Τώρα μπορείτε να επισκεφθείτε το «στοιχειωμένο» σκωτσέζικο αρχοντικό του Jimmy Page

Θα ανοίξει σύντομα τις πύλες του για τους τουρίστες.

BREAKING
 

Θα ανοίξει σύντομα τις πύλες του για τους τουρίστες.

 

Του Ηλία Σελιμά

Το Boleskine House, στη νοτιοανατολική ακτή του Λοχ Νες, χτίστηκε για πρώτη φορά γύρω στο 1760 από ένα μέλος της φατρίας Fraser. Ο τοπικός θρύλος λέει ότι αντικατέστησε μια εκκλησία που κάηκε ενώ το εκκλησίασμα βρισκόταν μέσα, σκοτώνοντάς τους όλους. Λέγεται επίσης ότι ένας τοπικός μάγος μερικές φορές αναστήσει τους νεκρούς που είχαν ταφεί στο κοντινό νεκροταφείο της φατρίας Fraser.

Το Boleskine αγοράστηκε από τον αμφιλεγόμενο αποκρυφιστή Aleister Crowley το 1899. Φημολογείται ότι πέρασε πολλούς μήνες προσπαθώντας να καλέσει αγγέλους και δαίμονες - και δεν τους έδιωξε όλους όταν τελείωσε. Εμπνευσμένος από τους μύθους του κτιρίου, ο κιθαρίστας των Led Zeppelin το αγόρασε το 1971, πέντε χρόνια αφότου ένας προηγούμενος ιδιοκτήτης αυτοπυροβολήθηκε σε αυτό που ήταν η κρεβατοκάμαρα του Crowley.

"Ο Page συνάντησε το έργο του Crowley κατά τη διάρκεια της εφηβείας του, αφού έπεσε τυχαία πάνω σε ένα αντίτυπο της μονογραφίας του Crowley, Magick", αναφέρει η ιστοσελίδα του Ιδρύματος Boleskine House. "Ο Crowley είχε ήδη ξανακερδίσει τη δημοτικότητά του ως είδωλο της αντικουλτούρας με τη συμπερίληψή του στο εξώφυλλο του άλμπουμ Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band των Beatles και άλλοι μουσικοί και καλλιτέχνες σήκωναν πλέον την κληρονομιά του από την προηγούμενη αφάνεια. Το τρίτο άλμπουμ των Led Zeppelin... θα περιλάμβανε την εμβληματική φράση του Crowley "Do what thou wilt" γραμμένη στο εσωτερικό δαχτυλίδι του δίσκου".

Η ιστορία συνεχίστηκε: "Η ζωή του Page ως μουσικού που έκανε πολλές περιοδείες στο εξωτερικό τον εμπόδισε να περάσει πολύ χρόνο στο Boleskine, αλλά προσκάλεσε άλλους καλλιτεχνικούς φωστήρες της εποχής, όπως ο Richie Blackmore... Επίσης, θα αναδιαμόρφωνε το εσωτερικό για να ταιριάζει με το δικό του εσωτεριστικό στυλ, σύμφωνα με τη μυσταγωγία του Crowley".

"Τα κακά vibes ήταν ήδη εκεί", δήλωσε ο Page στο Rolling Stone το 1975. "Ένας άνθρωπος αποκεφαλίστηκε εκεί και μερικές φορές μπορείς να ακούσεις το κεφάλι του να κυλάει κάτω. Εγώ δεν το έχω ακούσει στην πραγματικότητα, αλλά ένας φίλος μου, ο οποίος είναι εξαιρετικά ειλικρινής και δεν ξέρει τίποτα για κάτι τέτοιο καθόλου, το άκουσε. Πίστευε ότι ήταν οι γάτες που έκαναν φασαρία. Δεν ήμουν εκεί εκείνη τη στιγμή, αλλά είπε στη βοηθό: "Γιατί δεν αφήνετε τις γάτες έξω τη νύχτα;". Κάνουν τρομερή φασαρία, τριγυρνώντας στους διαδρόμους". Και μου είπαν: "Οι γάτες είναι κλειδωμένες σε ένα δωμάτιο κάθε βράδυ". Τότε του είπαν την ιστορία του σπιτιού. Οπότε αυτά τα πράγματα υπήρχαν πριν φτάσει εκεί ο Crowley. Φυσικά, μετά τον Crowley υπήρξαν αυτοκτονίες, άνθρωποι που μεταφέρθηκαν σε ψυχιατρεία".

Στην ερώτηση αν εννοούσε ότι δεν είχε βιώσει ποτέ κάτι παράξενο στο Boleskine, ο Page απάντησε: "Δεν είπα κάτι τέτοιο. Απλώς είπα ότι δεν άκουσα το κεφάλι να κυλάει". Είπε ότι αποφάσισε να το αγοράσει λόγω του ενδιαφέροντός του για το άγνωστο, προσθέτοντας: "Με ελκύει το άγνωστο, αλλά παίρνω προφυλάξεις. Δεν μπαίνω στα τυφλά".

Το σπίτι διατηρούσε ο φίλος του Page, Malcolm Dent, ο οποίος δήλωσε το 2006 ότι ο ίδιος και η οικογένειά του απολάμβαναν τη ζωή εκεί, παρά τα "περίεργα" γεγονότα που συνέβαιναν γύρω τους. "Οι πόρτες χτυπούσαν όλη τη νύχτα, έμπαινες σε ένα δωμάτιο και τα χαλιά και οι μοκέτες ήταν στοιβαγμένα.

Ο Page πούλησε το σπίτι το 1992 και άλλαξε χέρια αρκετές φορές πριν καεί το 2015 και στη συνέχεια καταστράφηκε από άλλη μια πυρκαγιά το 2019. Το ίδρυμα ανέλαβε την ιδιοκτησία του εκείνη τη χρονιά και οι ανακαινίσεις συνεχίστηκαν έκτοτε, με την οροφή και τα παράθυρα να ολοκληρώνονται πρόσφατα. Τώρα το ίδρυμα ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει για αυτοξεναγήσεις στις 23 Μαΐου

Μεταξύ των όρων και προϋποθέσεων περιλαμβάνεται η προειδοποίηση: "Αναλαμβάνετε κάθε ευθύνη για την είσοδό σας στον χώρο, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου απώλειας, ζημίας ή τραυματισμού, και παραιτείστε, απαλλάσσετε και απαλλάσσετε εμάς... από κάθε ευθύνη, αξίωση, απαίτηση, ενέργεια και αιτία αγωγής που προκύπτει από ή σχετίζεται με οποιαδήποτε απώλεια, ζημία ή τραυματισμό". Ενώ αυτό μπορεί να φαίνεται σαν μια φυσική νομική ρήτρα, δεν υπάρχει τίποτα που να λέει ότι δεν είναι και υπερφυσική. Ακριβώς όπως έκανε και ο Page, είναι μάλλον καλύτερο να λαμβάνετε προφυλάξεις.

BREAKING MUSIC