Πέθανε ο σπουδαίος σαξοφωνίστας Wayne Shorter

Στα 89 του χρόνια

BREAKING
 

Στα 89 του χρόνια

Του Ηλία Σελιμά

Ο σαξοφωνίστας Wayne Shorter, ο οποίος συνεργάστηκε με θρύλους της τζαζ και της ροκ κατά τη διάρκεια της καριέρας του που διήρκεσε έξι δεκαετίες, πέθανε το πρωί της Πέμπτης σε ηλικία 89 ετών.

Η καριέρα του Shorter περιελάμβανε συνεργασίες με ονόματα όπως οι Steely Dan, Carlos Santana, Joni Mitchell, Don Henley και Herbie Hancock, μεταξύ άλλων.

Γεννημένος στο Newark της Νέας Υόρκης το 1933, ο Shorter αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης το 1956 με πτυχίο στη μουσική εκπαίδευση. Πέρασε δύο χρόνια στον αμερικανικό στρατό πριν ενταχθεί στους Art Blakey's Jazz Messengers το 1959. Το 1964, εντάχθηκε στο δεύτερο μεγάλο κουιντέτο του Miles Davis, συμμετέχοντας σε επιδραστικά πρώιμα άλμπουμ jazz fusion όπως το In a Silent Way και το Bitches Brew. Εκείνη την εποχή είχε επίσης μια καρποφόρα σόλο καριέρα, ηχογραφώντας άλμπουμ για την Blue Note Records.

Το 1970, ο Shorter συνίδρυσε το jazz fusion συγκρότημα Weather Report, το οποίο κυκλοφόρησε περισσότερα από δώδεκα άλμπουμ, σε πολλά από τα οποία ο Shorter ήταν συμπαραγωγός.

Το 1977, ο Shorter ερμήνευσε το σόλο στο ομώνυμο τραγούδι του βραβευμένου με Grammy άλμπουμ Aja των Steely Dan. Την ίδια χρονιά, συμμετείχε στο Don Juan's Reckless Daughter της Joni Mitchell- ο Shorter θα έπαιζε σε εννέα ακόμα άλμπουμ της Mitchell, μέχρι το 2002.

"Της έδινα τις εισόδους και τις εξόδους και όλα αυτά τα πράγματα. Έλεγε, "Ουάου!"" δήλωσε ο Shorter το 2013. "Και στη συνέχεια θα είχε έναν αριθμό ηχογραφήσεων και θα επέλεγε από διαφορετικές λήψεις για να τις επεξεργαστεί σαν να χρησιμοποιούσε πάλι πινέλο, επειδή, φυσικά, κάθε λήψη ήταν διαφορετική. Είπε ότι θα ήθελε να μπορούσε να τις χρησιμοποιήσει όλες, αλλά θα ξεχώριζε αυτές που θα γίνονταν ο δίσκος με αυτό που πίστευε ότι ήταν μια μεγάλη, μεγάλη, χοντρή, ουράνιο τόξο παλέτα που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει".

Το 1988, ο Shorter περιόδευσε με τον Carlos Santana, ο οποίος συνέβαλε με την κιθάρα του στο άλμπουμ των Weather Report του 1986, This Is This! Το 1989, ο Shorter έπαιξε το σόλο σαξόφωνο στο Top 10 hit του Don Henley, "The End of the Innocence".

Το 2015, ο Santana δήλωσε ότι σχεδίαζε να δημιουργήσει ένα supergroup με την ονομασία Supernova με τον Shorter, τον Hancock και τον κιθαρίστα John McLaughlin. "Είναι κάπως σαν να παίζεις, να μοιράζεσαι μουσική με τον Άλμπερτ Αϊνστάιν και τον Στίβεν Χόκινγκ", δήλωσε τότε στο Billboard. "Επειδή ο Wayne και ο Herbie, βρίσκονται σε αυτό το επίπεδο ιδιοφυΐας, ιδιοφυΐας, ιδιοφυΐας, ιδιοφυΐας, ιδιοφυΐας". Το γκρουπ ονομάστηκε Mega Nova αντ' αυτού, και περιελάμβανε επίσης τον μπασίστα Marcus Miller και την ντράμερ Cindy Blackman Santana. Έδωσαν την πρώτη τους συναυλία τον Αύγουστο του 2016.

Ο Shorter κέρδισε 12 Grammy, συμπεριλαμβανομένου ενός βραβείου Lifetime Achievement, κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας του, αρνήθηκε να εγκλωβιστεί σε κάποιο είδος. "Αν έρχεσαι από ένα κλασικό υπόβαθρο, ένα τζαζ υπόβαθρο, το θέμα είναι απλώς να έχεις μια φωνή και να μην αναγκάζεσαι να αλλάξεις τον τρόπο που κάνεις τα πράγματα", δήλωσε σε συνέντευξή του στο Jazzwise το 2022. "Μπορείς να μείνεις όπως είσαι και να εμβαθύνεις σε ένα άλλο μέσο".

BREAKING MUSIC