συμμετέχει στο ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ λόγω της ανάθεσης αποκλειστικά στις ΑΜΚΕ.

Οι ελληνικές κερδοσκοπικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον πολιτισμό, τον στηρίζουν πολύπλευρα, επωμιζόμενες όλες τις επιβαρύνσεις (φορολογικές και ασφαλιστικές), χωρίς κανενός είδους ελάφρυνση. Δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για όλο τον ελληνικό πολιτισμό, μεγάλο μέρος της αγοράς, μένει εκτός δυνατότητας για στήριξη μέσω της επιδότησης πολιτιστικών παραγωγών.

Αυτή η πρακτική δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς η αγορά που σχετίζεται με τον πολιτισμό είναι ενιαία και η στήριξη συγκεκριμένων παραγωγών έναντι των υπολοίπων αποτελεί στρέβλωση της αγοράς αυτής.

Για τους ανωτέρω λόγους, ζητούμε:

  • Να βρεθεί ο τρόπος ώστε οι ιδιωτικές παραγωγές που γίνονται ( ή θα γίνουν) από κερδοσκοπικές εταιρείες να ενταχθούν στο πρόγραμμα ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – 2021.
  • Εναλλακτικά, στην περίπτωση που για διάφορους λόγους αυτό δεν είναι δυνατό, να δημιουργηθεί ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης – αγοράς καλλιτεχνικών παραγωγών για το έτος 2021.
  • Επί πλέον, ζητούμε να πραγματοποιηθούν οι κατάλληλες ενέργειες και να γίνουν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε στο εξής, να μπορούν να συμμετάσχουν και ιδιωτικές κερδοσκοπικές εταιρείες σε προγράμματα επιδότησης που αφορούν στον πολιτισμό.
BREAKING MUSIC