Είδαμε τον Θανάση Αλευρά στο VOX

 
REVIEWS

Μας αφηγήθηκε με μοναδικό τρόπο την ιστορία του

Της Αφροδίτης Παπακαλού

Όλη η δεκαετία του ‘80 αλλά και του ’90 πέρασε από μπροστά μας το βράδυ της Δευτέρας στην πρεμιέρα του Θανάση Αλευρά στο VOX.

Σ’ ένα γενέθλιο πάρτι που ο ίδιος σχεδίαζε να κάνει όταν έκλεισε τα 40 αλλά, λόγω Covid, κάθε χρόνο αναβαλλόταν.

«40+Βγαίνω!»

Φέτος αν και 43, πραγματοποιεί το όνειρό του.

«Η αλήθεια είναι ότι όλα τα ωραία πράγματα στη ζωή δεν γίνονται εύκολα», είπε ο ίδιος.

Και μέσα από αυτήν την παράσταση για την οποία έχει δουλέψει σκληρά, μας αφηγήθηκε την ιστορία του.

Γιάννενα 1979. Η βαλίτσα με προσωπικά του αντικείμενα - σημαντικά στην πορεία της ζωής του, ανοίγει. T- Shirt, δίσκοι, βιβλία όλα έχουν κάτι να διηγηθούν. Ιστορίες τοποθετημένες στη δεκαετία του ‘80 αλλά και του ’90 - την εποχή που «είχαμε λεφτά», συνοδευόμενες από πολλή μουσική.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, τα μπουζούκια, τα γαρύφαλλα, ο ύμνος της Νέας Δημοκρατίας, οι «μπέμπες» (αναφορά στις BMW), o Δημήτρης Κοντολάζος, η Άννα Βίσση (αποκάλυψε ότι δεν πήγε πενταήμερη για να την ακούσει όταν τραγουδούσε στο Γκάζι), η Καίτη Γαρμπή, η Άντζελα Δημητρίου και ο ΛεΠά.

Η μουσικοθεατρική παράσταση είναι ένα και μία ταύτιση για όσους ζήσαμε εκείνη την περίοδο. Ο Θανάσης Αλευράς κυριολεκτικά τα δίνει όλα πάνω στη σκηνή σε αυτό το εσώψυχο, αυτοβιογραφικό πρόγραμμα.

Μάλιστα, έχει συμπεριλάβει και κάποιες παλιές του επιτυχίες από την μέχρι τώρα πορεία του στο θέατρο και στα μουσικά προγράμματα.

Μαζί του η Idra Kayne και ο Jerome Kaluta με τους οποίους ερμηνεύει από 2 Unlimited μέχρι Donna Summer και από τα παπάκια μέχρι το Macarena.

Στην παράσταση υπάρχουν και απρόβλεπτες συναντήσεις. Μεταξύ άλλων ο Γιάννης Πάριος όταν κατεβαίνει για μπάνιο στην Πάρο συναντά τους Gipsy Kings, η Άντζελα Δημητρίου τον Θανάση Παπακωνσταντίνου, η Πάολα τον Παύλο Σιδηρόπουλο και o Κωνσταντίνος Αργυρός τον Γιάννη Αγγελάκα.

Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείψει η αναφορά στους «Μικρούς Ήρωες» της Ελένης Γκασούκα (Νατάλια καλεί Ιβάν) που είχε χαρίσει στον Θανάση Αλευρά το 2008 το βραβείο Χορν.

Η βραδιά είχε πολλές συγκινητικές στιγμές όπως αυτή με το «Walk on the wild side» του Lou Reed όπου ο Θανάσης Αλευράς είχε ερμηνεύσει πριν από ένα χρόνο με τον ελληνικό τίτλο «Η κραυγή του τρόμου». Ο Γιώργος Παυριανός άλλαξε το στίχο που είχε ερμηνεύει ο Γιώργος Μαρίνος στη Μέδουσα και έτσι «Ο Ζαν ντ' Αρκ απ’ τη Θεσσαλονίκη» έγινε «Ο Ζάκι Ο το έσκασε απ’ το σπίτι».

Τα κείμενα της παράστασης έγραψαν η Ελένη Γκασούκα, ο Φοίβος Δεληβοριάς ο Γιώργος Παυριανός και ο ίδιος ο Θανάσης Αλευράς.

Είτε ζήσατε εκείνα τα χρόνια είτε όχι, μην χάσετε την ευκαιρία να δείτε τον Θανάση Αλευρά. Αφήστε τον να σας πάρει από το χέρι σε αυτό το ταξίδι. Θα γελάσετε, θα συγκινηθείτε, θα τραγουδήσετε και σίγουρα θα βρείτε ένα κομμάτι του εαυτού σας.

«Δεν έχει κάποιο μήνυμα η παράσταση απλώς αυτό που νιώθω να σας πω είναι ότι είναι ωραίο να  βρείτε και εσείς ανθρώπους για να αφηγηθείτε και εσείς τη δική σας ιστορία», είπε στο τέλος ο Θανάσης Αλευράς προσθέτοντας ότι «ο φόβος είναι το μόνο πράγμα που μας κρατάει από αυτό που πραγματικά θέλουμε να κάνουμε. Όχι στο φόβο και να θυμάστε πάντα στα δύσκολα ότι η ζωή είναι Ρόδα και γυρίζει».

Λεπτομέρειες για την παράσταση ΕΔΩ

 

 

 

REVIEWS