Πήγαμε – Είδαμε: Μια «χορταστική» συναυλία του Σωκράτη Μάλαμα

 
REVIEWS

Όποιος πιστεύει ότι στον «Πεχλιβάνη» δεν σηκώθηκε κανείς, να σηκώσει το χέρι του

Της Αφροδίτης Παπακαλού

Δευτέρα βράδυ έξω από την Τεχνόπολη. Παρότι η συναυλία του Σωκράτη Μάλαμα είναι sold out, κάποιοι αναζητούν ένα εισιτήριο. Η ατμόσφαιρα θυμίζει κάτι από τα παλιά, προ πανδημίας. Αρκετός κόσμος, ουρά στο περίπτερο, πηγαδάκια ανάμεσα σε όσους ετοιμάζονται να μπουν στον χώρο.

Εννέα και πέντε ακριβώς, ο Σωκράτης Μάλαμας ανεβαίνει στη σκηνή και η συναυλία αρχίζει. Θα παραμείνει για τρεις ώρες έχοντας δίπλα του την Ιουλία Καραπατάκη, τον Δημήτρη Λάππα στην κιθάρα και στο μπουζούκι, τον Γιάννη Παπατριανταφύλλου στο κοντραμπάσο, τον Θάνο Σταυρίδη στο ακορντεόν και τον Νίκο Μαγνήσαλη στα τύμπανα.

Είχαμε έναν χρόνο να δούμε τον Σωκράτη Μάλαμα (από την περσινή του συναυλία στην Τεχνόπολη) και μας είχε λείψει.

Ο ίδιος φρόντισε να μας ανταμείψει αφού παρέμεινε για σχεδόν τρεις ώρες στην σκηνή, κεφάτος, με διάθεση να διηγηθεί ιστορίες και δημιουργώντας μια πολύ ευχάριστη ατμόσφαιρα. Τι έπαιξε; Ό, τι μπορείτε να φανταστείτε από το προσωπικό του ρεπερτόριο, είναι αδύνατον όμως να μην αφήσεις και κάτι εκτός (οι fans γνωρίζουν πολύ καλά τι επιλέγει για τα live).

Εννοείται ότι το setlist είχε πολύ Θανάση Παπακωνσταντίνου, ενώ δεν γινόταν να λείπει τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη. «Η Αρλέτα είχε πει ότι ο Χατζιδάκις είναι η μάνα μας και ο Θεοδωράκης ο πατέρας μας», ανέφερε ο Σωκράτης Μάλαμας προτού μας τραγουδήσει την «Όμορφη Πόλη».

Λίγο πριν το τέλος και αφού ευχαρίστησε τον κόσμο που τήρησε τα μέτρα προστασίας, μας «προκάλεσε» με τον τρόπο του ζητώντας να παραμείνουμε στις θέσεις μας για το επόμενο τραγούδι. Μαντεύετε τη συνέχεια;

Θα το θέσω διαφορετικά: Όποιος πιστεύει ότι στον «Πεχλιβάνη» δεν σηκώθηκε κανείς, να σηκώσει το χέρι του. Και κάπως έτσι με τις πρώτες νότες, το προσωπικό της Τεχνόπολης άρχισε να τρέχει και να ζητάει από τους θεατές να καθίσουν στις θέσεις τους.

Είναι εμφανές ότι το κοινό των συναυλιών έχει πλέον κουραστεί να είναι καθιστό –παρότι σε γενικές γραμμές τα μέτρα τηρούνται πιστά. Και πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για συναυλίες καλλιτεχνών όπως ο Μάλαμας, που γνωρίζουμε πόσο αμήχανο είναι να παραμένεις όλη τη βραδιά σε μια καρέκλα. Το βασικό όμως είναι η ασφάλεια και ο κόσμος δείχνει να το καταλαβαίνει και να πειθαρχεί.

Ευτυχώς που ο Μάλαμας φρόντισε για άλλη μια φορά να μας αποζημιώσει με μια μεστή, κεφάτη, μακράς διάρκειας αλλά ποτέ κουραστική συναυλία. Το τελευταίο του «καληνύχτα πουλάκια» μάλλον δεν άφησε κανέναν παραπονεμένο.

REVIEWS