«Γιατί Mozart; Γιατί πάλι Mozart;»

Τέσσερις λυρικοί καλλιτέχνες γράφουν στο loaded με αφορμή τη συναυλία με εμβληματικές άριες του Mozart στον «Παρνασσό»

BREAKING
 

Τέσσερις λυρικοί καλλιτέχνες γράφουν στο loaded με αφορμή τη συναυλία με εμβληματικές άριες του Mozart στον «Παρνασσό»

Νέοι λυρικοί καλλιτέχνες ερμηνεύουν εμβληματικές άριες από όπερες του Mozart, την Παρασκευή 3 Ιουνίου στο Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός. Το οργανικό σύνολο εγχόρδων Consonantia διευθύνει η Αρχιμουσικός Μάτα Κατσούλη.

Το πρόγραμμα της συναυλίας με τίτλο Μικρή Νυχτερινή Μουσική περιλαμβάνει άριες από τις όπερες του Μότσαρτ «Μαγικός Αυλός», «Οι Γάμοι του Φίγκαρο», «Nτον Τζοβάννι», «Η επιείκεια του Τίτου», αλλά και τη «Μικρή Νυχτερινή Μουσική» του Mozart, που ερμηνεύουν καταξιωμένοι μουσικοί.

Ο μπάσος Νικόλας Ντούρος θα ερμηνεύσει τις άριες του Ζαράστρο από το «Μαγικό Αυλό» και το Φίγκαρο από τους «Γάμους του Φίγκαρο», η σοπράνο-κολορατούρα Κατερίνα Οικονόμου θα αναμετρηθεί με τις δύο άριες της Βασίλισσας της Νύχτας από το «Μαγικό Αυλό», η μέτζο-σοπράνο Ευτυχία Γιαννακάκου θα ερμηνεύσει την εμβληματική άρια του Κερουμπίνο από τους «Γάμους του Φίγκαρο»: “Non so piu cosa son, cosa faccio” και την άρια του Άννιο από την «Επιείκεια του Τίτου»: “Torna di Tito al lato” και τέλος η λυρική σοπράνο Κυριακή Βλαχογιάννη θα ερμηνεύσει τις περίφημες  άριες της Τσερλίνα και της Μπαρμπαρίνα από τις όπερες «Ντον Τζοβάννι» και «Οι Γάμοι του Φίγκαρο», αντίστοιχα.

Οι τέσσερις νέοι λυρικοί καλλιτέχνες, γράφουν στο loaded με αφορμή τη συναυλία.

Για εμένα αυτό το project είναι μία κομβική στιγμή. Αποτελεί την πρώτη μου πραγματική συναυλία ως λυρική καλλιτέχνης και μια πολύ μεγάλη εμπειρία για το μέλλον. Οι δύο άριες που ερμηνεύω δείχνουν δύο διαφορετικές ποιότητες. Ο Annio διαθέτει μια ηρεμία και ένα βάθος που με διευκολύνουν τόσο φωνητικά όσο και ερμηνευτικά.

Από την άλλη ο Cherubino δείχνει αυτό το πυροτέχνημα συναισθημάτων και έναν δυνατό παλμό που σε βάζει στον πειρασμό να εκπροσωπήσεις ολοκληρωτικά την έντασή του, παρόλο που το φωνητικό όργανο θα πρέπει να παραμείνει χαλαρό. Η συναυλία αυτή είναι μια ευκαιρία να εκθέσουμε την δουλειά μας πάνω σε ρόλους που θα μπορούσαμε να ερμηνεύσουμε επί σκηνής, σε ένα πλαίσιο αγάπης και συνεργασίας που δημιουργήσαμε.

Ευτυχία Γιαννακάκου

Αν θέλει κάποιος να ξεφύγει από την καθημερινότητα, αρκούν λίγα μόνο λεπτά να ακούσει μια σύνθεση του Μότσαρτ. Ο Μότσαρτ, αν και συνθέτης, είναι ένας μύθος, ένα λαϊκό είδωλο. Είχε το χάρισμα να γράφει απλές μελωδίες που αποτυπώνονται εύκολα.Τα έργα του ακούγονται παντού στον κόσμο και σε ταξιδεύουν χωρίς να το θες.

Παρόλο που έζησε μόλις 35 χρόνια, πρόλαβε να συνθέσει περίπου 600 έργα (συμφωνικά, δωματίου, κονσέρτα, όπερες και χορωδιακά), ένας ιδιοφυής άνθρωπος που μας χάρισε πάρα πολλά μουσικά αριστουργήματα με πραγματικά μαγικές ιδιότητες.

Το ότι θα ερμηνεύσω κάποια από τα σημαντικότερα έργα του την άρια ’ho perduta, την άρια vedrai carino και τα ντουέτα Sul aria και papageno papagena, με κάνουν να νιωθω βαθιά συγκινημένη και χαρούμενη, διότι η μεγαλη μου αγάπη που είναι το κλασικό τραγούδι με κάνει να μπορώ να αναπαράγω τις συνθέσεις του λατρεμένου μου συνθέτη!

Κυριακή Βλαχογιάννη

Γιατί Mozart;

Γιατί πάλι Mozart;

Γιατί οι ψυχές μας, από αγέννητου βρέφους έως πολύπειρου αρχιμουσικού, είναι ασφαλείς στο έργο του! Γιατί η ατελείωτη χαρά και ελπίδα του, έχουν τις ρίζες τους στις πιο αντίξοες συνθήκες. Θρήνησε τα παιδιά του, δεν τον θυμόμαστε ποτέ υγιή, η καριέρα του και η οικονομική του κατάσταση δεν ήταν λίγες οι φορές που φλερτάρισαν με την καταστροφή και πέθανε στα 35 του. Πλούσιος από όλα τα συναισθήματα και τις αποχρώσεις τους, μα πάντα θριαμβευτικά καταλήγει στην αισιοδοξία. Αυτό διψούν οι ψυχές μας.

Κι έρχεται η ώρα της Βασίλισσας της Νύχτας. Εύκολος στόχος το γυναικείο στοιχείο και δη όταν αυτό δεν υποτάσσεται. Την ιερή της αγανάκτηση και πάλη, μόνον ο Mozart μπόρεσε να αποδώσει να ακροβατεί έτσι ώστε όποιος την άκουσε να μην μπορεί να την ξεχάσει! 

Κατερίνα Οκονόμου

 

Με μεγάλη χαρά θα συμμετέχω και θα παρουσιάσω μέρος της δουλειάς μου σαν σολίστ μέσα από τα έργα του Μότσαρτ στο ευρύ κοινό την πρώτη Παρασκευή του καλοκαιριού. Πρόκειται για δύο άριες που μελετάω καιρό και όταν μου πρότεινε η κυρία Κατσούλη να συμμετέχω στη βραδιά Μότσαρτ ήταν εκείνες που μου ήρθαν σχεδόν αμέσως στο μυαλό.

Ο Φίγκαρο (Οι γάμου του Φίγκαρο) και ο Ζαράστρο (Ο Μαγικός Αυλός) είναι δυο χαρακτήρες καταλυτικής σημασίας στην έκβαση της ιστορίας. Ωστόσο η φύση του κάθε ρόλου, αν και είναι οι δύο γραμμένοι για χαμηλή φωνή, διαφέρει αρκετά. Ο Φίγκαρο είναι μια αλέγρα φιγούρα που δεν μπορεί να μείνει σε ησυχία μέχρι να σιγουρευτεί πως θα παντρευτεί τη σύζυγο του Σουζάνα χωρίς να ασκήσει ο Κόμης το δικαίωμα που έχει. Ο Ζαράστρο είναι μια πατρική φιγούρα που έχει το έλεγχο και με πραότητα οδηγεί τους δυο νέους στο μονοπάτι τους φωτός του. Σπουδαίοι ρόλοι και οι δυο. Τους αγαπώ και ανυπομονώ να τους γνωρίσω στο ευρύ κοινό δίπλα σε καταπληκτικούς μουσικούς.

Νικόλας Ντούρος

 

 

 

BREAKING MUSIC