Πέθανε ο Tom Whitlock που έγραψε τους στίχους στο Take My Breath Away από το Top Gun

Στα 68 του χρόνια.

BREAKING
 

Στα 68 του χρόνια.

 

Του Ηλία Σελιμά

Ο Tom Whitlock, ο τραγουδοποιός και στιχουργός του οποίου οι επιτυχίες περιλαμβάνουν τα τραγούδια Danger Zone και Take My Breath Away από την ταινία Top Gun, πέθανε σε ηλικία 68 ετών. Επίσημη αιτία θανάτου δεν ανακοινώθηκε, αν και φέρεται να έδινε μάχη με τη νόσο Αλτσχάιμερ τα τελευταία χρόνια.

Γεννημένος στο Σπρίνγκφιλντ του Μο, ο Whitlock άρχισε να παίζει μουσική σε νεαρή ηλικία. Στα εφηβικά του χρόνια έπαιζε σε διάφορες μπάντες, κάνοντας τοπικές συναυλίες και ασχολήθηκε με τη σύνθεση τραγουδιών. Μετά από ένα μόνο εξάμηνο στο κολέγιο, τα παράτησε και μετακόμισε στο Λος Άντζελες με την ελπίδα να κλείσει ένα δισκογραφικό συμβόλαιο. Κάτι τέτοιο δεν πραγματοποιήθηκε, οπότε επέστρεψε στο σχολείο για να σπουδάσει θεωρία της μουσικής. Ένα μεταγενέστερο ταξίδι στο Λος Άντζελες είχε ως αποτέλεσμα τη δισκογραφική συμφωνία που ήλπιζε, αλλά τα πράγματα έμειναν στάσιμα μετά από αυτό.

Μια τυχαία συνάντηση σε ένα στούντιο ηχογράφησης στο Λος Άντζελες έφερε τον Whitlock σε επαφή με τον Giorgio Moroder, τον διάσημο Ιταλό συνθέτη, ο οποίος ήταν ήδη βραβευμένος με Όσκαρ και επιτυχημένος παραγωγός δίσκων. Ο Moroder παραπονιόταν για τα φρένα της Ferrari του και ο Whitlock προσφέρθηκε να τα φτιάξει. Η εμπειρία αυτή πυροδότησε μια φιλία και ο Whitlock σύντομα βρέθηκε να εργάζεται στο στούντιο του Moroder.

Ο Whitlock εργαζόταν σε περιστασιακές δουλειές, καθώς ο Moroder έφτιαχνε τα soundtracks για κλασικές ταινίες της δεκαετίας του '80, όπως το Scarface, το Flashdance και το Beverly Hills Cop. Όταν ο Ιταλός συνθέτης προχώρησε στο επόμενο πρότζεκτ του, το Top Gun, κάλεσε τον Whitlock να συνεισφέρει στιχουργικά.

«Ο Giorgio χρειαζόταν έναν στιχουργό και να 'μαι εγώ... ελάχιστο ταλέντο αλλά μέγιστη εγγύτητα!» Ο Whitlock αστειεύτηκε αργότερα κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης το 2018.

Ο Whitlock και ο Moroder έγραψαν πέντε τραγούδια για το Top Gun, συμπεριλαμβανομένων των δύο μεγαλύτερων επιτυχιών του soundtrack. Με το "Danger Zone", ο στιχουργός προσπάθησε να αποτυπώσει την αδρεναλίνη των μαχητικών αεροσκαφών που πετούν.

 

«Το "Danger Zone" προήλθε από το κομμάτι που ο Giorgio έγραψε για τις πρώτες σκηνές στο κατάστρωμα του αεροπλανοφόρου. Έγραψα τους στίχους και ο Joe Pizzulo τραγούδησε το demo και το πέταξαν πάνω σε αυτές τις εναρκτήριες σκηνές και δούλεψε. Εκ των υστέρων, μπορεί να ήμουν λίγο υπερβολικά έξυπνος (ή προφανής) με όλες τις αναφορές, αλλά παρ' όλα αυτά είχε πλάκα», παραδέχτηκε ο Whitlock. Το κομμάτι δόθηκε τελικά στον Kenny Loggins, ο οποίος αποδείχθηκε ο ιδανικός τραγουδιστής για το τραγούδι. «Είναι αριστοτέχνης στο πώς χρησιμοποιεί τη φωνή του και εξαιρετικά επιδέξιος στην ηχογράφηση».

Το "Danger Zone" έφτασε στο Νο. 2 του Billboard Hot 100 και παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένο με το Top Gun. Εν τω μεταξύ, ένα άλλο τραγούδι του Whitlock για την ταινία, το "Take My Breath Away", έγινε τεράστια επιτυχία.

«Έγραψα τους στίχους επιστρέφοντας από το στούντιο και μετά πέρασα μερικές ώρες στο σπίτι εκείνο το βράδυ για να τους τελειώσω», θυμήθηκε ο Whitlock, προσθέτοντας ότι ο Moroder ήταν εξοικειωμένος με το new wave συγκρότημα αφού είχε ήδη συμμετάσχει στο άλμπουμ τους Love Life του 1984. Το "Take My Breath Away" έφτασε στο Νο. 1 του Billboard Hot 100 και αργότερα εξασφάλισε στον Whitlock και τον Moroder το Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού.

«Τα καλύτερα τραγούδια που έχω γράψει ποτέ, αισθάνομαι σαν να είμαι απλώς το κανάλι», εξήγησε ο Whitlock σε τηλεοπτική συνέντευξη. «Θέλω να πω, αν δεν είχα πιστέψει κάθε λέξη του 'Take My Breath Away', δεν νομίζω ότι θα είχε αγγίξει τόσους πολλούς ανθρώπους όσους άγγιξε».

Παρόλο που οι συνεισφορές του Whitlock στο soundtrack του Top Gun κατατάσσονται ως τα πιο δημοφιλή τραγούδια του, απέχουν πολύ από τις μοναδικές επιτυχημένες κυκλοφορίες του. Κατά τη διάρκεια της μακράς καριέρας του, ο Whitlock δημιούργησε περισσότερα από 100 τραγούδια, τα οποία ηχογραφήθηκαν από τους Graham Nash, Bonnie Tyler, Michael McDonald, Ray Charles, Diana Ross και Roger Daltrey, μεταξύ πολλών άλλων. Το single του Sammy Hagar "Winner Takes It All" από την ταινία Over the Top του 1987 ήταν μια άλλη δημιουργία του Whitlock και του Moroder. Το δίδυμο έγραψε επίσης τα επίσημα τραγούδια των θεματικών τραγουδιών τόσο για τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988 ("Hand In Hand") όσο και για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 1990 ("To Be Number One").

 

 

BREAKING MUSIC