Στο σύγχρονο κόσμο του Μάνου Λοΐζου

 
REVIEWS

Βρεθήκαμε στην Τεχνόπολη στη συναυλία – αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο

Της Αφροδίτης Παπακαλού

40 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα (17 Σεπτεμβρίου) από τον θάνατο του Μάνου Λοΐζου και ο Αθήνα 9.84 με αφορμή τα 35 χρόνια παρουσίας του στα ερτζιανά, τίμησε τον σπουδαίο συνθέτη με μία ξεχωριστή συναυλία στην Τεχνόπολη το βράδυ της Παρασκευής.

Αυτή τη φορά το λόγο είχε το νέο αίμα της ελληνικής δισκογραφίας. Άλλωστε περισσότεροι από 35 καλλιτέχνες συμμετέχουν στο album «Μάνος Λοΐζος – ΜΕΤΑ» που κυκλοφόρησε χθες.

Βασισμένη στο ομώνυμο project, η  βραδιά συσπείρωσε γύρω από το έργο του συνθέτη τους Αλέξανδρο Μίαρη (Electric Litany), Amalia & The Architects, George Kapis x Νεφέλη Φασούλη, Δραμαμίνη, Εβελίνα Μεγαλοκονόμου, George Gaudy, Idra Kayne, Joanna Drigo, , Κατερίνα Πολέμη, Κος Κ, Μαρία Αλαμανή, Nαθαναηλίδου, Maroulita De Kol, Μυρτώ Βασιλείου, Nalyssa Green, Nτέιβιντ x Matina Sous Peau, Sarah P., Sophie Lies, S.W.I.M., Τα παιδιά της παλαιότητας, Whereswilder, Xριστίνα Μαξούρη και Yiotis.

Ειδική τιμητική συμμετοχή στη βραδιά είχε η Δήμητρα Γαλάνη η οποία ερμήνευσε δύο τραγούδια παρέα με τον Θοδωρή Μαυρογιώργη και τον Anser (Η μέρα εκείνη δε θ’ αργήσει) και με την Katerine Duska (Κι αν τα μάτια σου).

Αν έπρεπε να βρούμε δύο λέξεις για να περιγράψουμε τη βραδιά θα ήταν σεβασμός και συγκίνηση η οποία κατά τη διάρκεια της βραδιάς γινόταν πιο έντονη καθώς κάπου ανάμεσα στα τραγούδια ακούγονταν αποσπάσματα από συνεντεύξεις του Μάνου Λοΐζου.

Οι νέοι καλλιτέχνες - κάποιοι από αυτούς ανέβηκαν για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλη σκηνή, πήραν στα χέρια τους υλικό το οποίο παρουσίασαν με το δικό τους τρόπο αποδεικνύοντας παράλληλα πόσο σύγχρονος και διαχρονικός είναι.

Όπως είπε η Δήμητρα Γαλάνη «αυτό που συμβαίνει τώρα με το υλικό του Μάνου Λοΐζου είναι αυτό που ήθελε να συμβεί. Ήταν ο συνθέτης με το λιγότερο σύμπλεγμα σε σχέση με τη μουσική, δηλαδή ήταν πάντα ανοιχτός σε οτιδήποτε καινούργιο και έψαχνε ο ίδιος να βρει τους νέους ήχους».

Και δεν ήταν μια συναυλία ανάμνηση αλλά μία συναυλία γιορτή – συνέχεια στο ελληνικό τραγούδι. Τα τραγούδια πήραν νέα πνοή και φυσικά όπως συμβαίνει με τις διασκευές, κάποιες μας αρέσουν λιγότερο και κάποιες περισσότερο.

Σε κάθε περίπτωση όμως είναι από ένας τρόπος τα τραγούδια αυτά να φτάσουν στους νέους και εμείς να επιστρέφουμε ξανά στους σημαντικούς δημιουργούς.

 

REVIEWS