Plisskën Festival ημέρα 1η: εντυπώσεις ανάμικτες

 
REVIEWS

Το undergound φεστιβάλ της πόλης ξεκίνησε με σούπερ διάθεση και αρκετό χορό.

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

Το άσχημο για το Plisskën Festival είναι που έπεσε πάνω στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, γεγονός που του στέρησε, εκ των πραγμάτων, κάποιο κόσμο. Θα ήταν πολύ περισσότεροι χθες το βράδυ στην Τεχνόπολη, όχι πως ήταν λίγοι δηλαδή, μια χαρά γεμάτες ήταν όλες οι σκηνές του, η κεντρική και οι πιο μικρές στους εσωτερικούς χώρους.

Χαρούμενη ατμόσφαιρα, πολύχρωμη, το Plisskën οργανωμένο πλήρως σε όλα του. Ζήσαμε επιτέλους ξανά και λίγο φεστιβαλικά πηγαίνοντας από τη μία σκηνή στην άλλη με το πρόγραμμα ανά χείρας.

Καλύτερη εμφάνιση της βραδιάς σίγουρα εκείνη του Caribou, του headliner της πρώτης ημέρας. Ανέβηκε στη σκηνή στις 11 ακριβώς, πολύ κεφάτος και με πολύ ορεξάτο κοινό από κάτω. Ο ένας παρέσυρε τον άλλον και από το Odessa και μετά, από το δεύτερο κιόλας τραγούδι, η φάση απογειώθηκε. Στο τέλος μετατράπηκε και σε γιορτή με κομφετί και μπαλόνια, μόνο που το timing τους ξέφυγε λίγο. Μικρό το κακό όμως, ο κόσμος την έβρισκε ακόμα. Ο ίδιος ο Caribou το απόλαυσε πραγματικά, μας ευχαριστούσε διαρκώς στο τέλος, είχε να έρθει στην Ελλάδα από το 2008 όπως θυμόταν εκείνος και ψάχναμε να θυμηθούμε κι εμείς που τον είχαμε δει τότε (στο Gagarin!).

Πήγα από νωρίς, ήθελα να δω τι εστί Mala Rodríguez, η Ισπανίδα με έδρα την Βαρκελώνη που παίζει Latin hip hop. Μαζί με τον dj της, οι δυο τους, ξεσήκωσαν το λιγοστό (εκείνη την ώρα) κοινό. Αρκετά ποπ για τα γούστα μου όπως αποδείχθηκε, όμορφη και σέξι βέβαια επί σκηνής, θα ήταν ιδανική για το opening ενός μεγάλου κλαμπ της παραλιακής.

Το άλλο μεγάλο όνομα της βραδιάς ήταν οι Polo & Pan, οι δύο dj's που εμφανίστηκαν πριν τον Caribou. Καλοκαιρινή φάση ο ήχος τους, ιδανικός για beach bar την ώρα του ηλιοβασιλέματος. Αρα περνάμε καλά και φαίνεται. Προσωπικά δεν με ενδιέφερε ως ήχος. Προσωπικά για άλλο πράγμα ενδιαφερόμουν χθες, το όνομα που ήθελα να δω περισσότερο ήταν ο Jay Electronica, αυτός ο σημαντικός underground hip hop παραγωγός. Τον περιμέναμε αμέσως μετά τη Mala Rodríguez. Στην αρχή βγήκε ο δικός μας Black Athena ως support, να ζεστάνει το κοινό παίζοντας, όπως είπε, δύο τρία χιπ χοπ τραγούδια. Τελικά έπαιξε ένα ωριαίο σετ, χωρίς να δούμε ποτέ τον Jay Electronica. Και χωρίς να πληροφορηθούμε ποτέ τι συνέβη μια και το φεστιβάλ δεν ενημέρωσε τον κόσμο για τη συγκεκριμένη απουσία. Δεν νομίζω ότι ήμασταν και πολλοί βέβαια που περιμέναμε να τον δούμε, αυτόν συγκεκριμένα, αλλά δεν έχει σημασία. Μείναμε με την απορία...

Κάπως έτσι φύγαμε με το αίσθημα του ανικανοποίητου. Κάπως μετέωροι. Μόνο ο Caribou μας ενθουσίασε. 

Σήμερα το πρόγραμμα συνεχίζεται με Bonobo, Slowthai, Avalon Emerson, Yves Tumor και άλλους. Αυτός που θέλω να δω απόψε είναι ο Slowthai. Δεν πιστεύω να είμαι ο γκαντέμης της φάσης όπως και με τον Jay; Οχι μωρέ, μια χαρά θα τον ευχαριστηθούμε απόψε... Αν και όλοι σας θέλετε Bonobo βασικά...

(photo: Plisskën)

REVIEWS