Όπισθεν ολοταχώς για το «διαβατήριο εμβολιασμού» στην Αγγλία

Η κυβέρνηση αποσύρει το μέτρο για τα καταστήματα διασκέδασης

BREAKING
 

Η κυβέρνηση αποσύρει το μέτρο για τα καταστήματα διασκέδασης

Στον κάλαθο των αχρήστων πέταξε η βρετανική κυβέρνηση τα σχέδιά της για υποχρεωτικό «διαβατήριο εμβολιασμού» κατά του κορωνοϊού για τους θαμώνες των καταστημάτων νυχτερινής διασκέδασης στην Αγγλία, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις του κλάδου, αλλά και βουλευτών.

Τον περασμένο Ιούλιο, ο βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, είχε ανακοινώσει ότι «δεν επιθυμώ να ξανακλείσω τα nightclub, αλλά και τα καταστήματα θα πρέπει να δείξουν υπευθυνότητα και να χρησιμοποιούν το Διαβατήριο Covid του ΕΣΥ, που αποδεικνύει εμβολιασμό ή αρνητικό τεστ... Διατηρούμε το δικαίωμα να κάνουμε το μέτρο υποχρεωτικό».

Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας, Σάτζιτ Τζάβιντ ανακοίνωσε μέσω του BBC ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στην εφαρμογή αυτού του μέτρου: «Δεν πρέπει να κάνουμε πράγματα μόνο και μόνο για να τα κάνουμε ή επειδή τα κάνουν άλλοι. Πρέπει να ελέγχουμε κάθε μέτρο με τον σωστό τρόπο», είπε προσθέτοντας ότι «είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι δεν θα προχωρήσουμε στο μέτρο αυτό».

«Ποτέ δεν μου άρεσε η ιδέα»

Ο Τζάβιντ παραδέχθηκε ότι «ποτέ δεν μου άρεσε η ιδέα να υποχρεώνουμε τον κόσμο να δείχνει τα χαρτιά του για μια καθημερινή δραστηριότητα, ωστόσο, κάναμε καλά που το μελετήσαμε. Το μελετήσαμε σωστά και -παρότι το κρατάμε ως "εφεδρεία", δεν θα προχωρήσουμε με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού».

Σημειώνεται ότι το σχέδιο δέχθηκε σκληρή κριτική από τις οργανώσεις των ιδιοκτητών νυχτερινών καταστημάτων, οι οποίες υποστήριξαν ότι θα προκαλούσε ζημία στην αγορά και θα μπορούσε να εγείρει και ζητήματα διακρίσεων, με όλες τις κοινωνικές και νομικές συνέπειες.

Ο Τζάβιντ αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση τρόμαξε από αντιδράσεις και βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος και είπε ότι το μέτρο δεν χρειάζεται καθώς πλέον το ποσοστό εμβολιασμένου πληθυσμού είναι μεγάλο, τα τεστ που γίνονται είναι πολλά και πλέον υπάρχει ένα «τείχος άμυνας» κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.

 

BREAKING MUSIC