«Πολλές παρτιτούρες βρίσκονται ακόμα κρυμμένες περιμένοντας κάποιον να τις ανακαλύψει»

Η Ευσταθία και η Έλενα Χατζηαυξέντη, γράφουν στο loaded με αφορμή την παράσταση «Αθήνα-Λευκωσία: Το άσμα το ελαφρόν που μας συνδέει»

BREAKING
 

Η Ευσταθία και η Έλενα Χατζηαυξέντη, γράφουν στο loaded με αφορμή την παράσταση «Αθήνα-Λευκωσία: Το άσμα το ελαφρόν που μας συνδέει»

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, γιορτάζοντας  τα 20 χρόνια λειτουργίας του παρουσιάζει στο Ιδρύμα Μιχάλης Κακογιάννης την τραγουδοποιό και συγγραφέα Ευσταθία μαζί με την ηθοποιό και σοπράνο Έλενα Χατζηαυξέντη στην παράσταση «Αθήνα-Λευκωσία: Το άσμα το ελαφρόν που μας συνδέει».

Με αφορμή την παράσταση, η Ευσταθία και η Έλενα Χατζηαυξέντη, μοιράζονται μαζί μας τις σκέψεις τους.

Το ελαφρό τραγούδι είναι μία από τις μεγάλες μου αγάπες. Εκτός από τα δικά μου τραγούδια ασχολούμαι  με αυτό εδώ και χρόνια.

Το ελαφρό τραγούδι είναι ένας θησαυρός που δεν έχουμε ανακαλύψει ακόμα σε όλο του το φάσμα. Γι’ αυτό κι όταν η Έλενα μου πρότεινε να κάνουμε αυτή την παράσταση ενθουσιάστηκα γιατί είχα πολλά να μάθω ακόμα και ειδικά για το αντίστοιχο ελαφρό τραγούδι της Κύπρου.

Πολλές παρτιτούρες βρίσκονται ακόμα κρυμμένες σε κάποιο ράφι παλιάς βιβλιοθήκης ή σε κάποιο κλειδωμένο συρτάρι περιμένοντας κάποιον να τις ανακαλύψει.

Ακούγοντάς το, μας ταξιδεύει σε εποχές που αν και δεν τις ζήσαμε ωστόσο είναι σαν να τις γνωρίζουμε καλά.

Με γοητεύει η αναδρομή στο παρελθόν και η σύνδεσή του με το παρόν.

Γι αυτό και με τα ρετρό τραγούδια της παράστασης συνυπάρχουν και τα σύγχρονα δικά μου τραγούδια. Έτσι ο χρόνος γίνεται κάτι ενιαίο, ένα ατελεύτητο παρόν, ένα μόριο αιωνιότητας.

Αγαπώ το ελαφρό τραγούδι για τις υπέροχες μελωδίες του, τους στίχους του που αν και πολλές φορές παλιομοδίτικοι έχουν μία αυθεντικότητα και μια αλήθεια που με συγκινεί.

Με την Έλενα Χατζηαυξέντη μας συνδέουν πολλά πράγματα. Πρώτα απ’ όλα η μουσικοθεατρική παράσταση που έγραψα, με τίτλο «Ο ταραχώδης βίος της Ριρίκας Σβάιτσερ» και την ανεβάσαμε με το ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, μάς χάρισε πολλές συγκινήσεις μιας και ταξίδεψε από Αθήνα Κύπρο και μετά Λονδίνο.

Την πρώτη φορά που άκουσα τη φωνή της Έλενας ήταν σε ένα τραγούδι που είχε πρωτοπεί η Δανάη και μου τράβηξε το ενδιαφέρον η ιδιαίτερη ερμηνεία της. Είχε μια βαθιά νοσταλγία σαν να έβγαινε κατευθείαν από ένα γραμμόφωνο.

Η παράσταση στο ίδρυμα Μιχάλης Κακκογιάννης, μας δίνει την ευκαιρία να ανταμώσουμε ξανά και να συνεργαστούμε σε κάτι που αγαπάμε και οι δύο ιδιαίτερα: «Το άσμα το ελαφρόν που μας συνδέει».

Σας περιμένουμε.

Ευσταθία

Με ενθουσιάζει και με συγκινεί η σύνδεση και η ανταλλαγή που συμβαίνει τόσα χρόνια μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου. Για μένα αυτή η παράσταση υμνεί αυτή την αγάπη που εκφράστηκε όχι μόνο μέσα από τη μουσική αλλά και τις θυσίες των ανθρώπων για ένα κοινό καλό και φυσικά για το μέγιστό αγαθό της ελευθερίας.

Χαίρομαι που θα συναντηθώ και πάλι με την Ευσταθία σε ένα τόσο ιδιαίτερο ταξίδι και που μαζί θα πούμε ιστορίες της ελαφράς μουσικής, των ελεύθερων γυναικών που πάλεψαν για τα δικαιώματά τους και όλο αυτών των προσωπικοτήτων που πρωτοστάτησαν στις τέχνες σε τόσο δύσκολες εποχές. 

Από τη μία οι περιοδείες των Ελληνικών θιάσων στην Κύπρο έφερναν τα νέα είδη παραστατικών τεχνών. Από την άλλη όσοι Κύπριοι σπούδασαν στην Ελλάδα επιστρέφοντας στην Κύπρο θέλησαν να μεταλαμπαδεύσουν το πνεύμα της εποχής και να δώσουν στους συμπατριώτες τους πνευματική τροφή με όποιο προσωπικό τους κόστος. Άρχισαν να ιδρύουν θιάσους, να γράφουν έργα και μουσικές, να εκδίδουν λογοτεχνικά περιοδικά και να συνεργάζονται με Ελλαδίτες καλλιτέχνες.

Για μένα, το να ακουστούν αυτές οι προσωπικές ιστορίες και να φωτιστούν οι τροχιές τους έχει μεγάλη σημασία. Έτσι συνδέομαι με την πατρίδα μου και νιώθω ότι δίνουμε ένα τρυφερό φιλί σε όλους αυτούς που εργάστηκαν για μας, πριν από μας.

Έλενα Χατζηαυξέντη

Κερδίστε προσκλήσεις για την παράσταση:

Το loaded εξασφάλισε για εσάς διπλές προσκλήσεις για την παράσταση. Αν θέλετε να λάβετε μέρος στο διαγωνισμό, στέλνετε e-mail στο [email protected] με τα στοιχεία σας.

Λεπτομέρειες για την παράσταση ΕΔΩ

 

BREAKING MUSIC