Χθες το βράδυ στο Ηρώδειο για τον Σταύρο Ξαρχάκο

 
REVIEWS

Αφιέρωμα στο δημοτικό τραγούδι με την υπογραφή του μαέστρου.

 

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

Είναι γνωστό πως ό,τι πιάνει ο Σταύρος Ξαρχάκος το μεταμορφώνει. Είναι ο πιο τέλειος ενορχηστρωτής, ίσως ο καλύτερος που έχουμε. Οπότε είχε μεγάλο ενδιαφέρον, καλλιτεχνικό, η συναυλία του «Θέλει Αρετή και Τόλμη το ... τραγούδι» στο Ηρώδειο, με 21 δημοτικά τραγούδια (και ορχηστρικά) και με ερμηνεύτρια την Ηρώ Σαΐα.

Δεν είμαι φαν των δημοτικών τραγουδιών αλλά είμαι φαν του Ξαρχάκου, οπότε θυσίασα άλλες συναυλίες χθες (VIC, Vassilina) για να τον δω. 

Η αλήθεια είναι πως η βραδιά δεν απογειώθηκε παρά μόνο σε τρεις-τέσσερις στιγμές. Οχι πως ήταν άσχημα, το αντίθετο, πώς θα μπορούσε άλλωστε με τον Ξαρχάκο, αλλά απουσίαζε εκείνο το μαγικό που δημιουργεί ο μαέστρος και σε συνεπαίρνει. Αλλωστε πέρασαν και δύο χρόνια χωρίς συναυλίες, όπως είπε ο ίδιος ο συνθέτης, παίζει ρόλο κι αυτό προφανώς. 

Ορχηστρικά αλλά και τραγούδια, από το «Φιλεντίμ», τον «Ερωτόκριτο» και το «Σαν πήρα έναν κατήφορο» έως τα «Παιδιά της Σαμαρίνας», το «Παραδώσου» και το «Στα περβόλια» του Μίκη για το φινάλε.

Η Ηρώ Σαΐα στην αρχή έμοιαζε κάπως έξω από το κλίμα αλλά πολύ γρήγορα «ζεστάθηκε» κι ενσωματώθηκε στο σύνολο. Σε κάποιες στιγμές ήταν εξαιρετική, σπαραχτική.

Εννοείται πως ο Σταύρος Ξαρχάκος δημιούργησε και πάλι αυτό το περίφημο wall of sound που φτιάχνει στις διασκευές του, δίνοντας απίστευτο όγκο στον ήχο του. Κι εννοείται πως αποθεώθηκε από το κατάμεστο Ηρώδειο. Δίκαιο. Και η Ηρώ κέρδισε ένα ζεστό χειροκρότημα, όπως και η άπαιχτη μπάντα - Νεοκλής Νεοφυτίδης στην κορυφή της. 

«Γεια σου ρε Σταύρο έφηβε» του φώναξε ένας από τις κερκίδες και έτσι ακριβώς είναι. 

* Στον πυρήνα του προγράμματος «200 χρόνια Δημοτικό τραγούδι», του οποίου την καλλιτεχνική επιμέλεια και το γενικό συντονισμό έχει αναλάβει ο Σταύρος Ξαρχάκος σε συνεργασία με τον Λάμπρο Λιάβα, καθηγητή εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπάρχει μία συλλογή με 63 σημαντικά δημοτικά τραγούδια, που γράφτηκαν τα τελευταία 200 χρόνια.
Τις φωτογραφίες ανέβασε στο facebook η Ηρώ Σαϊα και είναι φωτογραφίες που τράβηξαν διάφοροι, εκστασιασμένοι, θεατές.

REVIEWS