Τα αστέρια της ροκ που κέρδισαν βραβείο Όσκαρ

Σημειώστε πως ο Lenny Kravitz θα εμφανιστεί ζωντανά απόψε, στη φετινή τελετή, στην ενότητα «In Memoriam».

BREAKING
 

Σημειώστε πως ο Lenny Kravitz θα εμφανιστεί ζωντανά απόψε, στη φετινή τελετή, στην ενότητα «In Memoriam».

Του Ηλία Σελιμά

Οι ροκ σταρ και τα Όσκαρ μοιάζουν με αμήχανους συνοδοιπόρους για πολλούς ανθρώπους. Τα μακριά μαλλιά, τα τατουάζ και τα γένια απλά δεν ταιριάζουν με την αισθητική του μαύρου πολυτελούς ντυσίματος που συνδέει κανείς με μια τόσο υψηλού επιπέδου εκδήλωση. Παρόλα αυτά, υπάρχει μια μακρά και καλά τεκμηριωμένη ιστορία ροκάδων που παίρνουν τα βραβεία στη χρυσή νύχτα του Hollywood.

Μια ματιά στις προηγούμενες υποψηφιότητες για Όσκαρ αποκαλύπτει κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα της ροκ. Ο Sting, οι U2, ο Neil Young και ο Jon Bon Jovi είναι μερικοί μόνο από τους καλλιτέχνες που έχουν προταθεί αλλά δεν έχουν κερδίσει ποτέ Όσκαρ. Η βιογραφική ταινία του 2018 για τον Freddie Mercury Bohemian Rhapsody πήρε τέσσερα βραβεία Όσκαρ, ωστόσο κανένα από αυτά δεν κατέληξε στα χέρια του Brian May ή του Roger Taylor των Queen. Ομοίως, ο Dave Grohl, οι Aerosmith και ο Eddie Vedder έχουν εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της τελετής, αλλά χωρίς υποψηφιότητες.

Στρέφουμε την προσοχή μας σε εκείνους τους καλλιτέχνες που πέτυχαν στην προσπάθειά τους για Όσκαρ, οι παρακάτω ροκάδες έχουν κερδίσει την υψηλότερη τιμή της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Bruce Springsteen

Το αφεντικό κέρδισε το χρυσό του Όσκαρ χάρη στο "Streets of Philadelphia", το τραγούδι που έγραψε και ηχογράφησε για την ταινία "Philadelphia" του 1993. Το κομμάτι ήταν μια κριτική και εμπορική επιτυχία, αποτελώντας Top 10 επιτυχία σε 18 χώρες παγκοσμίως. Σε μια ιδιαίτερα βαριά κατηγορία εκείνη τη χρονιά, ο Springsteen κέρδισε τους συναδέλφους του στο Rock & Roll Hall of Famers Neil Young και Janet Jackson και κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού. Το "Streets of Philadelphia" κέρδισε επίσης Χρυσή Σφαίρα, MTV Video Music Award και τέσσερα Grammy.

Elton John

Όταν ο Elton John συνεργάστηκε με τον στιχουργό Tim Rice για να γράψουν πέντε πρωτότυπα τραγούδια για τον "Βασιλιά των Λιονταριών" της Disney, τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά. Παραμένει το μοναδικό soundtrack ταινίας κινουμένων σχεδίων που έχει πιστοποιηθεί με διαμάντι από την RIAA (περισσότερα από 15 εκατομμύρια αντίτυπα που πωλήθηκαν στις ΗΠΑ). Τρία από τα πέντε τραγούδια κέρδισαν υποψηφιότητες για Όσκαρ, με το "Can You Feel the Love Tonight" να γίνεται ο τελικός νικητής του καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού στην τελετή του 1995. Ο Sir Elton χτύπησε και πάλι χρυσάφι στα Όσκαρ 15 χρόνια αργότερα, αυτή τη φορά με τον επί χρόνια συνεργάτη του Bernie Taupin στη σύνθεση τραγουδιών. Οι δυο τους πήραν το βραβείο καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού για το "(I'm Gonna) Love Me Again" από τη βιογραφική ταινία του John "Rocketman".

Phil Collins

Ο Elton John δεν είναι το μόνο βρετανικό είδωλο που θα φτάσει με μια ταινία της Disney στο χρυσό Όσκαρ. Ο Phil Collins ακολούθησε μια παρόμοια συνταγή για να κερδίσει το βραβείο Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού το 1999 για το "You'll Be in My Heart". Το τραγούδι, που γράφτηκε για το animation "Tarzan", χάρισε στον Collins το μοναδικό Όσκαρ της καριέρας του, αφού οι προηγούμενες προσπάθειές του είχαν μείνει πίσω. Ο πρώην frontman των Genesis είχε προταθεί δύο φορές στο παρελθόν: το 1989 για το τραγούδι "Two Hearts" από το "Buster" και το 1985 για το "Against All Odds (Take a Look at Me Now)" από την ταινία "Against All Odds".

Bob Dylan

Στις 25 Μαρτίου 2001, ο Bob Dylan τιμήθηκε με το Όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού για το "Things Have Changed" από την ταινία 'Wonder Boys'. Ο Dylan παρέλαβε το βραβείο μέσω δορυφόρου, καθώς ο ίδιος και το συγκρότημά του βρίσκονταν εκείνη την περίοδο σε περιοδεία στην Αυστραλία. Στην ομιλία του, ο τραγουδιστής ευχαρίστησε "τα μέλη της Ακαδημίας που είχαν την τόλμη να μου δώσουν αυτό το βραβείο για αυτό το τραγούδι, το οποίο προφανώς είναι ένα τραγούδι που δεν δειλιάζει ούτε κλείνει τα μάτια στην ανθρώπινη φύση".

Prince

Ο Purple One κέρδισε όπως αρμόζει το Όσκαρ του πίσω από το ροκ μιούζικαλ-ορόσημο "Purple Rain". Η διάκριση κερδήθηκε στην καταργημένη πλέον κατηγορία για την καλύτερη πρωτότυπη μουσική επένδυση τραγουδιού. Με τον αληθινό τρόπο του Prince, ο καλλιτέχνης παρέλαβε το βραβείο φορώντας ένα αστραφτερό μωβ περιτύλιγμα. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Prince παραδέχτηκε ότι "δεν θα μπορούσε ποτέ να το φανταστεί αυτό στα πιο τρελά μου όνειρα". Παρόλο που συνέβαλε με τραγούδια σε πολλές άλλες ταινίες υψηλού προφίλ, όπως το "Batman" του 1989 και το "Happy Feet" του 2006, ο Prince δεν θα έπαιρνε ποτέ ξανά υποψηφιότητα για Όσκαρ.

Trent Reznor

Παρόλο που ο Trent Reznor έγινε γνωστός ως το παιδί-ποστάρ του industrial rock των Nine Inch Nails, είχε ασχοληθεί με τον κόσμο του κινηματογράφου ήδη από το 1994. Αφού συνέβαλε σε soundtracks για ταινίες όπως το "Natural Born Killers" και το "Lost Highway", ο μουσικός ένωσε τις δυνάμεις του με τον συνεργάτη του Atticus Ross για να δημιουργήσει τη μουσική για το δράμα "The Social Network" του σκηνοθέτη David Fincher το 2010. Η ταινία, που επικεντρώθηκε στον Mark Zuckerberg και τη δημιουργία του Facebook, ήταν μια εμπορική και κριτική επιτυχία, με τη μουσική να λαμβάνει καθολική αναγνώριση. Το "The Social Network" απέσπασε τρία βραβεία Όσκαρ, με τους Reznor και Ross να κερδίζουν το Όσκαρ καλύτερης πρωτότυπης μουσικής. Εμφανώς ενθουσιασμένος από την τιμή, ο frontman των NIN ξεκίνησε την ευχαριστήρια ομιλία του με μια απλή ερώτηση: "Συμβαίνει πραγματικά αυτό;"

Stevie Wonder

Οι κινηματογραφόφιλοι δεν θα μπορούσαν να κατηγορηθούν ότι ξέχασαν την ταινία " The Woman in Red" του 1984. Η ταινία αποδοκιμάστηκε από τους κριτικούς, οι οποίοι γενικά έκριναν ότι το μέσο σπατάλησε ένα ταλαντούχο καστ, με επικεφαλής τον Gene Wilder και την Gilda Radner. Παρόλα αυτά, η κληρονομιά του "The Woman in Red" θα είναι για πάντα συνδεδεμένη με το soundtrack του, και συγκεκριμένα με την επιτυχία του Stevie Wonder "I Just Called to Say I Love You". Στα 57α ετήσια βραβεία Όσκαρ, ο Wonder πήρε το Όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού, κερδίζοντας τον αξιόλογο ανταγωνισμό των Kenny Logins ("Footloose"), Phil Collins ("Against All Odds") και Ray Parker Jr. ("Ghostbusters"). Το "I Just Called to Say I Love You" παραμένει το πιο δημοφιλές τραγούδι της ιστορικής καριέρας του Wonder.


Jared Leto

Ο Jared Leto κέρδισε το βραβείο καλύτερου δεύτερου ανδρικού ρόλου το 2013 για τον ρόλο του ως οροθετικό τρανς άτομο στην ταινία "Dallas Buyers Club". Ο Leto δεν είναι άγνωστος στην κινηματογραφική οθόνη. Οι πολλές κινηματογραφικές του συμμετοχές περιλαμβάνουν τα "Fight Club", "Requiem for a Dream", "Panic Room" και "Suicide Squad". Το συγκρότημα του Leto, Thirty Seconds to Mars, δημιουργήθηκε το 1998 και έχει κυκλοφορήσει αρκετά άλμπουμ, με το 'A Beautiful Lie' του 2005 να γίνεται πλατινένιο στις Η.Π.Α. Συνολικά, το συγκρότημα έχει πουλήσει περισσότερα από 15 εκατομμύρια άλμπουμ παγκοσμίως. Ως τραγουδιστής και frontman του συγκροτήματος, ο Leto έχει αποκτήσει φήμη για την ηλεκτρική σκηνική του παρουσία. Το συγκρότημα έχει περιοδεύσει μαζί με αξιόλογους σύγχρονους καλλιτέχνες όπως οι Audioslave, οι Linkin Park και οι Muse.

Annie Lennox

Η frontwoman των Eurythmics τραγούδησε και συνέγραψε το "Into the West" για το τελευταίο μέρος της τριλογίας "Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών", "Η Επιστροφή του Βασιλιά". Η απογειωτική, σαρωτική μπαλάντα χάρισε στη Lennox το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού' στα 76α Βραβεία Όσκαρ. Αφιέρωσε την ερμηνεία της κατά τη διάρκεια της τελετής σε δύο ανθρώπους: τη μητέρα της και τον συνθέτη και στιχουργό Michael Kamen.

Cher

Η Cher έκανε καριέρα αρνούμενη να μείνει σε ένα μέσο. Είτε πρόκειται για μουσική, τηλεόραση, σκηνή ή οθόνη, έχει αφήσει ανεξίτηλα τα ίχνη της σε όλους τους δρόμους της ψυχαγωγίας. Στη ρομαντική κωμωδία "Moonstruck" του 1987, υποδύθηκε μια χήρα που ερωτεύεται τον αδελφό του αρραβωνιαστικού της. Οι κριτικοί και οι θεατές του κινηματογράφου επαίνεσαν την αστεία και ειλικρινή ερμηνεία της. Όταν κέρδισε το βραβείο καλύτερης ηθοποιού στα 60ά βραβεία Όσκαρ, η Σερ κέρδισε διάσημες σταρ όπως η Γκλεν Κλόουζ, η Χόλι Χάντερ και η Μέριλ Στριπ.

The Beatles

Οι Beatles κέρδισαν το βραβείο καλύτερης πρωτότυπης μουσικής επένδυσης χάρη στο ντοκιμαντέρ τους "Let It Be", που κυκλοφόρησε το 1970. Η ταινία καταγράφει το χρονικό των προβών και της ηχογράφησης του συγκροτήματος που τελικά θα κυκλοφορούσε ως το τελευταίο στούντιο άλμπουμ του. Αρχικά σχεδιαζόταν για τηλεοπτική κυκλοφορία, το έργο εξελίχθηκε σε ταινία μεγάλου μήκους. Το τελευταίο μέρος του ντοκιμαντέρ δείχνει την περίφημη εμφάνιση του συγκροτήματος στην ταράτσα. Όταν οι Beatles κέρδισαν το Όσκαρ στην 43η απονομή των βραβείων Όσκαρ, το συγκρότημα δεν παρευρέθηκε για να παραλάβει το αγαλματίδιο. Αντ' αυτού, ο Quincy Jones, ο οποίος εκτελούσε χρέη μουσικού διευθυντή της τελετής, παρέλαβε εκ μέρους τους.

Isaac Hayes

Γνωστός για την απαλή βαρύτονη φωνή του, ο Issac Hayes ήταν ένας θρύλος της funk και της soul. Είναι μέλος του Songwriters Hall of Fame και του Rock & Roll Hall of Fame και τιμήθηκε ως BMI Icon. Ο Hayes συνέθεσε τη μουσική για την ταινία "Shaft" του 1971, ενώ έγραψε και το τραγούδι-θέμα της ταινίας. Και τα δύο θα κέρδιζαν υποψηφιότητες στα 44α βραβεία Όσκαρ, με το "Theme From Shaft" να κερδίζει το βραβείο καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού. Ο Hayes έγινε ο τρίτος Αφροαμερικανός που κέρδισε Όσκαρ και ο πρώτος που κέρδισε σε κατηγορία μη ηθοποιών.

David Byrne

Γνωστός ως frontman των Talking Heads, ο David Byrne έχει ασχοληθεί και με τον κινηματογράφο. Το 1987 συνεργάστηκε με τον Ryuichi Sakamoto και τον Cong Su για να δημιουργήσουν τη μουσική για το "The Last Emperor". Η επική ταινία θα κέρδιζε εννέα βραβεία Όσκαρ, περισσότερα από κάθε άλλη ταινία εκείνης της χρονιάς. Ο Byrne και οι συνεργάτες του πήραν το Όσκαρ καλύτερης πρωτότυπης μουσικής. Ο μουσικός κράτησε τον λόγο του σύντομο, ευχαριστώντας τους δημιουργούς της ταινίας και δηλώνοντας απλά: "Αυτό είναι πολύ διασκεδαστικό, αλλά είναι πιο διασκεδαστικό να το κάνεις".

Melissa Etheridge

Γνωστή για τις επιτυχίες της στα μέσα της δεκαετίας του '90 "Come to My Window" και "If I'm the Only One", η Etheridge κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού το 2007. Η τραγουδίστρια-τραγουδοποιός συνέβαλε με το "I Need to Wake Up" στο "An Inconvenient Truth", το ντοκιμαντέρ που περιγράφει τις προσπάθειες του πρώην αντιπροέδρου Al Gore να ενημερώσει το κοινό για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Κατά τη διάρκεια του ευχαριστήριου λόγου της, η Etheridge ευχαρίστησε τον Gore που "με ενέπνευσε. Δείχνοντας ότι το να νοιάζεσαι για τη Γη δεν είναι Ρεπουμπλικανικό ή Δημοκρατικό. Δεν είναι κόκκινο ή μπλε. Είμαστε όλοι πράσινοι".

Randy Newman

Αφού αρχικά καθιερώθηκε ως επιτυχημένος τραγουδοποιός με επιτυχίες όπως το "I Love L.A." και το "Short People", ο Randy Newman έστρεψε την προσοχή του στον κινηματογράφο. Ο Newman έχει συνθέσει περισσότερα από 25 κινηματογραφικά κομμάτια κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ενώ συνέβαλε επίσης με πρωτότυπα τραγούδια σε πολλές από τις παραγωγές. Κάποια στιγμή, κατείχε την αμφιλεγόμενη τιμή να έχει λάβει τις περισσότερες υποψηφιότητες για Όσκαρ καριέρας χωρίς να έχει κερδίσει. Μετά από 15 αποτυχίες, ο Newman κέρδισε τελικά το πρώτο του Όσκαρ το 2003, κερδίζοντας το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού για το "If I Didn't Have You" από το "Monsters Inc." Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Newman αστειεύτηκε για το σερί των αποτυχιών του, λέγοντας στα μέλη της Ακαδημίας στο ακροατήριο: "Δεν θέλω τον οίκτο σας!". Θα κέρδιζε ένα δεύτερο Όσκαρ το 2011 για το "We Belong Together" από μια άλλη ταινία κινουμένων σχεδίων της Pixar, το "Toy Story 3".

T Bone Burnett

Ο roots rocker και θρυλικός παραγωγός δίσκων T Bone Burnett έχει συμβάλει σε πολλά soundtrack ταινιών κατά τη διάρκεια της καριέρας του, όπως τα "O Brother, Where Art Thou?", "Cold Mountain" και η βιογραφική ταινία του Johnny Cash "Walk the Line". Παρόλα αυτά, ήταν η ταινία 'Crazy Heart' του 2009 που χάρισε στον Burnett το πρώτο του Όσκαρ. Η πλοκή επικεντρώνεται σε έναν μουσικό της κάντρι, τον οποίο υποδύεται ο Jeff Bridges, ο οποίος προσπαθεί να ξαναφτιάξει τη ζωή του μετά την έναρξη μιας σχέσης με μια νεαρή δημοσιογράφο. Ο Burnett ήταν παραγωγός στην ταινία και έγραψε επίσης πολλά από τα τραγούδια που εμφανίστηκαν σε αυτήν. Το "The Weary Kind", μια μελωδία που έγραψε μαζί με τον Ryan Bingham, κέρδισε το βραβείο καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού στα 82α βραβεία Όσκαρ.

Christopher Cross

Ο soft-rocker Christopher Cross χτύπησε "χρυσάφι" στα Όσκαρ το 1991, μαζί με τους συνθέτες Burt Bacharach, Carole Bayer Sager και Peter Allen. Μαζί έγραψαν το τραγούδι "Best That You Can Do" για την ταινία "Arthur" του Dudley Moore. Η νίκη αυτή θα αποδεικνυόταν το αποκορύφωμα της καριέρας του Cross. Καθώς το MTV και τα hair-metal συγκροτήματα άρχισαν να κυριαρχούν στο μουσικό τοπίο, το yacht-rock croon του τραγουδιστή έχασε τη λάμψη του. Αν και δεν είναι πια το mainstream σχήμα που ήταν κάποτε, ο Cross συνεχίζει να περιοδεύει με πιστούς οπαδούς.

Carly Simon

Η Carly Simon είναι ίσως πιο γνωστή για την επιτυχία της "You're So Vain", αλλά ήταν ένα άλλο κομμάτι που έφερε στην τραγουδίστρια χρυσό Όσκαρ. Το "Let the River Run" γράφτηκε για τη ρομαντική κωμωδία του 1988 "Working Girl". Η ταινία διέθετε ένα δυνατό καστ, με τους Harrison Ford, Sigourney Weaver, Melanie Griffith και Joan Cusack. Σημείωσε πέντε υποψηφιότητες για Όσκαρ, αλλά η Simon ήταν η μόνη υποψήφια της ταινίας που έφυγε με Όσκαρ.

BREAKING MUSIC