«Τα Χέρια» και «Τα Απρόοπτα»: Δύο νέα και πολύ καλά album

 
OPINIONS

Οι δύο δίσκοι που κυκλοφόρησαν πριν λίγες ημέρες, έχουν το εξής κοινό: Έναν συνθέτη, έναν στιχουργό και τη συμμετοχή πολλών και ξεχωριστών καλλιτεχνών

Αφροδίτη Παπακαλού

Ο συνθέτης Βαγγέλης Μαχαίρας (βασικός συνεργάτης του Γιάννη Κότσιρα), κυκλοφόρησε τον δίσκο «Τα χέρια» (εκδόσεις Μετρονόμος) σε στίχους του Δημήτρη Λέντζου.

12 σύγχρονα λαϊκά – και όχι μόνο - τραγούδια τα οποία ερμηνεύουν οι Παντελής Θαλασσινός, Κώστας Θωμαΐδης, Βιολέτα Ίκαρη, Βασίλης Κορακάκης, Γιάννης Κότσιρας, Παντελής Κυραμαργιός, Γιώργος Μάκρας, Μανώλης Μητσιάς, Δήμητρα Μπουλούζου, Γιώργος Νταλάρας, Αντώνης και Θοδωρής Ξηντάρης, Δέσποινα Ραφαήλ και  Κατερίνα Τσιρίδου.

Ο Βαγγέλης Μαχαίρας ανήκει σε εκείνη την κατηγορία των συνθετών που δουλεύουν πολύ και αθόρυβα. Είναι όμως και εξαιρετικά αγαπητός. Να σας πούμε μόνο ότι στην παρουσίαση του δίσκου πριν λίγες ημέρες, οι άνθρωποι του χώρου όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση προσπαθούσαν να μας βρουν μια θέση.

Στο album περιλαμβάνεται και το τραγούδι «Ο Διγενής στο Πέραμα», που ακούσαμε τον περασμένο Σεπτέμβριο αφιερωμένο στη μνήνη του Παύλου Φύσσα.

«Τα Απρόοπτα» είναι ο νέος δίσκος του Χρήστου Νικολόπουλου σε στίχους του Νίκου Αναγνωστάκη (Ogdoo Music Group).

Και ποιοι δεν συμμετέχουν σε αυτόν το album: Ρίτα Αντωνοπούλου, Ελένη Δήμου, Ιουλία Καραπατάκη, Θοδωρής Κοτονιάς, Γιάννης Κότσιρας, Σταμάτης Κραουνάκης, Μανώλης Λιδάκης, Μίλτος Πασχαλίδης, Ασπασία Στρατηγού και Ελένη Τσαλιγοπούλου.

Μία πρώτη γεύση είχαμε πάρει πριν λίγο καιρό με το τραγούδι του Μίλτου Πασχαλίδη «Έτσι αγαπάω» το οποίο ανοίγει και τον δίσκο.

Γράφει λοιπόν ο Χρήστος Νικολόπουλος στο ένθετο του άλμπουμ:

«Υπάρχει ένα κενό σήμερα ανάμεσα στο καθαρό λαϊκό τραγούδι και την σχολή των τραγουδοποιών και το έντεχνο τραγούδι. Αυτό το "χάσμα" έρχονται να γεφυρώσουν τα Απρόοπτα. Και σε αυτό συντελούν και οι ερμηνευτές και οι στίχοι».

Αυτό πάντως που γίνεται αντιληπτό από την πρώτη ακρόαση, είναι το ομοιόμορφο αποτέλεσμα που οφείλεται στις ενορχηστρώσεις του Φώτη Σιώτα ο οποίος μάλιστα έχει αναλάβει και την οργάνωση της παραγωγής.

Και κάτι ακόμα για εμάς που αγαπάμε το βινύλιο: «Τα Απρόοπτα», Κύκλος Α’, θα κυκλοφορήσουν και σε περιορισμένα αντίτυπα αριθμημένων LP σε «βαρύ» βινύλιο 180gr.

 

 

OPINIONS